Zoeken in deze blog

maandag 15 augustus 2011

Julia Donaldson Children’s Laureate

Julia Donaldson is sinds juni de Children’s Laureate voor 2011 en 2012.

Michael Morpurgo en Ted Hughes riepen in 1999 de onderscheiding Children´s Laureate in het leven en reiken hem sindsdien om de twee jaar uit aan een auteur- of illustrator die een uitzonderlijke prestatie op het gebied van de jeugdliteratuur heeft geleverd. Een tweejaarlijks wisselende jury boekverkopers, bibliothecarissen, recensenten en schrijvers kiest een kandidaat. Ook kinderen kunnen schrijvers en illustratoren nomineren voor deze erefunctie. De winnaar krijgt een medaille en £15.000 en is ambassadeur van de jeugdliteratuur in Groot-Brittannië.
Na illustrator Quentin Blake, de auteurs Anne Fine, Michael Morpurgo, Jacqueline Wilson en Michael Rosen, was Anthony Browne de afgelopen twee jaar ´Children´s Laureate´. Zie bijvoorbeeld hier hoe hij in een interview uitlegt waarom prentenboeken belangrijk zijn.


Julia Donaldson volgt hem nu op.

Julia Donaldson (Londen, 1948) studeerde drama en Frans aan de universiteit van Bristol. Daarna schreef ze enkele jaren kinderliedjes voor de Engelse televisiezender BBC en kinderboeken die meestal geïllustreerd zijn door Axel Scheffler. Onlangs kwam ze in het nieuws omdat ze haar veto uitsprak over het maken van een e-book van haar bestseller De Gruffalo, zie ook hier. Ze was ook woordvoerder van het protest tegen de besparingsplannen voor de Britse bibliotheken (zie bericht 14/02/11). Momenteel woont Donaldson met haar man en drie zonen in Glasgow.

Zo'n Children´s Laureate, het zou waarachtig iets zijn voor de Lage Landen: een gezamenlijk project van de Vlaamse en Nederlandse Stichtingen Lezen (zie hier en daar) en van de twee IBBY-secties (waarvan de Vlaamse identiek is aan de Vlaamse Stichting Lezen): de Ambassadeur van het Nederlandstalige Kinderboek Jacques Vriens zou een hele goede eerste zijn, zie bijvoorbeeld hoe hij deze maand op Leesplein uitlegt hoe je 'leerlingen zonder stress boekbesprekingen kunt laten houden', en zie zijn vele artikelen terzake, zoals ' ‘Dus jij wil mij dwíngen om te lezen!' Of: we moeten al zoveel! ' in Leesgoed 2010-2. (Abonnees: zie hier.)
Ook Ted van Lieshout zou een goede zijn, zie de tomeloze energie waarmee hij de Middagen van het Kinderboek heeft georganiseerd. Hij heeft niet voor niets de meest recente Leesgoedprijs gekregen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten