Zoeken in deze blog

maandag 22 september 2014

Witte raven


Aan de westkant van München staat het Schloss Blutenburg. In dat fraaie slot bevindt zich de Internationale Jeugdbibliotheek: een collectie van ruim 600.000 kinderboeken, in 130 talen. Ieder jaar maakt de IJB een boekje met daarin een selectie van titels van recent verschenen jeugdliteratuur. Deze reeks heet de White Ravens. Die is vooral van belang voor wie graag wil weten welke toptitels aan jeugdliteratuur er buiten de eigen taalgrens bestaan. 
Niet toevallig presenteert de IJB de jaarlijkse selectie dan ook op de grootste internationale kinderboekenbeurs, die van Bologna, waar uitgevers speuren naar titels om te vertalen of naar andere uitgevers die hun titels willen vertalen, en waar ook altijd een horde vakjournalisten rondloopt.
De selectie is ook online te raadplegen.

Voor kinderboekexperts binnen ons taalgebied is het natuurlijk interessant om te weten welke titels er dit jaar zijn uitgekozen.
Dat zijn:
- Groter dan een droom (tekst van Jef Aerts, illustraties van Marit Törnqvist; uitgeverij Querido)
- Grote gedachten. Verhalen over filosofie (Janny van der Molen, uitgeverij Ploegsma)
- Mijn rare week met Tess (Anna Woltz, uitgeverij Querido)
- Zijdeman (Kathleen Vereecken, uitgeverij Lannoo)
- Die dag in augustus (Tekst van Rindert Kromhout, illustraties van Annemarie van Haeringen, uitgeverij Leopold)
- Het meisje en de soldaat (tekst van Aline Sax, illustraties van Ann de Bode, uitgeverij De Eenhoorn)
- Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel (tekst van Jan Paul Schutten, illustraties van Floor Rieder, uitgeverij Gottmer)
- Jonas en de visjes (tekst van Harm de Jonge, illustraties van Martijn van der Linden; uitgeverij Hoogland & Van Klaveren / tegelijkertijd in het Fries verschenen (vertaling van Jant van der Weg-Laverman)
- Broergeheim (Emiel de Wild, uitgeverij Leopold)
- Rennen (tekst van Elvis Peeters, illustraties van Gerda Dendooven, uitgeverij Lannoo).

De selectie wordt gepleegd door een van IJB's Aussenlektoren, Toin Duijx, die tevens secretaris is van IBBY-Nederland en o.a. verbonden is aan de masteropleiding jeugdliteratuur van Tilburg University. (Ja, zo heet die universiteit nu eenmaal. Maar de opleiding heet en is nog gewoon in het Nederlands.)

Er is een bijzondere band tussen de IJB en de International Board on Books for Young people (IBBY, en zie ook hier): beide instellingen werden (mede) opgericht door Jella Lepman, enkele jaren na WO II.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten