Zoeken in deze blog

donderdag 27 juni 2013

Tromgeroffel en gejuich: bekendmaking Griffels, Penselen en Kinderjury

Toen ik nog hoofdredacteur en nieuwtjesjager van Leesgoed was, het vaktijdschrift over jeugdliteratuur en leesbevordering, ging ik altijd braaf naar de bijeenkomsten waar de CPNB bekendmaakte wie in de prijzenregen mocht delen van de door de CPNB gesponsorde jeugdliteratuurbekroningen: de Griffels en hun Vlaggen-en-Winpels en de Penselen, idem, de Kinderjury en zo nog wat.
De CPNB heeft een traditie opgebouwd van die bijeenkomsten: ingericht om maximale publiciteit te genereren. Vooral in dagbladen en op tv. Het was soms het enige moment in het jaar dat er iets over kinderboeken op tv verscheen - met de Woutertje Pieterse Prijs als goede tweede en, soms, de Theo Thijssen-prijs als derde.
Een vaktijdschrift als Leesgoed hobbelde er als nieuwsbron natuurlijk altijd achteraan, al was het sinds er een website bijhoorde vaak de eerste bron (met de CPNB en Leesplein) voor alle gegevens en de enige voor een verslag van die bijeenkomst, en al had het soms een interview met een prijswinnaar en altijd een overzicht met gegevens van de winnende auteurs en illustratoren.

Dat hoeft nu dus niet meer en ik heb niet de ambitie om van dit blog een nieuwsrubriek te maken. Leesplein bestaat nog steeds, gesubsidieerd en wel, en voorziet op het gebied van de jeugdliteratuur goed in de behoefte aan nieuws.
Op donderdagmiddag 27 juni werden tijdens zo'n bijeenkomst, nu MidzomerKinderboekenBorrel gedoopt, de Griffels en Penselen (en Paletten) en Kinderjurywinnaars bekendgemaakt en zie: bij thuiskomst waren ze al op Leesplein te vinden, met gegevens over de boeken. Ook de CPNB zelf had al een bericht.

Ik had me deze keer laten verleiden er nog eens heen te gaan, want er zou een 'inhoudelijke programma' zijn.  Nou, dat was er. Maar eigenlijk komt iedereen natuurlijk voor de bekendmaking van de prijzen en de borrel na. Het is gewoon een feestje. Die borrel (en dus het echte feestje) heb ik echter laten schieten, om weer op tijd ergens anders te zijn.
Het inhoudelijke deel bestond uit toespraken door Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur CPNB, Jacques Vriens, kinderboekambassadeur (en natuurlijk ook nog auteur en ex-schoolmeester) en Mark Thioux, onderzoeker, aan elkaar gelijmd door de vaardige presentatie van Dolf Jansen. Met zijn drieën brachten ze een krachtig pleidooi voor lezen en voor kinderboeken. Een beetje voor eigen parochie, natuurlijk. Hopelijk sijpelt er iets door naar andere plekken. Tussen hun toespraken door werden de prijswinnaars bekendgemaakt.
Dat ging ongeveer zo.

De inbreng van Mark Thioux was interessant omdat hij (met plaatjes) toonde dat hersenen op beeld anders reageren als op taal. Met beeld leef je mee. (Daar sloeg de hieronder getoonde foto op: kinderen die kijken naar een poppenspel.) (En verder plaatste ik deze foto omdat hij een indruk geeft van de zaal.)Met taal ga je benoemen en schep je zodoende je eigen beelden. Een ander soort meeleven.
Menig filmrecensent zal hierop wel iets kunnen aanmerken, maar het punt was gemaakt: talige kunst doet een groter beroep op de hersenen.

Dat Jacques Vriens een vaardig pleitbezorger is van lezen en kinderboeken wist ik al - en met mij velen, waaronder alle lezers van Leesgoed. Ook nu stelde hij niet teleur.
Zijn punt: met véél boeken op school, goed toegankelijk, en veel aandacht voor vrij lezen en nieuwe boeken, maak je het onderwijs tot onschatbare bron voor ontwikkeling, met op termijn een groot rendement.

Eppo van Nispen tot Sevenaerde eerste spreker van het drietal, bleek, niet geheel onverwacht, ook al een warm pleitbezorger van lezen.
En van zijn hand is ook de lichte verandering in de traditie. Zoals Leesplein het formuleerde:
'De uitreiking van vandaag heeft een geheel nieuwe aankleding gekregen. De datum is gewijzigd en de hele ceremonie is extra feestelijk aangekleed met een borrel. Alle aanwezigen ontvingen een cadeautje, in de vorm van een sjerp met de tekst ´Hoera voor het kinderboek 2013´. Eppo van Nispen, directeur van de CPNB, hoopt op een nieuwe, lange traditie van de uitreiking: ´Het kinderboek moet je vieren!´'
Nou ja, sjerp, het was een rozet en borrels waren er eerder. Maar verder houden we hem aan zijn woord.
PS 28-6. Fijn dat onder de Griffelwinnaars relatief jonge talenten zijn als Simon van der Geest en Gideon Samson. Op 25 september wordt bekend wie van de griffelwinnaars de Gouden Griffel krijgt. Idem Gouden Penseel en Palet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten