Zoeken in deze blog

dinsdag 15 november 2022

Boek&groetdag

       
 
Een nieuw bestuur, een nieuw windje? IBBY-Nederland hield vrijdag 4 november in Den Haag een Boek&groetdag (nou ja, eigenlijk -middag) in plaats van een vriendendag en dat bleek te passen bij ideeën over het werven van nieuwe eh, vrienden.
Voorzitter en spreekstalmeester Martine Letterie startte met uit te leggen waar IBBY voor staat. Dat is niet overbodig als je weet dat er gasten in de zaal zitten die wellicht niet tot de vertrouwde clubgangers horen. De meeste aanwezigen wisten het echter wel, en in een stichting met enkele honderden trouwe begunstigers valt een ons-kent-ons-sfeer moeilijk te vermijden. Men komt voor de lezingen en de prijsuitreikingen, maar zeker ook voor elkaar, hetgeen vooral tot zijn recht komt tijdens de afsluitende borrel.

Die lezingen waren van achtereenvolgens Lidia Dijkstra (voormalig berneboeke-ambassadeur in Fryslân)  Joke Linders (onder veel meer vertaler van The Age Between van Aidan Chambers), Pim Lammers (houdt zich erg bezig met gender en identiteit in kinderboeken) en Ymke de Bruin (houdt zich erg bezig met huidskleur en identiteit in kinderboeken) en de samenvattingen staan keurig op de site van IBBY Nederland. Dat hoef ik hier niet over te doen.

De prijsuitreikingen golden de Jenny Smelik IBBY Prijs 2022. Smaakspoken van Daan Faber en José Luis García Lechner was het winnende boek. De eervolle vermelding ging naar Op de rug van Bigi Kaiman van Henna Goudzand Nahar en Hedy Tjin. Het juryrapport is te downloaden en zie ook hier.


maandag 7 november 2022

Niet te stuiten


 
Mooie titel: Hoe wij het machtigste dier op aarde werden. Maar de Engelse variant mag er ook zijn: Unstoppable Us: How humans took over the world.
Het viel me meteen op dat wij in die variant geen dieren zijn. Geeft niet, de tekst ondersteunt de Nederlandstalige titel, maar die verrassing blijft voor Engelstalige lezers dus nog even verborgen. Heel even: het eerste hoofdstuk na de inleiding heet meteen: 'Mensen zijn dieren'. Dat is zo duidelijk dat het er in het Engels ook wel zo zal staan.
 

Die Engelse titel haalde ik uit het colofon achterin het boek. Boeiend om daar ook te lezen dat de Engelstalige variant wordt uitgegeven door Yahav Harari Group Ltd. En zo te zien valt die weer onder Sapienship Storytelling, 'a multidisciplinary organization advocating for global responsibility'.

Our mission is to clarify the global conversation, focus attention on the most important challenges and support the quest for solutions.

There are many challenges facing the world today. We highlight three:
‍technological disruption, ecological collapse, and global war.

Niet minder...
De auteur, Yuval Noah Harari, bekend van Sapiens en Homo deus, heeft een missie. Maar om die niet bij voorbaat te laten stranden, heeft hij kennelijk ook de zakelijke kant voortvarend ter hand genomen, 'in collaboration with editorial teams at C.H. Beck and dtv publishing houses'. Verrassend genoeg twee Duitse bedrijven.
Het verrast me dan ook niet dat er ook een Duitse vertaling is uitgebracht: Wie wir Menschen die Welt eroberten. De braafste titel van de drie. Er zijn vast meer vertalingen in voorbereiding (waaronder in ieder geval een Griekse) en interessant is ook dat de titel als Band 1 of Volume 1 wordt gepresenteerd. Vervolg of vervolgen op komst!
Mijn vraag of Harari de tekst oorspronkelijk in het Hebreeuws schreef of direct in het Engels vond ik (nog) niet beantwoord. De Nederlandse vertaling is van Inge Pieters en die vertaalt niet uit het Hebreeuws, wel uit het Engels.
 
 
Uit The Times of Israel haal ik nog dit:

“’Unstoppable Us’ is the book that I wanted to read as a kid,” Harari said in a statement. “It tells the history of humans since the time we were just apes living in the Savannah, until the time we almost became god-like by flying in airplanes and spaceships. It’s a fun book — I hope young readers won’t want to put it down — and it’s also dead serious, aiming to preoccupy you with the questions it raises.”
 
 
Voor wie Sapiens en Homo deus heeft gelezen bevat Hoe wij het machtigste dier op aarde werden inhoudelijk geen nieuws.
Maar de auteur is er wel in geslaagd een vertoog te schrijven dat voor leesvaardige kinderen vanaf een jaar of tien goed te volgen is.

Ik citeer het slotstukje uit de inleiding, 'Wat zijn mensen eigenlijk voor wezens?'.

We zijn zelfs zo machtig geworden dat het lot van alle andere dieren van ons afhangt. De enige reden dat er nog leeuwen, dolfijnen en adelaars bestaan, is omdat wij dat goedvinden. Als mensen alle leeuwen, dolfijnen en adelaars op de wereld weg zouden willen hebben, konden we dat binnen een jaar voor elkaar krijgen.
Dat is wel erg veel macht, en die kan op goede en op slechte manieren gebruikt worden. Als mens moet je dus heel goed begrijpen hoeveel macht je hebt en wat je daarmee moet doen.
Daarvoor moet je eerst weten hoe we aan die macht gekomen zijn.
Wij mensen zijn lang niet zo sterk als leeuwen, we kunnen lang niet zo goed zwemmen als dolfijnen en we hebben al helemaal geen vleugels. Hoe kan het dan dat we de baas van de hele planeet zijn geworden?
Het antwoord op die vraag is een van de vreemdste verhalen die je ooit zult horen.
En het is een waargebeurd verhaal.

Ik denk zeker te weten dat ik als tienjarige meteen verder zou zijn gaan lezen.
Er volgt een glashelder antwoord op die vraag.
 
 
Maar voor ik daaraan toekom, lijkt het me goed om erop te wijzen dat er een verstandig voorbehoud is, te vinden op p. 25, middenin de geschiedenis van de eerste mensensoorten.

Er zijn heel veel dingen die we niet weten over het verleden, en als je iets niet weet, is het altijd het beste om gewoon te zeggen: 'Ik weet het niet'. In de wetenschap is het extra belangrijk om 'Ik weet het niet' te zeggen. Dat is de eerste stap, want je kunt pas op zoek naar antwoorden als je eerst toegeeft dat je iets niet weet.

Nogal wiedes, zou je misschien denken, tot je je realiseert dat er nogal wat mensen rondlopen die denken dat ze de waarheid in pacht hebben. Die ene onvermijdelijke oom op het verjaardagsfeestje, priesters, imams, dominees, complotguru's, dat soort types. (Waarmee ik niet wil zeggen dat álle religieuze voorgangers denken de waarheid in pacht te hebben.)
Sterker, er zullen conservatief-gelovige types zijn die dit boek meteen verontwaardigd dichtslaan en als het even kan (want verbieden, daar zijn ze dol op) uit school en bibliotheek gaan verbannen. Een beetje zoals juffrouw Laps verbijsterd was toen men haar verkondigde dat ze een zoogdier was (Multatuli, Ideeën, 391). Het zal in de Bijbelgordel geen hit worden - tenzij voor nieuwsgierige kinderen die het stiekem met een zaklampje in bed lezen. De Christelijke Kinderboekenweek (ja, die bestaat nog steeds) zal het niet aanbevelen.
 

Nu nog even over dat glasheldere antwoord. Het fundament: mensen zijn de enige dieren die elkaar  verhalen vertellen. Dat stelt ze in staat tot vormen van samenwerking die buiten de eigen familie of stam leiden. Verhalen geven de samenleving vorm en sterkte. Voor alle duidelijkheid: de auteur rekent religies ook tot verhalen. Maar ook iets abstracts als een 'staat' kan alleen bestaan door verhalen.
Het is de kracht van de verbeelding die mensen sterker maakt dan andere dieren.

Ik zie al uit naar het volgende deel.
 

Noah Harari, Yuva. Hoe wij het machtigste dier op aarde werden, het mysterie van de mens. Illustraties Ricard Zaplana Ruiz, vertaling Inge Pieters. Leopold & Ploegsma, 2022. ISBN 978 90 9500 1, 164 p. 




zaterdag 5 november 2022

Jenny Smelik IBBY Prijs

De Nederlandse sectie van de International Board on Books for Younge people (IBBY) deelt o.a. prijzen uit, waaronder de Jenny Smelik IBBY Prijs. Die 'heeft tot doel boeken onder de aandacht te brengen waarin culturele diversiteit een vanzelfsprekende rol speelt en waarin het beeld van de verschillende culturen opbouwend in plaats van problematiserend is.'
Er was al een shortlist, maar vrijdagmiddag 4 november werd de winnaar bekendgemaakt tijdens een 'boek&groetdag'. En omdat zulke persberichten vrijwel nooit in dag- en weekbladen komen, neem ik hoer een deel over:
 
Uit de eerder bekendgemaakte shortlist verkoos de jury Smaakspoken van Daan Faber en José Luis García Lechner tot winnaar. Uit het juryrapport: ‘Het verlangen naar een wereld waarin mensen elkaar voorbij grenzen, hokjes en vooroordelen ontmoeten, een wereld waarin diversiteit, inclusie en representatie een vanzelfsprekend fundament is geworden, was de rode draad die de gesprekken van de jury aaneenvlocht. In de mooie winnaar van dit jaar vond de jury zo’n wereld. Culturele diversiteit is in dit boek niet de invalshoek, maar als je het verhaal gelezen hebt, ben je vele levens, gedaanten, inzichten, geuren en smaken rijker. (…) In de verrukkelijke, hoopgevende ontknoping komen alle emoties, kleuren, geuren, smaken en culturen samen in één spectaculair nieuw gerecht. Smaakspoken geeft de jury daarmee een prikkelende taste of things to come.’

Eervolle vermelding
De eervolle vermelding is voor Op de rug van Bigi Kayman van Henna Goudzand Nahar en Hedy Tjin. De jury schrijft: ‘Goudzand Nahar confronteert haar lezers op precies de juiste verhalende, heldere, indringende toon met de ongelijkheid en vernedering waaraan Afi en Kofi blootgesteld worden. Ze maakt niets mooier omdat het een kinderboek is en toch is het nergens te complex of te zwaar. (…) De indrukwekkende viltstifttekeningen van Hedy Tjin maken dat het verhaal zich als een prentenboek laat lezen. In krachtige, felle kleuren verbeeldt ze de omgeving, emoties, dieren en de verhoudingen op de plantage. Daarbij durft ze spannende keuzes te maken die de personages nog meer los van het papier doen komen.’ 
 
Waarvan akte. 

 

donderdag 3 november 2022

Doet aandacht lezen?

Een persberichtje van Stichting Lezen, over 30 jaar Nationale Voorleeswedstrijd in Nederland.

Ik citeer:

De Nationale Voorleeswedstrijd is weer van start gegaan voor groep 7/8. Ongeveer de helft van alle basisscholen houden dit najaar een voorleeswedstrijd op school . Dit jaar bestaat de leesbevorderingscampagne 30 jaar: een goede aanleiding om van schoolkampioenen te horen hoe zij terugkijken op de wedstrijd.

In het kader van het jubileum van De Nationale Voorleeswedstrijd is in 2021 een vragenlijst uitgezet onder de schoolkampioenen van dat jaar, dat waren er 3.239. 
300 kampioenen hebben vragen beantwoord over hun leesgedrag en leesopvoeding en over De Nationale Voorleeswedstrijd. Het achterliggende doel van het onderzoek was om meer inzicht te krijgen in de achtergrond en motieven van kinderen die meedoen aan De Nationale Voorleeswedstrijd. Met acht schoolkampioenen zijn verdiepende interviews gehouden.

Niet alleen sterke lezers doen mee
De meerderheid van de schoolkampioenen houdt van lezen en doet dit regelmatig. Zij zijn opgegroeid in lezende gezinnen en ze zijn lid van de bibliotheek. Ook op hun scholen wordt er aandacht besteed aan leesbevordering. Schoolkampioenen zijn dus fervente lezers. 
Toch is de campagne niet alleen voor die kinderen geschikt. Er zijn ook schoolkampioenen die aangeven dat zij dyslectisch zijn en door meedoen aan De Nationale Voorleeswedstrijd willen laten zien dat ook zij goed kunnen voorlezen. Ook blijkt uit het onderzoek dat er kinderen zijn die na deelname meer (lees)zelfvertrouwen hebben gekregen.

Naast meedoen omdat (voor)lezen leuk is, blijkt dat kinderen ook graag deelnemen aan de campagne, omdat ze het leuk vinden om op een podium te staan of om deel te nemen aan wedstrijden. Op deze manier trekt De Nationale Voorleeswedstrijd ook kinderen aan die lezen minder leuk vinden of minder goed zijn in lezen. 

30 jaar!
Ja, ik was bij de start van wat toen een veelbelovend project werd genoemd.
Die belofte is ingelost. De helft van alle basisscholen doet mee, en de campagne enthousiasmeert en zet, wie weet, andere kinderen aan tot lezen.
En grappig dat aandacht (op een podium staan, luisteraars krijgen) kinderen tot lezen kan aanzetten.
Maar 2021 is kort dag, als het om 30 jaar gaat. Het zou de moeite waard zijn geweest om te onderzoeken hoe het met het leesgedrag van alle voormalige kampioenen staat. De oudste zou nu wellicht zo'n 43 jaar zijn.
Iets voor een volgend jubileum?