Zoeken in deze blog

dinsdag 22 januari 2013

18th Conference on Reading in Zweden

In het spoor van voorgaand bericht nóg een conferentie die wellicht niet alle nieuwssites haalt. In Jonköping, Zweden, vindt deze zomer de 18e Conference on Reading plaats.
De conferentie heeft 'New Challenges - New Literacies' als thema en wordt georganiseerd door:

SCIRA (Swedish Council of International Reading Association)
in samenwerking met
School of Education and Communication, Jönköping University
IDEC (International Reading Association's International Development in Europe Committee)
and FELA (Federation of European Literacy Associations).Een programma is er nog niet, wel een oproep voor bijdragen (call for proposals).
Zie hier voor een enthousiast verslag van de voorgaande conferentie, die in 2011 in Mons plaatsvond. En zie hier (bij IDEC) voor een overzicht van alle voorgaande conferenties.
Ik heb zelf die van Berlijn (1989), Edinburgh (1991), Malmö (1993), Budapest (1995) en Stavanger (1999) bijgewoond en vond het zonder uitzondering boeiende bijeenkomsten, getuige de verslagen die in Leesgoed verschenen.

Die International Reading Association (zie ook hier en hier in dit blog) heeft ook een Nederlandse afdeling: RAiN. Die bevindt zich echter in Doornroosje-achtige staat: er zijn geen leden meer en slechts twee min of meer actieve bestuursleden: uw blogger doet de laatste penningen, de voorzitter (Jeroen Clemens) is in IDEC actief, o.a. als webmaster. Er worden pogingen ondernomen om Doornroosje te wekken.
Er zijn wél meer leden van de International Reading Association in Nederland en Vlaanderen, maar die zijn allen (net als Jeroen en ik) rechtstreeks lid, al dan niet gecombineerd met een abonnement op een van de periodieken van de IRA, zoals bv. Reading Research Quarterly en The Reading Teacher.

De International Reading Association noemt zich internationaal, maar is in praktijk vooral Angelsaksisch of zelfs rondweg Amerikaans en zolang 90 % van de leden in de VS woont zal dat wel zo blijven, vooral ook doordat het bestuur rechtstreeks wordt gekozen. Niettemin is er een actief internationaal beleid.
De International Reading Association heeft vanouds veel aandacht voor de rol van (kinder)boeken in het leesonderwijs. Het hoofdkantoor van de IRA in Newark, Delaware, bood van 1985 tot 2008 onderdak aan de United States Board on Books for Young people (USBBY), de Amerikaanse afdeling van de International Board on Books for Young people (IBBY). (De USBBY is nu gevestigd in het Center for Teaching through Children's Books in Skokie, Illinois.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten