Zoeken in deze blog

dinsdag 11 januari 2011

Kinderboeken als app

Een persbericht van uitgeverij Querido: Voordat jij er was van  Daan Remmerts de Vries en Philip Hopman (Gouden Griffel 2010) en Fiet wil rennen van Bibi Dumon Tak en Noëlle Smit (Zilveren Griffel 2010 en Prentenboek van het Jaar 2011) verschijnen als app voor iPhone en iPad. (De namen Remmerts de Vries en Smit ontbreken overigens in het persbericht.) De apps kosten een schijntje van de boekprijs: 0,79 en 2,99 (resp. iPhone en iPad) als 'kennismakingsprijs' voor  en 1,59 voor Fiet wil rennen (iPhone, iPad 'binnenkort'.) Deed me meteen denken aan de berichten over het modelcontract kinderboeken, waarover Ted van Lieshout onlangs uitvoerig berichtte op (of is het in) zijn blog. Hoeveel van de opbrengst van deze applicaties gaat naar de auteurs en illustratoren? In het modelcontract staat daaromtrent geen percentages ingevuld. En er is aan gesleuteld: 'Voor de app is Voordat jij er was op maat bewerkt en wordt het voorgelezen door meesterverteller Jan Meng.' 'Fiet wil rennen is voor de app geanimeerd tot een tekenfilm en wordt voorgelezen door Frank Groothof.'
Hoeveel zouden er verkocht gaan worden? Ik denk dat uitgever, auteurs en illustratoren daar minstens even benieuwd naar zijn als ik. Het is een nieuwe markt, zoals dat in het verkopersjargon heet. Hoeveel kinderen lopen er rond met zo'n ding van Apple? Hoeveel ouders zouden deze apps downloaden en dan aan hun kinderen tonen en horen? Komen er nog meer apps van Querido? Zie voor meer info op de website, zegt het persbericht, maar vandaag (11-1-11) was daarover niets te vinden. De afdeling persberichten was kennelijk sneller dan de afdeling webbeheer.
Zie op dit blog ook 'Kinderen willen e-boeken' (oktober 2010) en 'Alle kinderen een e-boek?' (september 2010). En ook dit bericht op Latenlezen.nl, over de 'baby-app' van de Britse uitgeverij Ladybird, en het artikel door Benedicte Page in The Guardian 10-1-2011 hierover.

Op 13 januari meldde Querido dit:
De lancering van de apps Voordat jij er was, winnaar van de Gouden Griffel 2010 en Fiet wil rennen, winnaar van de Zilveren Griffel 2010 én Prentenboek van het Jaar 2011, afgelopen dinsdag is een groot succes! Al na 1 dag staat Fiet wil rennen op 1 in de categorie 'boeken' in de AppStore! Apple heeft de iPhone app van Fiet wil rennen uitgekozen in de categorie "nieuw en opmerkelijk". Daarin plaatst Apple apps die zij bijzonder vinden. Voordat jij er was, een andere recente app van Querido, staat op 4 in de categorie boeken. De apps zijn te downloaden via I-tunes. ' Of dat meteen een antwoord is op mijn vragen hierboven?Geen opmerkingen:

Een reactie posten