Zoeken in deze blog

vrijdag 1 maart 2024

75 jaar rondvaren in een oude boot

Een mooi cadeau voor wie terugverlangt naar een Nederland dat nooit bestond: De schippers van de Kameleon, jubileumeditie. Verschijnt deze zomer, belooft Kluitman.
Uitgeverij Kluitman laat niet onopgemerkt voorbijgaan dat 75 jaar geleden het eerste boek verscheen van wat een enorme hit bleek te worden: de Kameleon-serie. De eerste 60 verhalen schreef Hotze de Roos. Daarna schreef eerst Kluitman-uitgever Piero Stanco er nog drie en vervolgens werden andere auteurs ingeschakeld om de melkkoe nog even op haar poten te houden. Zie voor een preciezer overzicht het gelukkig tamelijk zakelijke Wikipedia-artikel over de reeks.
Bij 50 jaar bestaan verscheen er al een soort omnibus, 50 jaar Kameleon, hoe het het 25-jarig bestaan werd gevierd weet ik niet. 100 jaar Kameleon zal ik, vrees ik, niet meer meemaken.

Al die tijd varen 'Sietse en Hielke, de belhamels van de dorpssmid' (de titel die Hotze voor zijn debuut had bedacht) in hun oude boot door de wateren rond 'het dorp', later 'Lenten', en ze beleven zoals dat heet 'allerlei avonturen', die altijd goed aflopen, ze moesten immers in het volgende boek weer het water op. Ze roken niet, drinken niet, vloeken niet, gamen niet, tiktokken niet, groeien niet, maken nauwelijks ruzie, hebben geen belangstelling voor meisjes (anders dan in de film), laat staan jongens en seks, thuis is een veilig nest en hun kleding gaat, ondanks een tussentijdse wisseling, al erg lang mee. Nee, niet blauwgeruit, gewoon blauw. Rakkers, dat is het mooie, maar erg ouderwetse woord.
 
Wie weet zijn er nog (of weer) kopers voor deze schier eindeloos gerecyclede verhalen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten