Zoeken in deze blog

woensdag 9 januari 2013

Piranhasoep en pannenkoeken

Drie jaar lang correspondeerden leerlingen van een Surinaamse en een Nederlandse school met elkaar, onder bezielende leiding van Marit Törnqvist en Dorus Vrede. 'Zij formuleerde teken- en schrijfopdrachten over de meest uiteenlopende onderwerpen en voerde die in Nederland uit. Dit pakket werd – vergezeld van tekenmateriaal en papier - opgestuurd naar het binnenland van Suriname waar Dorus Vrede exact dezelfde opdracht met de kinderen uitvoerde 
Alle verhalen en tekeningen gaan over de kinderen zelf. Wat zijn hun herinneringen, treurige maar ook fijne? Hoe zien ze hun leven over twintig jaar? Hoe tekenen ze hun zelfportret? Wat is hun lievelingseten en hoe ziet hun dorp of stad er uit? Wat vertellen ze in hun brieven aan elkaar?'


Het resultaat is / was te zien van 12 januari tot en met 3 februari in WG Kunst, Amsterdam.
'Behalve foto’s, tekstcitaten, uitvergrote tekeningen en originele verhalen en tekeningen zijn ook geluidsfragmenten en videobeelden te zien. Er zijn korte filmpjes van radiomaakster Stef Visjager en filmmaker Beer ten Kate.
Dorus Vrede is te horen als verteller van zijn speciaal voor de kinderen opgetekende Marron-verhaal in de vorm van een audiotour. De twee groepen kinderen hebben dit Marron-verhaal op hun eigen wijze geïllustreerd. Aan workshops rond dit project werken tevens mee Benny Lindelauf (schrijver) en Simon van der Geest (schrijver/theatermaker).
 Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 – 17.00 uur'.
Hartverwarmend.

'Met de tentoonstelling als inspiratiebron maken Amsterdamse kinderen in schoolverband ter plekke nieuwe tekeningen. In elke workshops wordt een specifiek onderwerp gekozen (herinneringen, toekomstverwachtingen, dagelijks leven, familie, lievelingseten, woonomgeving), dat met tekst en beeld nader wordt uitgewerkt.

De workshops worden gegeven door Marit Törnqvist en / of door medewerkers van WG Kunst.'


Geen opmerkingen:

Een reactie posten