Zoeken in deze blog

woensdag 6 december 2017

Poëzie kun je ook zingen

Het kan niet genoeg worden gezegd: liederen zijn ook poëzie, horen ook bij de literatuur. En liederen voor kinderen horen dus bij de jeugdliteratuur.
Omdat de Willem Wilminkprijs betrekkelijk weinig aandacht krijgt, neem ik dus graag het persbericht over dat ik op 29-11 in mijn e-postbus kreeg.

Enschede, november 2017

PERSBERICHT

Inschrijving Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied geopend

De inschrijvingstermijn voor de vijfde editie van de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied is geopend. Componisten, tekstschrijvers en producenten kunnen tot 15 januari 2018 hun bijdrage insturen. De uitreiking is op
7 april 2018 in theater ‘Kleine Willem’ in Enschede. De nominaties worden eind februari bekend gemaakt.

Met deze prijs vraagt het Wilminktheater aandacht voor het Nederlandse kinderlied en met name de plaats die het kinderlied inneemt in het jeugdtheater. Tevens willen zij eer bewijzen aan de Enschedese dichter en tekstschrijver Willem Wilmink, die aan de basis heeft gestaan van een groot aantal bekende Nederlandse kinderliedjes.
Voor de eerdere edities van de Wilminkprijs bestond grote belangstelling. De jury mocht zich verheugen op een groot aantal inzendingen. In 2010 werd Ted van Lieshout uitgeroepen tot winnaar met het lied ‘Onberispelijk’ uit de musical ‘Ik en de Koningin’ en 2012 won Koos Meinderts met het lied ‘Maite Maria’ van de Cd ‘Het regent zonlicht’. In 2014 won Floortje Schoevaart de prijs met haar lied ‘Op de markt’, de muziek hiervoor werd geschreven door Henny Vrienten. In 2017 won Jan Beuving de prijs met zijn lied ‘Optellen van Breuken’ (onderdeel van de Schooltv serie ‘Snap je’), de muziek hiervoor werd geschreven door Akwasi.

De prijs bestaat uit een kunstwerk, vervaardigd door de kunstenaar Helga Kock am Brink en een geldbedrag van € 5000,--. Hiervan is € 3000,-- voor de tekstschrijver, componist en uitvoerend artiest ontvangen elk € 1000,--. 
Alle oorspronkelijk in het Nederlands geschreven kinderliedjes die niet ouder zijn dan twee jaar kunnen meedingen naar de onderscheiding. Ze moeten dus in de periode 2016-2017 voor het eerst zijn uitgekomen op cd of dvd of voor het eerst ten gehore zijn gebracht in het theater of op tv. 
Ook jonge aankomende tekstschrijvers en componisten worden uitgenodigd hun liedjes in te zenden, al is hun lied mogelijk nog niet officieel verschenen.

Deelnemers kunnen hun inzendingen sturen naar Wilminktheater, t.a.v. Trudie Lucardie,  Wenninkgaarde 40-42, 7511 PH Enschede. Kijk voor de voorwaarden op www.willemwilmink.nu
Een vakjury, bestaande uit Thijs Borsten, Jan Beuving, Annemarie Wenzel, Fay Lovsky en Trudie Lucardie beoordeelt de inzendingen.


De Willem Wilminkprijs is een initiatief van het Wilminktheater Enschede en wordt mede mogelijk gemaakt door Buma Cultuur.

Waarvan akte. De links heb ik toegevoegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten