Zoeken in deze blog

maandag 18 april 2011

De Franse slag

Even zeuren: nu de agenda op de website van Leesgoed niet meer wordt bijgehouden is er geen enkele Nederlandstalige bron meer waar het jeugdliteratuurminnend en/of -bestuderend publiek nieuws op dit gebied uit Frankrijk krijgt. Ik weet van niks maar heb het sterke vermoeden dat gebrekkige kennis van het Frans hier parten speelt en wat Leesgoed betreft ontbreekt kennelijk de tijd om die agenda (en andere rubrieken) weer bij te houden.

Nu zullen er ook zeer weinig mensen zijn die, bijvoorbeeld, van hier op 5 oktober even naar Nancy gaan om een  studiedag bij te wonen over Jeanne-Marie Leprince de Beaumont (1711-1780, hier de veel uitgebreidere Franse wikipagina), de vrouw die o.a. 'La belle et la bête' dusdanig bewerkte dat het blijvend bekend zou worden. De studiedag wordt georganiseerd door Christian Chelebourg en Catriona Seth van het Centre d'études littéraires Jean Mourot de l'Université de Nancy 2 en tot 15 mei kunnen voorstellen voor lezingen worden gestuurd. In het Frans, uiteraard... La publication des actes est prévue.
Ook ben ik benieuwd hoeveel van onze geleerden belangstelling hebben voor de aankondiging van nummer 29 (2011-1) van de Cahiers Robinson. Thema: 'Le Roman scolaire, entre littérature et pédagogie'.
'Les Cahiers Robinson explorent, sans s'y limiter ni s'y enfermer, le domaine de la littérature de jeunesse, des lectures, des récits et des activités de l'enfant. Imagination et savoir sont considérés dans une perspective ouverte aux questions historiques, sociales, esthétiques.' Een soort Literatuur zonder leeftijd en eveneens per nummer te bestellen.
Ik kan die paar belangstellenden wel een tip geven over de bron: de nieuwsbrief van het CRILJ, ofwel het Centre de recherche et d'information sur la littérature de la jeunesse in Orléans.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten