Zoeken in deze blog

zondag 24 juni 2012

Big Brother


O wonder!
How many goodly creatures are there here!
How beauteous mankind is! O brave new world,
That has such people in't.
William Shakespeare, The Tempest, Act V, Scene I, ll. 203—6[3]


Dezer dagen werd herdacht dat Ray Bradbury op 5 juni jl. overleed. Hij was de auteur van Fahrenheit 451. Dat boek verscheen in 1953, vier jaar na 1984 van George Orwell, die dan meestal ook meteen wordt genoemd. Er zijn er natuurlijk meer: Wij, van Yevgeni Zamyatin, Brave New World van Aldous Huxley, Darkness at Noon van Arthur Koestler, Bend Sinister van Vladimir Nabokov, Lord of the Flies van William Golding, Chocolate War van Robert Cormier, Gewist van Marco Kunst, om enkele voorbeelden te noemen van verhalen waarin macht een motief is. Macht verzameld door een (Big Brother) of meerdere mensen, tot het uiterste uitgeoefend op anderen.
Ik moest eraan denken toen ik berichten las over de anti-demonstratiewetten die de Doema van Rusland aannam, waarbij iedere 'beweging van mensen in een openbare ruimte' kan leiden tot hun arrestatie, en over de moorden in Burundi, georganiseerd (naar alle waarschijnlijkheid) door de regering van president Pierre Nkurunziza, en ach, is er niet een waslijst te maken van dit soort zaken.

Nog een bericht, op IP Online, 21-6-2012:
Ook Europese democratieën als Spanje en Polen willen kritiek op politici laten verwijderen.
Google zegt jaarlijks meer dan 1.000 verzoeken van overheden te krijgen om politiek onwelgevallige content te verwijderen. Afgelopen maandag heeft het zoekbedrijf zijn nieuweTransparancy Report gepubliceerd dat laat zien wie welke verwijderingsverzoeken doet.
Google zegt op zijn weblog geschokt te zijn over de verzoeken omdat de vrijheid van meningsuiting onder druk staat en omdat sommige verzoeken afkomstig zijn van westerse, democratische landen waarvan je niet zou verwachten dat ze burgers censureren. Het gaat onder meer om verzoeken van Spanje en Polen.
Spanje vroeg Google om 270 links naar weblogs en nieuwsberichten over politici te verwijderen uit de index. In deze artikelen werden de politici bekritiseerd. Uit Polen kwam een verzoek van een overheidsorganisatie om een link te verwijderen naar een site die kritiek had op de organisatie. Google zegt geen gehoor te hebben gegeven aan de wensen van de Spaanse en Poolse overheden en organisaties. '
Nog een meevaller dat Google hierover bericht. '  We noticed that government agencies from different countries would sometimes ask us to remove political content that our users had posted on our services. We hoped this was an aberration. But now we know it’s not. '

Geen opmerkingen:

Een reactie posten