Zoeken in deze blog

vrijdag 3 september 2010

maatschappelijke tegenstellingen: poweropinie


Geplukt van blog Bert Brussen:

“ Het eerste probleem is: welke maatschappelijke tegenstellingen worden hier [in het bezwaar tegen Wilders: "Hij zorgt voor tegenstellingen in de maatschappij"] bedoeld? Zou het gaan om de tegenstelling tussen blanke studenten met vaak niet meer dan zeven tot negen uur college in de week enerzijds, en allochtone leerlingen die hetzelfde aantal uren lesuitval hebben op het vmbo anderzijds? Betreft het misschien de tegenstelling tussen de meer dan vijftig omroepdirecteuren die allen ver boven de Balkenendenorm verdienen enerzijds en de postbestellers die 8,34 euro bruto per uur vangen met als bonus elke avond Paul de Leeuw op de buis anderzijds? Heeft men het wellicht over de tegenstelling tussen het college van bestuur van de universiteit van Maastricht dat onder Jo Ritzen routinematig vergadert in een etablissement met een Michelin-ster enerzijds, en de bewoners van bejaardenhuizen wier maaltijd minder geld mag kosten dan het eten in de gevangenis anderzijds? Zou het gaan om de tegenstelling tussen wetenschappelijk medewerkers in het hoger onderwijs die net twaalf weken vakantie hebben gehad enerzijds, en de gehandicapten in zorginstellingen die als uitje één pyjamadag per week hebben anderzijds? Handelt het om de tegenstelling tussen de ene helft van Amsterdam (ik bedoel de stad met de meeste bovenmodaal betaalde topambtenaren en beleidsmedewerkers per hoofd van de bevolking ter wereld) en de andere helft van Amsterdam (ik bedoel de stad met het hoogste percentage spijbelaars en schoolverlaters van het land)? [...] Deze diagnose betrof de Nederlandse samenleving nog voordat Geert Wilders ten tonele verscheen. Ik bedoel dus de samenleving die de afgelopen 25 jaar zo’n 40 miljard euro besteedde aan inburgeringspolitiek en integratiemaatregelen, hoewel niemand meer precies kan achterhalen waaraan dat geld is uitgegeven. Het resultaat is een samenleving waarin onder allochtonen vier keer zoveel werkloosheid heerst als onder autochtonen, waarin allochtonen gemiddeld 15 tot 25 procent minder verdienen dan autochtonen, twintig keer zoveel kans hebben met justitie in aanraking te komen en vijftig keer zoveel kans zonder examen hun school te verlaten. Ik bedoel een samenleving waar in de publieke sector veel meer geld wordt besteed aan ontslagvergoedingen, afkoopsommen en bonussen voor managers dan aan preventie van schooluitval, eerwraak en ongeletterdheid van de minder geprivilegieerden bij elkaar. En misschien is het geen toeval dat in zo’n samenleving de vaardigheid om abstracte teksten te begrijpen onder academici volgens de International Adult Literacy Survey zowat het geringst is van de gehele westerse wereld. "
Poweropinie! Waarom Wilders slechts een symptoom is van sociale desintegratie, geen oorzaak. Van Bastiaan Bommeljé in een of andere oud mediale papieren krantenuitgave die deze poweropinie heel egoïstisch voor hun nog geen 200.000 abonnee’s wil houden, terwijl iedereen dat zou moeten kunnen lezen. '

Waarvan akte.

Bastiaan Bommeljé is hoofdredacteur van Hollands Maandblad.

Ik citeer 1 van de (vandaag) 15 reacties:

'ome ger uit mokum Zegt:

Wat ik bedoelde te zeggen is dat in een maatschappij waar voldoende zorg en onderwijs is en mensen kunnen opklimmen op de maatschappelijke ladder de verschillen eerst kleiner, maar daarna vanzelf weer groter zworden. Neem Marokkanen, die kwamen als geitenhoeders binnen, maar na een of twee generaties heb je al Marokkaanse burgemeesters, wethouders, cabaretiers en schrijvers, terwijl een deel van die groep maatschappelijk volledig mislukt is.
Bommelje constateert een tweedeling die m.i. gewoon het gevolg is van de meritocratie waarin wij in zekere mate leven: de een klimt nu eenmaal hoger op dan de ander. Het alternatief is om de verschillen kunstmatig te verkleinen door omhoog klimmen moeilijker te maken en mensen terug naar beneden te trappen en daar zijn socialisten, confessionelen en conservatieven erg goed in.'



Nee, ome Ger, zo zit het maar gedeeltelijk en de clou geef je zelf aan: ' in een maatschappij waar voldoende zorg en onderwijs is en mensen kunnen opklimmen op de maatschappelijke ladder '.
Wie bekommeren zich daarom?
En waarom durf je niet met je echte naam te reageren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten