Zoeken in deze blog

donderdag 18 december 2014

20 vragen over leven

Al in de achttiende eeuw had je van die boekjes met een vraag-antwoord-opbouw. Kinderlijke vraag, volwassen antwoord. Een beroemde variant daarop was Oom Jan leert zijn neefje schaken, van Albert Loon en Max Euwe. Het is een even belegen als succesvol stramien, dat nog regelmatig wordt toegepast.
Een voorbeeld daarvan is Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Er hoort een website bij. De uitvoering van het boek wekt de indruk dat de vragen ooit echt gesteld zijn. Kijk maar.

 

En inderdaad, op de website is het mogelijk om vragen te stellen - al komt er dus geen enkele per brief, neem ik aan.

Stine behandelt de volgende vragen:De antwoorden beslaan zo'n 4 à 6 pagina's en zijn vlot leesbaar.
De vragen zijn gedrukt in een quasi-handschrift, als brief van steeds 1 pagina. Ik geef hieronder een voorbeeld.En hier is de eerste pagina van Stine's antwoord, dat in totaal 5 pagina's beslaat.Of die Menno en andere vragenstellers authentiek zijn, valt niet te zeggen, dat moeten we aannemen. Het is wel zo, volgens de uitgever.
Stine's antwoorden zijn alleszins redelijk, dat zal ieder weldenkend mens beamen. (Maar ja, hoe definieer je een weldenkend mens...?)

Het resultaat is een boekje waar kinderen zeker iets zouden kunnen hebben - zoals ook aan de website.
De antwoorden in het boekje zijn langer dan die op de website. Het formulier voor de vragen is overigens zo summier dat iedereen er een vraag kan stellen, al wordt wel een e-mailadres gevraagd dus wellicht vindt er toch enig natrekken plaats.

Jensen, Stine, en Sverre Fredriksen. Lieve Stine, weet jij het? 20 vragen over leven. Kluitman, 2014. ISBN 978 90 206 2107 5, 128 p.Geen opmerkingen:

Een reactie posten