Zoeken in deze blog

zondag 18 juni 2023

Illustratiebiennale Bratislava

Haalt de dagbladen niet, dus dit blog wel. Om de twee jaar vindt er in Bratislava een biënnale plaats waar illustratoren van overal hun werk kunnen tonen. Inzendingen gaan via lokale afdelingen van IBBY, de International Board on Books for Young people, 70 jaar oud, still going strong
De Bienále Ilustracíi Bratislava, 29e editie, vindt plaats van 4 oktober tot en met 3 december 2023 in het cultureel centrum Bibiana, en doorgaans vinden er naast de tentoonstelling nog andere evenementen plaats, zoals een symposium. Voertaal Engels.
Deze biënnale werd opgericht toen Bratislava nog in Tsjechoslowakije lag en een communistisch bewind kende, en heeft de overgang naar een nieuw tijdperk en een nieuwe staat (Slowakije) overleefd, wat mede te danken was aan de in de BIB en IBBY actieve Dušan Roll (1928-2021).
 


De inzendingen van Nederlandse en Belgische illustratoren worden dus geregeld door respectievelijk IBBY Nederland en tja, twee Belgische instellingen, te weten Iedereen leest en IBBY Belgique francophone. De ene keer (nu) een Vlaamse selectie (samen met Villa Verbeelding), de andere (volgende) keer een Waalse, als ik het goed heb.
Voorafgaand aan de opening van de BIB beoordeelt een internationale jury alle tentoongestelde illustraties, die van over de hele wereld zijn ingezonden. De jury kent verschillende prijzen toe: de Grand Prix, vijf Gouden Appels en vijf Medailles, en bestaat uit Amanda Ariawan (Indonesië), Orna Granot (Israel), Renate Habinger (Oostenrijk), Chen Hui (China), Vladimír Král (Slovakije), Odilon Moraes (Brazilië), Gundega Muzikante (Letland), Susanne Sandström (Zweden), Margaret Anne Suggs (Ierland) en Sahar Tarhandeh (Iran).

Zie voor de inzending van IBBY Nederland hier, en voor die uit Vlaanderen hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten