Zoeken in deze blog

maandag 20 oktober 2014

Kwartiermakers 2Nieuwsgierig, maar ook ietwat achterdochtig, toog ik op 23 september naar Culemborg, naar een bijeenkomst van de Kwartiermakers, in de mooie bibliotheek gevestigd in het oude Elisabeth Weeshuis, tevens museum. Om half negen ’s morgens, met ontbijt!
De bijeenkomst (derde op rij) bleek bedoeld om nog meer kwartiermakers te winnen, om ideeën uit te wisselen en om nieuws te brengen. En ook als opwarmertje, en daarvoor hadden ze auteur Frank van Pamelen ingehuurd. Die kweet zich naar behoren van zijn taak.
Vervolgens was er een quiz waarin de kennis van de deelnemers werd getest. Wat me daarin opviel is dat vragen over bekroonde kinderboeken uitsluitend die van de Nederlandse Kinderjury betroffen. Niets over Griffels of Woutertje Pieterse Prijs.

Toen pas werd het tijd voor wat serieuzere gedachtenuitwisseling, mede aan de hand van twee fly-overs: de successen:
en een wensenlijstje.
Dat rondje breinstormen leverde diverse ideeën op - en medewerking. Die medewerking werd ter plekke omgezet in handtekeningen.
Na afloop was ik minder achterdochtig dan ervoor. Dit initiatief is mooi meegenomen, als het gaat om het lezen op school te bevorderen. Wat 'vijftien minuten lezen met de kinderen' ook precies gaat inhouden, en waarom meteen al verondersteld wordt dat de deelnemende scholen niet genoeg boeken hebben, dat zal later wel blijken. Wordt vervolgd.

Inmiddels hebben zich zo'n 100 scholen aangemeld, het aantal Kwartiermakers is uitgebreid, de zaak gaat op 3 november van start, met een 'klein evenement in het centrum van Nederland'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten