Zoeken in deze blog

vrijdag 19 mei 2023

Hoe droomt een giraf?

Antwoord: het beest vouwt zijn of haar poten onder zich en legt de kop op de rug.
Zo ongeveer:
 


Meer van deze prachtige afbeeldingen door Karolina Benz in subtiel blauw en zwart staan in het non-fictie prentenboek Hoe droomt een giraf? van Beatrix Mannel en Karolina Benz. Olifant, kruisspin, lynx, walvis, oehoe, nijlpaard, octopus, giraf, spookdiertje (ja, dat bestaat), tijger, fregatvogel (ja, die ook), bever en zeeschildpad komen langs. Slapen doen ze allemaal, ook de kruisspin, en ieder op eigen wijze.
 


Jammer dat ook Beatrix Mannel het verschil tussen reden en oorzaak niet zo goed lijkt te kennen of maar heeft aanvaard dat waarom beide dekt, zoals dat vaak gaat. Dat komt waarschijnlijk doordat wij mensen heel erg graag verbanden en patronen ontdekken, we willen graag dat alles met alles samenhangt en dat er een reden is voor ons bestaan. Een 'schitterend ongeluk', zoals Wim Kayzer de mensheid ooit noemde, dat is moeilijk verteerbaar. En ketens van oorzaak en gevolg, die komen te dichtbij toeval en chaos.
 
Dus vraagt ze zich op de inleidende pagina's af waarom we slapen, om vervolgens uit te leggen waar slaap allemaal goed voor is. Dat klinkt een beetje alsof slaap uitgevonden is als medicijn. Door wie? Door de Grote Uitvinder van Alles, natuurlijk.
Het zij haar vergeven, want de geboden informatie is voor zover ik kan nagaan correct en zo weet de jonge lezer weer iets meer over het verschijnsel slapen.
 

Beatrix Mannel en Karolina Benz. Hoe droomt een giraf? Wat dieren doen als jij gaat slapen. Vertaling J.P. de Keizer. Ploegsma, 2023. ISBN 978 90 216 8427 7, 60 p. Oorspr.:Wer schläft, wer wacht in der Nacht? Warum Giraffen eingeklappt schlafen und Kraken nicht schnarchen, Rotfuchs/Rowohlt, 2022.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten