Zoeken in deze blog

donderdag 31 oktober 2013

Villa Kakelbont gesloopt en herbouwd

Jarenlang was Villa Kakelbont een goede bron over auteurs van jeugdliteratuur, en tot Willy Schuyesmans ermee ophield ook een goede nieuwsbron. De villa kwam voort uit het (Vlaamse) Nationaal Centrum voor Jeugdliteratuur, dat opging in Stichting Lezen.
Die villa is nu gesloopt en de website verbindt sinds 29 oktober 2013 door met een geheel nieuw gebouw, Jeugdliteratuur.org. Daarmee heeft Leesplein een Vlaamse evenknie gekregen. Evenwel heeft men de documentatie niet gesplitst,  over zeer veel auteurs en illustratoren is bij beide websites informatie te vinden.
De nieuwe website biedt naast die zeer informatie over auteurs en illustratoren ook nieuws (verzorgd door Katrien Steyaert), een blog met diverse auteurs (grappig: 'posted by Villa Kakelbont', de naam is nog niet geheel verdwenen), lestips (enkele honderden items, te vinden op trefwoord/boektitel/auteur of op leeftijd) en een agenda, die evenwel bij raadpleging vandaag achterliep: het meest recente evenement was vandaag...

Even het nieuws vergeleken: Leesplein.nl vermeldt wel dat Joke van Leeuwen de AKO-Literatuurprijs heeft ontvangen, Jeugdliteratuur.org (JL) niet, dat Simon van der Geest de Jan Wolkers-prijs kreeg vermelden beide, dat Jan-Paul Schutten de Nienke van Hichtum-prijs ontving, vermeldt (vandaag) alleen JL, evenals het overlijden van Jenny Dalenoord. De vernieuwing van de (Nederlandse) Jonge Jury vermelden beide, evenals de uitslag van de Boekenbakkerswedstrijd.
Nog even verder turen leert me dat er behoorlijk wat overlapping is, maar ook verschillen. Wel, wie de jeugdliteratuur volgt beschikt dus vanaf 29 oktober 2013 weer over twee nieuwsbronnen.

Raar? Ach, we delen nu eenmaal een taalgebied met twee landen, met dus twee regeringen en ieder zijn eigen beleidsgedoe en geldstromen, en in dat kader ook nog een Vlaamse en een Nederlandse Stichting Lezen. Er zijn zeer weinig grensoverschrijdende instellingen zoals de Nederlandse Taalunie (door beide regeringen betaald) en de conferenties over onderwijs in het Nederlands (door geen van beide regeringen betaald, geloof ik).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten