Zoeken in deze blog

donderdag 19 september 2019

Bibliotheek op school

Lezen vergt concentratie en geduld. Het is daardoor een bezigheid die vaak verdrongen wordt door andere, sneller en makkelijker binnenkomende prikkels. Maar niet kunnen lezen is een ernstige tekortkoming en bovendien gaat er een schat aan kunst voorbij aan wie niet leest.
Leesbevordering (de term is ergens eind vorige eeuw uitgevonden) blijft nodig. Kinderen enkel leren lezen is niet voldoende, het is nodig om ze in aanraking te brengen met boeken en tijdschriften. Dat  begint op school, met de bibliotheek als vervolg en ondersteuning.


Een initiatief als Bibliotheek op school is dus waardevol. Een mooie actie is de samenwerking met Kinderpostzegels. Uit de laatste nieuwsbrief van Bibliotheek op school:
'Woensdag 25 september start de jaarlijkse Kinderpostzegelactie. Ook dit jaar kunnen scholen kiezen om een deel van het opgehaalde bedrag in te zetten voor Lokaal Besteden/Boeken voor de schoolbibliotheek. NBD Biblion en Stichting Lezen stellen hiervoor themapakketten samen. De pakketten bevatten actuele en gevarieerde titels; de boeken zijn ingewerkt. Scholen kunnen zich tot de start van de Kinderpostzegelactie aanmelden. Een mooie kans om extra budget te realiseren voor de schoolbibliotheek.' Zie verder hier.

De actie is goed gepland, want in oktober (2-13, eigenlijk anderhalve week) is het Kinderboekenweek, met het thema 'Reis mee!'. Zie hier voor de speciale kinderboekenweekuitgaven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten