Zoeken in deze blog

maandag 3 januari 2011

'De beste kinderboeken van de 21ste eeuw'

Na zes jaar houdt Karel Berkhout op met het recenseren van jeugdliteratuur voor NRC/Handelsblad. Als afscheidscadeau zijn Top Tien Beste van het afgelopen decennium, eigenlijk de top twintig beste:


De tien beste van de afgelopen tien jaar (Nederlands)
Els Beerten: Allemaal willen we hemel (2008). Meerstemmige roman over collaboratie en verzet in een Vlaams dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog
Peter van Gestel: Winterijs (2001). In een winters Amsterdam vol schuldige straten raakt brutale en grappige jongen in de greep van de herinnering aan de deportatie van de joden.
Martha Heesen: Toen Faas niet thuis kwam (2003). Jongen vertelt indringend en ingetogen over de wanhoop na raadselachtige verdwijning van broertje
Guus Kuijer: Het boek van alle dingen (2004). Tale Kanaäns en visioenen in beklemmende geschiedenis over vader die zijn gezin terrroriseert met de bijbel.
Joke van Leeuwen: Toen mijn vader een struik werd (2010).  Eigenzinnige logica van de schrijfster valt wonderwel samen met het absurdisme van een wrede oorlog.
Benny Lindelauf: Negen Open Armen (2004). Drie Limburgse zusjes groeien tijdens de crisisjaren op in een magische streekroman vol kleine mythen en grote verhalen.
Koos Meinderts & Annette Fienieg: De vuurtoren (2007). Melancholiek prentenboek over generaties die gaan en komen als de getijden van de zee.
Peter Verhelst & Carll Cneut: Het geheim van de keel van de nachtegaal (2008). Poëtisch en schitterend geïllustreerde hervertelling van het sprookje over de Chinese nachtegaal.
Daan Remmerts de Vries: De Noordenwindheks (2004). Aan weerzijden van een gordijn in een ziekenhuis liggen twee kinderen; de een verzoent zich met het leven, de ander met de dood.
Floortje Zwigtman: Wolfsroedel (2002). In Roemeense jongensbende in de negentiende eeuw heerst een mythologische strijd tussen goed en kwaad

De tien beste van de afgelopen tien jaar (vertaald)
Anne-Laure Bondoux: De tranen van de moordenaar (2003). Jongen sluit vriendschap met moordenaar van zijn ouders in filosofisch verhaal over de grenzen van het kwaad.
Kevin Brooks: Lucas (2003) Fascinerende en ongrijpbare jongen van buiten schept uitzonderlijk veel liefde en haat in bekrompen dorp.
Mikael Engström: Tobbe (2004). Eigenzinnige jongen overleeft in grauwe en gevaarlijke buitenwijk van Stockholm door humor, vriendschap en avonturen rond een sloperij.
Timothée de Fombelle: Tobie Lolness (2007). Een boom is de hele wereld in een allegorische vertelling over de hevige strijd tussen goed en kwaad in een volk van mini-mensen.
John Green: Het grote misschien (2005). Op kostschool ontstaat driehoeksrelatie tussen nerd met voorliefde voor laatste woorden, een coole gast en een slim meisje dat ongrijpbaar is en blijft
Mark Haddon: Het wonderbaarlijk voorval met de hond in de nacht (2003). In origineel detectiveverhaal doet autistische jongen onderzoek naar de dood van een hond en ontdekt meer dan hem lief is.
Steven Herrick: De roep van de wolf (2009).  Epische roman in verzen over jongen en meisje die in binnenlanden van Australië vrede vinden met elkaar en zichzelf.
Meg Rosoff: Hoe ik nu leef (2004). Verwend meisje verhaalt met krachtige vertelstem over liefde en seks in tijden van oorlog en terreur
Andreas Steinhöfel: Het midden van de wereld (2005). Broer en zus   zoeken hun weg temidden van talloze uitzonderlijke personages in een villa, die lijkt op de Olympus.
Jenny Valentine: Op zoek naar Violet Park (2007). Tijdens hilarische zoektocht met urn van onbekende vrouw ontdekt jongen de geheimen van zijn eigen afkomst.


Daarbij tekent hij (op 30 december 2010) aan: ' Onafzienbaar is de rij ‘literaire’ kinderboeken die in de 25 jaar  is verschenen. Daarvan vormen vele geweldige schuilplaatsen van de kinderlijkheid. Helaas wordt tegelijkertijd het authentieke kinderboek weggedrukt door de bestsellers [...] Misschien komt het door het tijdgebrek van schrijvers, die veel moeten schrijven om de huur te kunnen betalen. Gelukkig slaagt menigeen er wél in om een origineel boek af te leveren. gen aardig wat schrijvers erin om wél originele boeken te schrijven die de moeite waard zijn. Laten we díé boeken kopen zonder te kijken naar vroeger of het buitenland. Een kinderboek – doorgaans met prachtige illustraties – kost gemiddeld 13,50 euro. En dat is een heel redelijke entreeprijs voor een speelzolder die je net zo vaak kunt bezoeken als je zelf wilt.  ' Waarvan akte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten