Zoeken in deze blog

zaterdag 3 februari 2024

De politie is je beste vriend

Het is niet altijd makkelijk om te weten wat 'het goede doen' is.
Staat op p. 121 van Alles wat (niet) mag, het grote boek over goed en fout van Stine Jensen en Ellie Lust.

Daar zeg je wat!
 
Wat is goed? Het is een van de moeilijkste vragen die mensen zich stellen. Er zijn zelfs lieden die zoveel minachting hebben voor mensen die het goede nastreven dat ze die met een Duits woord Gutmenschen noemen.
Op p. 121 lijkt Stine Jensen even op weg naar een poging tot antwoord, haar als publieksfilosoof (zo vindt ze zichzelf) wel toevertrouwd. Maar het blijft bij die ene zin.
In dit boek, bedoeld voor kinderen en andere lezers vanaf 9 jaar, is het antwoord heel simpel. Wat mag en niet mag, staat in de Nederlandse wet. Het goede is wat mag. Wie doet wat niet mag is stout, al staat dat woord niet in dit boek, het is verkeerd of fout. Hoe die Nederlandse wet tot stand komt, wordt niet verteld. De Belgische wet doet even niet mee.
Niet voor niets staan twee auteurs vermeld. Naast Stine Jensen, auteur van levenslessen voor jong en oud, waaronder Lieve Stine, weet jij het en Vriendschap is alles, en sinds kort weer hoogleraar, staat Ellie Lust, onze voorbeeldige politievrouw en 'tv-persoonlijkheid'. Ellie levert teksten in kadertjes als 'Uit het leven van Ellie', 'Tips van Ellie' en 'Wijze raad van Ellie'.
Haar 'wijze raad' op p. 122 benadert de utopie:
 
Het is belangrijk dat we elkaar aansporen om het goede te blijven doen. Dat kan door het tegen iemand te zeggen als die iets verkeerds doet, maar ook door een complimentje te geven als iemand juist iets goeds doet, want dat is altijd fijn om te horen. Uiteindelijk gaat het erom hoe wij mensen met elkaar omgaan. En wie weet, is er dan op een mooie dag helemaal geen politie meer nodig.

Fijn, zijn we ook van die dienders af die hun wat minder bleek uitgevallen collega wegpesten. Of die lui die aankomen in auto's zonder nummerbord en in alle vroegte de deur intrappen en mensen van hun bed lichten omdat die iets geschreven zouden hebben dat de regering niet bevalt. Of werken die niet bij de politie, Ellie?

Afgezien van een inleiding en een nawoord ('Tot slot: hoe goede doen') worden de jonge lezer negen dilemma's voorgelegd. Die worden steeds gevolgd door reacties van al dan niet verzonnen kinderen. Dan volgt een stukje uit het leven van Ellie, dan een vertoog over het dilemma en wat er in de wet staat en tot slot nog wat 'tips van Ellie'.
Op p. 36 begint bijvoorbeeld 'Smoesjes' met deze leuk gevonden tekening van illustrator Marijke Klompmaker:
 
 


Dan een verhaaltje 'van Ellie' over smoesjes die mensen gebruiken als ze worden aangehouden wegens door rood rijden e.d., met haar immer gevatte antwoorden. Dan de uitspraken van 'Fehla (11)', 'Jonas (11)', 'Amadu (9)' en 'Sara (10)'. Geen idee of ze echt bestaan, de kinderen worden niet voorgesteld, ook niet onder 'Bronnen' (p. 123).
 

 
Vervolgens een vertoog over 'Wat is liegen?', 'Is liegen altijd fout?', 'Meineed', 'Hoe weet je of iemand liegt?' en 'Verhoortechnieken van de politie', en tot slot 'Tips van Ellie'.

Naast 'Smoesjes' passeren de volgende onderwerpen de revue: 'Hamsterliefde' (over het forceren van een deur om een hamster te bevrijden), 'In het geheim filmen', 'Etherdiscipline', 'Als twee druppels water' (over wisseltrucs en over het DNA van eeneiige tweelingen, vast geïnspireerd door Stines eigen jeugd), 'Pestverdriet', Lange vingers', 'Groepsdruk' en 'Omkoping'.

Zeer onderhoudend allemaal, ook informatief, zeker voor tien- en elfjarigen, maar ook wat braaf, vooral de stukjes van tante Ellie.
 

Jensen, Stine, & Ellie Lust. Alles wat (niet) mag, het grote boek over goed en fout. Met illustraties van Marijke Klompmaker. Kluitman, 2023. ISBN 978 90 206 2286 7, 124 p.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten