Zoeken in deze blog

woensdag 30 mei 2012

Prentenboeken in Frankrijk: bloei?

Als ik Annick Lorant-Jolly mag geloven: ja. 'Les années 2000 nous ont livré une moisson d'albums magnifiques qui remettent en question, à plus d'un titre, les codes traditionels et offrent aux jeunes lecteurs - et aux moins jeunes! - de belles surprises', schrijft ze in het voorwoord bij het katern 'Aujourd'hui l'album?' in La revue des livres pour enfants 264.Dat katern bevindt zich zoals gebruikelijk tussen de critiques en de actualités en bevat artikelen van Cécile Boulaire ('Faire bouger les lignes de l'album'), Francine Foulquier ('L'album, terrain d'aventure'), Sophie Van der Linden ('Toc! Clap! Clic! Boum! Wizz! L'album illusioniste') en Anne-Laure Cognet ('Visages de la typographie dans l'album contemporain'). De nadruk in alle vier artikelen ligt op uiterlijk en stijl, meer dan op verhalen en strekking, en ze zijn mooi geïllustreerd, in kleur. Daar een uitkiezen doet het geheel tekort. Ze ondersteunen het citaat hierboven: het gaat in artistiek opzicht goed met het prentenboek in Frankrijk. Of het ook goed gaat met de verkoop, daarover geen gegevens.
Het katern wordt gevolgd door een artikel van Catherine D'Humières over "Le vieillard et l'enfant, imaginaire et représentations', ofwel het beeld van ouderen in de jeugdliteratuur. Geen systematisch overzicht, en erg veel aandacht voor 'La Belle au bois dormant' van Charles Perrault, in vergelijking tot enkele andere figuren die ze noemt.

La revue des livres pour enfants wordt uitgegeven door de Bibliothèque Nationale de France, Département Littérature et art, Centre national de la littérature pour la jeunesse 'La Joie par les livres'. Het is een tijdschrift-in-boekvorm, ieder nummer heeft een ISBN. Oude nummers zijn tot en met nummer 252 online te raadplegen, als pdf-bestanden. Merkwaardig genoeg zijn de recensies niet online te raadplegen, hoewel uiteraard wel in die pdf's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten