Zoeken in deze blog

zaterdag 22 maart 2014

Nog een boekenweek

In mijn e-postbus op 20 maart: een bericht van Myrthe Spiteri van Blossombooks (doet aan 'teen chicklit en fantasy chicks voor meiden vanaf 13 jaar'): er is door boekwinkeliers een actie gestart om de CPNB ertoe te bewegen een 'YA boekenweek' te organiseren. Want: 'Jongeren tussen de 13 en 20 jaar vallen tijdens de bestaande boekenweken buiten de boot: voor de Kinderboekenweek zijn zij eigenlijk te oud, en de thema’s en activiteiten van de Boekenweek in maart zijn vaak nog net niet aansprekend genoeg.' Er wordt een petitie gemaakt en als er meer dan 10.000 handtekeningen zijn, wordt die petitie aangeboden aan de CPNB.

Even geklikt op de petitie-in-opbouw. Dat ziet er zo uit:
Wij
Jongeren, mensen die zich jong voelen, uitgevers, boekverkopers en (oudere) lezers.
constateren
Er is een Boekenweek, Kinderboekenweek, Maand van de Geschiedenis, Maand van de Spiritualiteit, Poëzieweek, Maand van het Spannende Boek en er zijn Nationale Voorleesdagen. Waar blijft de Young Adult-Boekenweek?
en verzoeken
We willen een weekend of week waarin de Young Adult van 12 - 25 jaar centraal staat. Met een YA-event waar (buitenlandse) auteurs komen & een YA-Boekenweekgeschenk.

Tja.
Ik schaar mij wel onder de '(oudere) lezers', maar toch tekende ik niet.
Ik heb geen zin in een 'YA-event'.
Ik heb ook geen zin om het te hebben over young adults.
Dat is gewoon Engels voor jonge volwassenen, laten we onze moerstaal gebruiken en dat reclame-Engels achterwege laten, dat ten eerste; ten tweede horen die twaalf- tot vijftienjarigen daar volgens mij niet bij. Puur uit markt-overwegingen wordt de groep meteen groot gemaakt. Repte het e-postbericht nog over 13-20, in de petitie staat meteen al 12-25.
Ja hoor.
Er is een wereld van verschil tussen dertienjarigen en jonge volwassenen van vier-en-twintig jaar - al sluit ik niet uit dat sommige meisjes, na het toeslaan van de hormonen, lang blijven hangen aan de 'teen chicklit en fantasy chicks'. Ik heb wel eens in de trein gezeten naast een moeder en dochter die gezamenlijk een stapeltje Boeket-romannetjes verslonden. Nou zijn Boeket-romannetjes natuurlijk geen teen chicklit en fantasy chicks, de dochter was al boven de zestien, schatte ik, en het was ruim twintig jaar geleden, maar toch.

Ik gun de boekhandel het allerbeste en wie weet is Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur CPNB, gevoelig voor de argumenten. Er lijkt me ook niets tegen om onze jongeren aan het lezen te krijgen en te houden, dat wordt ook alom geprobeerd. Maar van mij hoeft er geen YA-event te komen. Dat riekt naar botte verkooppraat. En verkooppraatjes, daarvan hebben we meer dan zat.

1 opmerking:

  1. Of ik behoefte heb aan een YA-boekenweek weet ik niet. Het is in ieder geval niet zo dat ik geen behoefte heb aan een extra boekenweek. Ik als boekverkoper, jeugdliteratuurstudent en jong volwassene ben zeker niet tegen een ya-boekenweek. Het is leuk dat je een verschuiving opmerkt in leeftijd, maar of dat per se een verkooptruc is? Misschien lees ik het verkeerd, maar er lijkt een lichte afkeurende toon te bespeuren wanneer je schrijft over de 'romannetjes'. Ik vraag me af of ik te lang ben blijven hangen in de 'teen-chicklit en fantasy chicks'. Woorden die naar mijn mening het ya-genre (of liever geschreven jv-genre: jong volwassene genre) zeer tekort doen. Met mijn 23 jaar lees ik nog graag de fantasy boeken, maar evenzo boeken als Zwarte zwaan en Een weeffout of boeken bestemd voor volwassenen. Maar ik geef toe, hoe kunnen al die boeken nou onder één noemer worden geplaatst?

    Afkeurend sta ik in ieder geval niet tegenover een ya-boekenweek, immers: alleen zij die in de leeftijdsgroep lezen, zullen ook aandacht besteden aan deze week.

    BeantwoordenVerwijderen