Zoeken in deze blog

maandag 31 januari 2011

Annie M.G. 100 jaar

Men kan zich er maar beter vroeg op voorbereiden: op 20 mei 2011 is het honderd jaar geleden dat Annie M.G. Schmidt werd geboren.


Uitgeverij Querido is van plan dat niet onopgemerkt te laten passeren en liet al op 18 januari jl. weten dat er een reeksje nieuwe uitgaven aankomt, zoals nu meteen een bundel Jip en Janneke: Er is er een jarig en in mei een bundel 100 x Annie, met illustraties van 'Fiep Westendorp, Wim Bijmoer, Philip Hopman en vele anderen'. Ieder maand 'staat een andere klassieker van Annie M.G. Schmidt in de schijnwerpers'. Daarmee wordt bedoeld: 'Rondom dat boek worden activiteiten en kortingsacties in de boekhandel georganiseerd, en zijn allerlei materialen te bestellen of te downloaden'. Er is een maandelijkse prijsvraag.
In januari staan Jip en Janneke 'in de schijnwerpers'. Dan hebben we die maar gehad, zou ik denken, maar natuurlijk staat op de website van de uitgever iets heel anders: 'Jip en Janneke zijn niet meer weg te denken uit ons collectieve geheugen en daardoor nog altijd springlevend. Wat er in de wereld om hen heen ook gebeurt, Jip en Janneke blijven tijdloos, al vijftig jaar!'
Al 50 jaar 'tijdloos blijven' is inderdaad knap. Ik vermoed dat over honderd jaar niemand behalve een kleine schare deskundigen weet wie Jip en Janneke zijn.
Over 'ons collectieve geheugen' weten prinses Maxima en politicus Geert Wilders wellicht een interessant en verhelderend gesprek te houden. Feit is dat in 2002 politicus Bas Eenhoorn de term jip-en-janneke-taal gebruikte in de kennelijke veronderstelling dat iedereen zou begrijpen wat hij bedoelde - en dat bleek zo. De term dook daarna geregeld op, op 24 november 2008 nog tijdens een debat georganiseerd door de Nederlandse Taalunie over 'Burger, Taal en Overheid'.
Volgens Wikipedia 'is de geestelijk vader van de term Jip-en-Janneketaal Peter Zuydgeest, eind jaren tachtig voorlichter bij de gemeente Voorburg. Voor zijn trainingen Begrijpelijk Schrijven voor ambtenaren maakte hij een poster met als slogan 'Burgemeester Eenhoorn schrijft begrijpelijk. Vindt hij. Maar begrijpelijk voor wie? Jip en Janneke of Einstein?'' Eenhoorn was van 1983 tot 1996 burgemeester van Voorburg.

Over het werk van Annie M.G. Schmidt ga ik me hier niet verder uitlaten. Dat deden en doen anderen al genoeg (zie ook Leesplein en Kjoek), zeker in mei aanstaande.
Om misverstanden te vermijden: men kan (zoals ik hierboven) twijfelen aan de 'tijdloosheid' van Jip en Janneke, maar er is genoeg te vinden in haar werk om haar te bestempelen tot een van de belangrijkste auteurs van jeugdliteratuur en musicals in het Nederlands taalgebied.

NB. Op 4 februari begreep ik van Laten lezen dat er een 'kleine gelegenheidstentoonstelling' over Annie M.G. Schmidt is in het Letterkundig Museum in Den Haag. ' In het museum zijn sinds vrijdag onder meer een briefje, foto´s, knipsels en een vroeg gedichtje van de kinderboekenschrijfster te zien. '

Geen opmerkingen:

Een reactie posten