Zoeken in deze blog

maandag 23 februari 2015

Een andere Titanic

Het moet zijn blijven liggen na een bezoek aan de Internationale Kinderboekenbeurs van Bologna of de Frankfurter Buchmesse - ik denk Bologna: Notizen vom Käptn's Dinner van Marei Schweitzer.
Het verscheen in 2004 bij Bajazzo Verlag in Zürich, een uitgeverij die in 1998 door Ingrid Rösli en Thomas Minssen werd opgericht in 2012 werd overgenomen door Beltz. Ingrid Rösli en Thomas Minssen gingen 'in den Ruhestand', aldus de website. Het imprint bleef gehandhaafd.
Bajazzo is in het Italiaans een clownsfiguur, het woord is verwant aan paljas en er is een opera die zo heet. Het zal wel een soort dialect zijn, want het officiële Italiaanse woord is pagliaccio (spreek uit paljátsjo).

De uitgeverij kenmerkte zich door de uitgave van zeer originele prentenboeken - zoals dus dit vierkante boekje met hard omslag, dat via Amazon nog voor zegge en schrijve $ 0,18 (excl. verzendkosten) wordt aangeboden.

Het verhaal: een gezelschap scheept zich in op een heel groot schip (La Calorie). Er gaat ook een vracht aan etenswaren mee. We zien de koks aan het werk en de gasten zich verheugen en later gereedmaken voor het diner.
Het schip begint enigszins te deinen (plaatjes scheef, steeds schever).
Als de tafel met heerlijkheden wordt binnengereden...... helt het schip ineens zo over dat de tafel met lekkers en al overboord schuift en in zee terecht komt. Geen nood, de passagiers laden zich in de reddingsboot en varen naar de drijvende tafel. Helaas slokt een enorme potvis de tafel voor hun ogen op.
Tja. Dan maar een hot dog aan wal.
Op de titelpagina en de opschriften in de tekeningen na is dit een tekstloos verhaal. Die tekstjes in de tekeningen doen er wel toe: op de vrachtkisten staan opschriften als Asperges d'Argenteuil, Svenska kräftoo, Truffes, Boucherie Caen e.d., en een badgast leest een boek getiteld Miam miam, het schip heet (getuige een reddingsboei en later de dekentjes van de passagiers aan dek, zie boven) La Calorie en op het karretje staat HOT DOG. De tekeningen zijn karikaturaal en zitten vol kleine grapjes.

Dit is een erg leuk boekje om cadeau te geven aan jonge en oude lekkerbekken. Grijp je kans en kijk hoe groot (of klein) de voorraad boekjes bij Amazon is. Volgens de website: '1 offer'!
Ik houd mijn boekje.

Schweitzer, Marei. Notizen vom Käptn's Dinner. Bajazzo Verlag, 2009, 3. Auflage. (Oorspr.: 2004.) ISBN 978 3 907588 55 0.


2 opmerkingen: