Zoeken in deze blog

donderdag 11 augustus 2011

Mediasnoepjes


Dit jaar krijgt de Kinderboekenweek concurrentie van de Kindermediaweek: 3-9 september. Vroeger dacht ik nog wel eens dat boeken en andere gedrukte leesbare zaken (kranten!) ook media waren, maar ik zit er naast. Media zijn 'programma’s, websites, en games'.
Lees maar: 'Op 4 september 2011 zal in het Raadhuis van Hilversum de eerste officiële Mediasmarties Kindertop plaatsvinden. Tijdens deze besloten Kindertop gaan experts op het gebied van kindermedia in debat gaan met de kinderen die aangeven wat zij belangrijk vinden bij programma’s, websites, en games. Tijdens dit exclusieve programma reiken de kinderen op zondag 4 september tussen 14.00-17.00 uur de Mediasmarties Awards uit.' Apps horen er ook bij, zie Mediasmarties, de uit de publieke omroep voortgekomen projectorganisatie die nauw betrokken is bij de Kindermediaweek. Cathy Spierenburg is er programmamanager en haar kennen we nog van Z@ppelin en Teleac.
Smarties zijn snoepjes, dat is bekend. En smart betekent slim, dat weten we ook. De slimme mediasnoepjes worden geselecteerd en gepresenteerd aan kinderen tot en met 11 jaar en hun ouders. En er is in principe niets commercieels aan, dat is prettig.

Uit het persbericht nog de volgende uitspraak van Cathy Spierenburg over de relatie tot de Kinderboekenweek:
'De Kinderboekenweek is al meer dan 55 jaar bijzonder succesvol. Maar kinderen houden ook van audiovisuele media, ze genieten ervan. Volwassenen nemen dit waar, maar realiseren zich nauwelijks de impact. Een week lang bijzondere aandacht voor de impact van kindermedia en attentie voor de aantrekkelijke en goede kanten is dan ook noodzakelijk. We kiezen voor begin september omdat kinderen wekenlang vrij zijn geweest en media een belangrijk tijdverdrijf zijn.'

Redelijke redenering, maar intussen neemt de overlapping heel langzaam toe. Al gehoord van Mr. Morris Lessmore van de Moonbot Studio's? Fantastic flying books, eh, e-boek/app, film..., exclusief voor iPad en van iTunes, dat wel. Hier een voorproefje. Boeken, je weet wel, van die stapeltjes bedrukt papier, spelen er een belangrijke rol in. Journalist Wieteke van Zijl was er in de Volkskrant 8-8-2011 enthousiast over. Of zie de Fierce Grey Mouse van Chantal Bourgonje (Tizio).
Nee, het zijn niet de eerste kinderboek-achtige apps. Zie bijvoorbeeld hier of klik het label e-jeugdliteratuur aan. Ze komen er en er zullen er steeds meer komen. Verzin een nieuwe naam voor deze bewegende prentenboekachtigen met spel-element. Hoort aandacht voor deze nieuwkomers nu in de Kinderboekenweek of de Kindermediaweek? Beide? Hoe lang nog apart?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten