Zoeken in deze blog

donderdag 30 oktober 2014

Boekenwolk

Een bericht d.d. 8-6-2012, op Leesplein, onvolprezen nieuwssite over jeugdliteratuur:

Nieuw: cloudbased kinderbibliotheek
Redacteur en schrijfster Rikky Schrever heeft Boekenwolk ontwikkeld. Het is een digitale bibliotheek waarin kinderen e-boeken kunnen bekijken en lezen. De eerste uitgeverijen hebben zich al aangemeld om kinderboeken in de boekencloud te zetten.
Schrever heeft zo’n dertig kinderboeken op haar naam staan, meest kartonnen boekjes voor kleinsten. Een groot deel is niet meer leverbaar. ´Mijn verhalen liggen ergens stof te verzamelen, terwijl ze digitaal een tweede leven kunnen leiden. Belangrijker nog: op zo’n sexy apparaat als een iPad of andere tablet zijn kinderen misschien makkelijker tot lezen te verleiden.´
Dat was voor haar de aanleiding om een plan uit te werken om kinderboeken in de cloud beschikbaar te stellen. Ze stapte naar Yindo, die hun platform aan de digitale kinderbibliotheek ter beschikking willen stellen.

Enkele uitgevers reageerden terughoudend. Ze vinden het allemaal een sympathiek initiatief, maar de één vond het verdienmodel niet goed genoeg en de ander zag het niet direct voor zich dat kinderen digitaal zouden willen lezen. Schrever: ´Dat verbaasde me, want kinderen lezen natuurlijk allang digitaal, op laptops, tablets, smartphones en zelfs op het digibord op school.´
Andere uitgeverijen reageerden wel enthousiast. ´De pioniers Gottmer en Kluitman boden meteen een aantal boeken aan. Ik heb met 50 uitgeverijen contact, ze zijn van positief tot afwachtend.´ Alleen de Vlaamse uitgeverij De Vries-Brouwers zei pertinent geen interesse te hebben.

Ook een aantal auteurs heeft aangegeven meteen te willen meedoen. ´Maar ik wil deelname in eerste instantie via de uitgeverij regelen, vooral omdat veel auteurs juist bij een uitgeverij zitten omdat ze zich niet met dit soort zaken willen bezighouden. Ik merk wel dat het heel sterk leeft bij auteurs.´

De boeken komen beschikbaar via een abonnement van ca. € 8,- per maand. Schrever: ´Het is natuurlijk duurder dan een bibliotheekabonnement, wat gratis is voor kinderen. Maar het is maar wat je als referentie neemt. Een abonnement op een tijdschrift of de sportschool is weer duurder.´ Ze heeft een enquête gehouden om te onderzoeken wat mensen zouden willen betalen, maar er kwam geen duidelijk bedrag uit. ´Ik moet het gewoon proberen, het is trial and error. Ik moet de standaard gaan zetten, want Boekenwolk is de eerste cloudbased kinderbibliotheek.´

Als er voldoende leesvoer is, kan Boekenwolk van start gaan. Schrever streeft naar september.
Bron: Boekblad.  '
Einde bericht.

Natuurlijk eens gekeken naar die 'boekenwolk'.Tja, en toen viel het stil. Bovenstaand bericht schreef ik ergens vlak na 8 juni 2012.
Op de een of andere manier kwam ik er niet toe het af te ronden en het belandde bij de concept-berichten, waar ik het op 29 oktober 2014 tegenkwam.

Onmiddellijk gekeken of Boekenwolk nog bestaat en ja, het bestaat nog. Vergeleken met bovenstaande aankondiging zijn er enkele details veranderd. Het uiterlijk is iets anders geworden, als ik vergelijk met het plaatje hierboven. De prijs zakte: bij een jaarabonnement € 5,90 per maand. Het aantal boeken: onder 'abonnement' wordt 'ruim 300' vermeld, en wat zoeken op de aangeboden categorieën bevestigt dat: tientallen, en niet meer haar eigen boeken. Wie bijvoorbeeld klikt op 'avontuurlijke boeken' krijgt 93 titels in beeld.

Die categorieën:
Avontuurlijke kinderboeken, AVI boekjes voor groep 3/4, Dierenboeken, Dyslexie kinderboeken, Grappige kinderboeken, Kinderboeken vanaf 10 jaar, Voetbalboeken, Sportboeken (Kinderboekenweek 2013), Feestboeken (Kinderboekenweek 2014), Floortje Bellefleur, Boeken van Suzanne Buis.

Dat zijn, voorzichtig uitgedrukt, tamelijk ongelijksoortige categorieën, meer labels, en diverse titels hebben meerdere labels.
Hoogvliegers zijn het meestal niet, die titels (met onder meer het volledige werk van Cok Grashoff, lijkt het wel), maar er zitten toch best aardige tussen, van auteurs als Thea Dubelaar, Bies van Ede, Mylou Freeman, Rian Visser, Pieter van Oudheusden, Nanda Roep, Harmen van Straaten, Gitte Spee, Klaas Verplancke (Appelmoes) en Edward van de Vendel.
Je kunt zoeken op leeftijd, AVI-niveau en categorie, maar ook per schrijver. Dat levert ook een goede indruk op van het soort boeken. Ik heb niet geteld, maar die 'ruim 300' van hierboven zal wel kloppen. Je kunt bladeren in de boeken, om een indruk te krijgen.

Wie zich abonneert, heeft onbeperkt toegang tot de aangeboden titels. Tussen de 100 en 200 titels (schat ik) voor € 6,65 per maand (3 maanden), € 6,35 (6 maanden) of € 5,90 per maand (jaarabonnement). Alle abonnementen stoppen (heel fatsoenlijk) automatisch na afloop van de abonnementsperiode. Het lezen gaat online. Je koopt dus toegang tot e-boeken, niet de boeken zelf, en in die zin is Boekenwolk dus een soort bibliotheek.
De Nederlandse openbare bibliotheken bieden momenteel rond 390 e-titels in de categorie 'kind en jeugd', en een geleend e-boek blijft drie weken leesbaar. Het gemiddelde bibliotheekabonnement kost, schat ik, zo'n € 40,-, maar de openbare bibliotheken bieden, gelukkig, nog steeds een gratis abonnement voor mensen van 0-18 jaar en waarschijnlijk (en hopelijk) blijft dat zo.

Als het om e-boeken voor de jeugd gaat, is Boekenwolk een sterke aanbieder geworden. Compliment voor Rikky Schrever, dat ze dit heeft weten door te zetten. 'Rikky Schrever, moeder van twee dochters, [...] vindt lezen belangrijk, maar ze heeft ook een drukke baan. Ze heeft niet altijd zin en tijd om naar de bieb te fietsen.'
Dat zal vaker voorkomen.
Toch ontzeggen zulke ouders zich veel moois. Want het aanbod van gewone kinderboeken in een goed voorziene openbare bibliotheek is zeer veel groter en veelzijdiger dan dat van de e-boeken in Boekenwolk (en de bibliotheek). Bladeren en snuffelen gaat er ook veel beter en de meeste bibliotheken doen moeite om ook buiten de gangbare werktijden open te zijn.
Ook een bezoek aan een kinderboekwinkel kan die drukke ouder leren dat het aanbod van e-kinderboeken in Boekenwolk echt nog heel beperkt is en Bol.com, bijvoorbeeld, biedt onder e-boeken in de categorie 'Kind & jeugd', subcategorie 'Romans en zelf lezen' zo'n 1490 titels aan, waarvan ruim 600 voor de leeftijdsgroep 6-9 jaar.

1 opmerking:

  1. Leuk concept! Ondank dat mijn kinderen echter veel op de pc en ipad spelletjes spelen lezen ze de echt kinderboeken liever van papier en in de hand.. Gelukkig is er daarvoor ook een 'offline' abbonement , hetzelfde gemak en de kinderen blijven aan het lezen.. Voorlopig dus gewoon nog papier voor ons, zo is het een win-win situatie.

    BeantwoordenVerwijderen