Zoeken in deze blog

zondag 23 januari 2011

Donald Sturrock

Donald Sturrock
... schreef een biografie van Roald Dahl, die ik nog hoop te kunnen bespreken. Op donderdagavond 21 januari interviewde Karin Kustermans hem ter gelegenheid van de presentatie van de Nederlandse vertaling van die biografie, georganiseerd door uitgeverij De Geus en DeBuren. Het interview vond plaats in Gent, in het statige pand van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.
Karin had zich uitstekend voorbereid, en Donald Sturrock bleek een onderhoudende verteller.

Uit het interview leerde ik dat Roald Dahl wat schrijven betreft een perfectionist was, die bleef schaven aan zijn tekst tot hij hem goed genoeg vond en daarbij ook advies vroeg aan de redacteur van zijn uitgeverij en anderen. Verrassend: die tekst die zo gemakkelijk lijkt opgeschreven is dus het resultaat van noeste arbeid. Het is natuurlijk juist dat harde werken dat leidde tot teksten die zo als vanzelf uit de pen lijken te zijn gekomen.

File:JamesAndTheGiantPeach.jpg
Dahl was volgens Sturrock ook niet heel zeker van zijn kunnen, maar wel ambitieus. Hij was in eigen ogen al eens mislukt als romanschrijver en als schrijver van korte verhalen was hij ook vastgelopen. Pas na lang aandringen van zijn literair agent begon hij aan zijn eerste kinderboek (James and the Giant Peach, 1961).
Het is, vond Sturrock, droevig dat Dahl te vroeg stierf (23 november 1990) om ten volle te kunnen ervaren hoeveel succes zijn verhalen voor kinderen hebben gekregen. Want die ervaring had hij wel nodig, ter bevestiging van zijn schrijverschap.
Roald Dahl verscheen in dit interview als een persoonlijkheid met veel dimensies. Hij was een geboren verteller, die als het hem uitkwam ook de waarheid naar zijn hand zette en bijvoorbeeld een prachtverhaal kon vertellen over dat oude keukenmes dat hij van zijn vader had gekregen en nog van zijn grootvader was enzovoort, waarvan dan later iemand anders uit het Dahl-huishouden Sturrock toevertrouwde dat het 'just an old kitchen knife' was. Hij kon ruthless zijn en scherp uit de hoek komen (bekend is zijn afkeer van mannen met baarden), maar hij kon ook charmant en gastvrij zijn, en bovenal zeer trouw. Bekend zijn de fenomenale inspanningen die hij zich getroostte om zijn (toenmalige) echtgenote Patricia Neal weer op de been te krijgen na haar hersenbloeding in 1965, een helingsproces dat o.a. is geportretteerd in de film The Patricia Neal Story (1981). Hij was volgens Sturrock ook een fantastische vader - zolang zijn kinderen jonger dan 12 waren. Met dwarse pubers kon hij niet zo goed overweg.

Overigens scheidden Roald Dahl en Patricia Neal in 1983, waarna zij nog leefde tot 9 augustus 2010: een prachtig in memoriam is te vinden in The New York Times. Aanleiding was een relatie van Roald met haar vriendin Felicity Crosland - die in 1983 met Roald trouwde.
Er is over Roald Dahl veel te vertellen - maar ik denk dat Donald Sturrock dat al beter heeft gedaan en kan nu al aanraden om dat boek te gaan lezen.



OORSPR. TITEL Storyteller: The Life of Roald Dahl
OORSPR. TAAL Engels
VERTALER Marianne Gossije
ISBN 9789044511383
AANTAL BLZ. 768
PRIJS € 29.90
EERSTE DRUK 12 01 2011
UITVOERING Gebonden

1 opmerking: