Zoeken in deze blog

dinsdag 15 november 2011

Owie en het geheime ding

Voor de bedoeling achter Owie en het geheime ding (Biblion Uitgeverij, 2011) moet je surfen naar www.talentenkracht.nl. Het boek werd 6 november jl. in Museum Naturalis te Leiden gepresenteerd tijdens de 4e TalentenKracht Publieksdag.

Het is een poging om drie- tot zesjarigen en hun ouders of andere begeleiders (personeel kinderdagverblijf) te bewegen tot verwondering en onderzoek.
Nooit slecht, in tijden waarin zoveel als zoete koek wordt geslikt omdat ‘het op tv is geweest’ of omdat meneer Wilders het met zoveel aplomb zegt, en waarin de Broodje-Aap-verhalen over internet slingeren.

Owie en het geheime ding is allereerst een samenlees- en samendoeboek. De alerte voorlezer zorgt dat-ie allerlei zaken bij de hand heeft: een spiegeltje, ballonnen, een paperclip, een plastic doosje, een vol bad, wat klein grut uit de speelgoedhoek, een kommetje, een rietje, wat peper en zeepsop… maar de alerte voorlezer verdeelt dat natuurlijk over meerdere dagen.

Of het ook werkt, ik ben er zeer benieuwd naar, hoop daarover t.z.t. op Talentenkracht (dat nu toch wel erg droog en academisch overkomt) meer te lezen.

Het verhaal, geschreven door Marianne Frequin en Henderien Steenbeek, lijdt onder de bedoelingen, het is geen top. Dat hoeft niet erg te zijn, omdat de aandacht uitgaat naar wat je samen kan ontdekken.  Maar het had meer kunnen zijn.
Afgezien daarvan vind ik de illustraties van Marijke Klompmaker verrassend. Iets dat in de tekst een gewoon huis is, met minimaal een brievenbus, een kamer, een keuken, een slaapkamer, een badkamer, een zolder, en een spiegel, veranderde onder haar penseel in een geheimzinnig bouwsel, met even geheimzinnige tuin.Met binnen een vrij zwevende wenteltrap met aftakking naar een deur in een ronde wand rond een ruimte met een vrijstaande pilaar, een ruimte met bobbelleiding met kleren erover en op de achtergrond een schemerlampje dat uit de leiding lijkt te groeien, een open haard voorzien van bobbelschoorsteen, een badkamer die uit een huis van Gaudí lijkt te komen, zoals het detail hieronder hopelijk toont, en nog meer van die fraaie zaken. Voor een doe-boek tamelijk bijzonder.


Het boek kost € 14,50, en is te bestellen via de boekhandel (ISBN 978 90 5483 971 2) of bij de uitgeverij (bestelnummer 1800004871).
Als het goed is, komen er meer Owie-boeken. Dat wordt ons achterin althans beloofd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten