Zoeken in deze blog

zondag 23 maart 2014

Kinderboeken in Argentinië

Het is weer eens tijd om te wijzen op La revue des livres pour enfants, dat vaktijdschrift uit Parijs dat zonder het te vermelden al aan zijn 45e jaargang bezig is. Het wordt sinds jaar en dag uitgegeven door La Joie par les livres, het Franse documentatie-instituut bij uitstek op het gebied van de jeugdliteratuur, sinds een decennium of zo deel van de Bibliothèque Nationale de France.

La revue telt zijn bestaan in afleveringen, en elke aflevering bevat doorgaans (veel) recensies (critiques), een dossier en berichten (Actualité). Gemiddelde omvang per nummer: rond 200 pagina's. Onder Actualité vind je altijd ook samenvattingen van andere tijdschriften, Frans- en Engelstalig. Eens per jaar biedt La revue een Sélection van de in het voorafgaande jaar verschenen jeugdliteratuur, Franstalig, zowel origineel als vertaald werk. Zie bijvoorbeeld hier.
Het dossier van nummer 275 gaat over jeugdliteratuur in Argentinië. Dat past in een traditie van la revue: zo af en toe een dossier over een land of streek. Jaren geleden waren de Pays Bas aan de beurt, Nederland en Vlaanderen tegelijk, en nog recent de Pays Nordiques.
Geschiedenis (vanaf 1880, Cuentos van Eduarda Mansilla), verspreiding en intermediairs, censuur en terugkeer naar de democratie (met een bouffée d'oxygène, een stoot zuurstof), illustratiekunst, strips (waaronder Mafalda), namen, namen... wie alle ook nog eens overvloedig geïllustreerde artikelen tot zich neemt, is helemaal bij.
Ja, met wat heimwee terugdenken aan Leesgoed mag. Dat tijdschrift ging ten onder doordat de exploitatie niet kostendekkend te houden was, enkel jaren nadat de Vereniging van Openbare Bibliotheken de subsidie introk. Hoe dat zit met La revue weet ik niet, maar ik vermoed dat er wat geld bij moet, ondanks het grotere taalgebied.

La revue des livres pour enfants 275 (février 2014). ISSN 0398-8384, ISBN 978 2 35494 055 3, € 15,- (Europa). Bestellen zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten