Zoeken in deze blog

maandag 7 maart 2011

Nominaties Hans Christian Andersen Award

De jury's voor de internationale Hans Christian Andersen Award, ingesteld door de International Board on Books for Young people (IBBY), hebben altijd een goede neus gehad voor literair talent: zie ook de lijst bekroonde auteurs en illustratoren.
De kinderboekwereld volgt altijd met interesse welke illustratoren en auteurs door de IBBY-landensecties worden genomineerd voor de eerstvolgende ronde, nu dus die van 2012. In Nederland zijn dat Annemarie van Haeringen en Tonke Dragt, in België Louis Joos en Bart Moeyaert, in Groot-Brittannië John Burningham and Philip Pullman, in de VS Chris Raschka en Paul Fleischman en zo zullen er dit jaar wel meer berichten volgen, die ik overigens niet steeds hier zal vermelden.

Sinds 2003 is er nóg een prestigieuze internationale bekroning voor auteurs van jeugdliteratuur, de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA). Wie die wint, ontvangt naast eer en roem SEK 5.000.000,- ofwel zo'n  € 570.000,- en dat is wel heel erg veel meer dan de Andersen Medals opleveren, namelijk een medaille en een reis naar plus onderdak tijdens de eerstvolgende IBBY-conferentie.
De jury voor de ALMA bestaat uit Zweedse kinderboekdeskundigen, de jury voor de Andersen Medal uit kinderboekdeskundigen uit diverse landen en deze jury wisselt elke twee jaar deels van samenstelling. Voor beide jury's geldt dat zij beoordelen op grond van samenvattingen en voordrachten.
The Hans Christian Andersen Award is the highest international recognition given to an author and an illustrator of children's books. Her Majesty Queen Margrethe II of Denmark is the Patron of the Andersen Awards. ' staat op de IBBY-website. Het is de vraag of zij deze pretentie overeind weten te houden en het zal de Deense koningin vast niet hebben behaagd dat het buurland haar patronage naar de kroon steekt.

Het is interessant de bekroningen te vergelijken.
Vanaf 2003 werden deze auteurs bekroond met de (tweejaarlijkse) Andersen Medal: Martin Waddell, Margaret Mahy, Jürg Schubiger en David Almond.
En deze illustratoren: Max Velthuijs, Wolf Erlbruch, Roberto Innocenti en Jutta Bauer. Hier nog eens de complete lijst winnaars (auteurs en illustratoren).
Vanaf 2003 ging de ALMA naar: Maurice Sendak, Christine Nöstlinger, Philip PullmanRyôji Arai, Katherine Paterson, Banco del libro, Tamer Institute en Kitty Crowther. Nog geen enkele Zweedse auteur, illustrator of instelling, wat de jury siert.
Beide jury's slaagden er in gerenommeerde figuren te selecteren, hoewel Ryôji Arai in onze taalstreek niet zo bekend was. Maurice Sendak ontving de Andersen Medal in 1970, Nöstlinger in 1984, Paterson in 1998, die zijn dus dubbel bekroond. Is de Zweedse jury misschien iets wispelturiger, met de bekroning van twee kinderboekinstituten naast auteurs en illustratoren met zowel een groot oeuvre (Sendak) als jong en veelbelovend (Crowther)? De tijd zal het leren.
De volgende ALMA-bekroning wordt op 29 maart bekendgemaakt, zie hier voor de lijst nominaties, de volgende Andersen Medals worden augustus 2012 uitgereikt in Londen.

Overigens is er een kinderfriemeltjeswinkel online onder de naam IBBY (.nl). Die heeft uiteraard niets te maken met IBBY (.org).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten