Zoeken in deze blog

dinsdag 3 maart 2015

Mooi boek

Het is waar: Mooi boek van Joke van Leeuwen is een mooi boek.
Het is een bescheiden verzameling van (voor een klein deel eerder verschenen) gedichten, abcdaria en verhaaltjes (in woord en beeld), met letters als thema. Vandaar de zes fraaie abcdaria, waarvan er een als zoekplaat is ingericht en een met tekst en beeld per letter; de overige tonen alleen de letters, maar dan wel heel origineel. Hieronder enkele letters.

  

  


Mooi boek viert niet alleen dat we kunnen schrijven en lezen, maar ook het leven. Zie hierboven bij de L van leven, maar er is meer levenslustigs te vinden. Het is een verzameling waar je samen (groot en klein) opgewekt van kan worden. Hier en daar een kleine tot nadenken stemmende bespiegeling.
Zoals deze:

de maan hoort bij de aarde
de aarde bij bestaan

bestaan is dat we leven
en door de dagen gaan

en dat we kleren dragen
behalve in het bad

en dat we moeten eten
dan worden we niet plat

en dat we soms verbaasd zijn
of blij of boos of bang

en dat ons hart blijft kloppen
ons hele leven lang

en dat dit weer een dag is
waarop we echt bestaan

bestaan op deze aarde

en onder deze maan

Spelen met taal, ja, dat hoort natuurlijk bij schrijven en lezen, zoals dit dialoogje tussen Vurkie en Lepeltjie:Voor wie het werk van Joke van Leeuwen een beetje kent zal veel vertrouwd voorkomen, zowel het soort bespiegelingen als de vele grapjes met taal en letters, en de volstrekte eenheid van tekst en beeld.
Hoe bescheiden dit boekje voor mensen die net kunnen lezen ook is, het is niet vreemd om te weten dat de auteur al vele prijzen ontving, waaronder de Constantijn Huijgensprijs en de Theo Thijssenprijs.
Hier gaat prettige springerigheid gepaard met stijlvastheid, lichtvoetige speelsheid met ernst, oorspronkelijkheid met natuurlijkheid en tekst met beeld. Het gaat nooit vervelen.Leeuwen, Joke van. Mooi boek. Querido, 2015. ISBN 978 90 451 1762 1, 96 p.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten