Zoeken in deze blog

dinsdag 29 maart 2011

Bologna

Gisteren, maandag 28 maart, startte de grootste internationale kinderboekenbeurs, die van Bologna. Voor de tweede keer op rij zal ik er niet bij zijn. De herinneringen komen terug: deze beurs is de plek bij uitstek om kinderboekmensen uit andere landen te ontmoeten.

Bologna is in de eerste plaats een handelsbeurs. Uitgevers maken afspraken met uitgevers om over de aankoop van vertaal- en publicatierechten te onderhandelen. In de niche waarin ik actief was, het uitgeven van non-fictie voor kinderen, was dat een relatief gemoedelijke zaak. Er werd zelden tegen elkaar opgeboden, de contacten met buitenlandse uitgeverijen waren hartelijk. Op andere gebieden ging en gaat het soms feller aan toe. Om hun fonds extra luister te verlenen, nemen uitgevers soms hun auteurs en illustratoren mee. Als er belangrijke contracten worden getekend, levert dat een persbericht op, dat overigens vrijwel nooit de landelijke pers haalt, maar soms wel de vaknieuwswebsites (bijvoorbeeld Leesplein en Villa Kakelbont). Ook zijn er diverse mensen van fondsen en andere vakorganisaties.

Bologna biedt echter meer dan uitgeverijen en hun stands. Er zijn altijd twee grote tentoonstellingen van illustraties: een van werk uit de hele wereld, een met een selectie uit een bepaald land, dit jaar Litouwen, met prachtige catalogi. Er is een doorlopend programma met discussies, lezingen en presentaties, en diverse nevenprogramma's, zoals dat van het Illustrators Café. Veel daarvan vindt plaats in dezelfde hal waar de tentoonstellingen zijn, de eerste grote hal die de bezoeker betreedt.
Een van de eerste zaken waar het oog op valt is de grote muur waar men berichtjes op kan achterlaten - waarvan, digitale equivalenten ten spijt, nog altijd veel gebruik wordt gemaakt, althans tot en met de laatste keer dat ik er was (2009), en waar diverse mensen afspreken met elkaar. Daaronder veel jonge illustratoren met mappen, die hopen een uitgever te vinden die iets in hun werk ziet. Sommige prentenboekuitgeverijen, zoals Clavis, ruimden daarvoor speciaal tijd in en er vormde zich altijd een lange rij.
Onderdeel van het programma zijn ook de aankondigingen van de Astrid Lindgren Memorial Award (vandaag, 12:50) en IBBY (zie ook hier), en, onofficieel maar niet te missen, de Early Birds-bijeenkomst in de stand van het Internationale Kinderboekmuseum, waar een selectie van jeugdliteratuur is te vinden.

En dan is er nog de stad Bologna. Ja natuurlijk, de randen zijn als van iedere moderne stad, met flats en industrie en rafels, maar het oude centrum is nog intact en biedt veel prachtige gebouwen en pleinen, waaronder het Piazza Maggiore waar 'iedereen' elkaar treft op de terrassen, om daarna uit eten te gaan in een van de vele goede restaurants.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten