Voor wie dit abracadabra is: de International Board on Books for Young people (IBBY) is een internationale vereniging met 75 landensecties als leden. De sectie België is deels onderdak bij Stichting Lezen en deels bij het Centre de littérature de jeunesse de Bruxelles, de sectie Nederland is een zelfstandige stichting die door een harde kern van enthousiastelingen in stand wordt gehouden (zie vooral Facebook).
De missie van IBBY is
- to promote international understanding through children's books
- to give children everywhere the opportunity to have access to books with high literary and artistic standards
- to encourage the publication and distribution of quality children's books, especially in developing countries
- to provide support and training for those involved with children and children's literature
- to stimulate research and scholarly works in the field of children's literature
- to protect and uphold the Rights of the Child according to the UN Convention on the Rights of the Child.
IBBY organiseert elke twee jaar een internationaal congres, en regelt een internationale kinderboekbekroning, de Andersen Awards. Met die congressen vinden ook bestuurswisselingen plaats. Tijdens het laatste congres, in Mexico, september 2014, werd de auteur Wally de Doncker gekozen tot voorzitter. Hij was al sinds 2008 lid van het bestuur, waarvan 2010-2012 als vicevoorzitter.
Handig, zo'n voorzitter in de buurt (hij woont in Vlaanderen). IBBY-Nederland was zo alert om hem uit te nodigen voor de IBBY-middag.
Hij hield er een gloedvol betoog over wat IBBY te doen staat, de komende jaren. Samengevat: zorgen dat er in rijke landen gelezen blijft worden en dat er in arme landen gelezen gaat worden. Het zou IBBY-Nederland sieren als ze zijn toespraak op de (slecht bijgehouden) website plaatsen - desnoods op Facebook (beter bijgehouden, merkwaardig genoeg).
Even gloedvol en overtuigend gaf die andere gast uit Vlaanderen, Eva Devos, een toelichting op het project dat door de Belgische en Nederlandse IBBY-secties is voorgedragen voor de IBBY-Asahi Reading Promotion Award: het project O mundo, een kleine wereldbibliotheek. Goede keuze, lijkt me.
Daaraan vooraf ging een lezing door Truusje Vrooland-Löb die het verband toonde met de plaats van samenkomst. Aan de hand van een reeks prentenboeken over kunst of/en kunstige prentenboeken kwam ze terecht bij het boek dat Wim Hofman maakte bij de tentoonstelling (t/m 1 maart) van Mark Rothko, Puzemuze of op weg naar Rothko.
De middag eindigde met prijsuitreikingen. Esther Ottens, Henriette Boerendans, Eppie Dam en Ellen van Velzen kregen aandacht en bloemen wegens plaatsing van hun boeken op de IBBY Honourlist, en Hans Hagen en Philip Hopman ontvingen de Jenny Smelik-IBBY Prijs voor Het hanengevecht. Zij vonden het vooral plezierig dat ze nu eens samen bekroond werden.
Links Hans Hagen, rechts Philip Hopman |
Bedankt voor de mooie woorden, Herman!
BeantwoordenVerwijderen