Zoeken in deze blog

Links en rechts

Akelige taal
Een amusant deel van het merkwaardige blog Dagboek Van De Oudste Ziel – Diary Of The Oldest Soul van 'Prinses Mabelia Van Amberhoven – Princess Mabelia Van Amberhoven' ofwel Mabel Amer, fotografe. (Januari 2014.)

Alexander Gronsky
Wat een prachtige, stille beelden.
 
Arts and Soul of Mosul
Eerbetoon aan de mensen die Mosul weer bewoonbaar maken.
 
Prachtig project van Rolf Weijburg. De prenten zijn te koop.

Babylonian and Assyrian Poetry and Literature
Fascinerend, deze pogingen om een taal van meer dan tweeduizend jaar geleden te laten weerklinken. Het URL, speechisfire.com, leidt naar een site van de University of Cambridge. En eenmaal daar kom je via links bijvoorbeeld ook op een site waar je kan horen hoe de Odyssee vroeger zou hebben geklonken, zingend (en nog een, met muziek). En de oude Beowulf (ook gezongen, met muziek, mooi!). (Oktober 2010, maar de site is gekaapt) Zie ook hier, de top-24 oude talen, pogingen hen te laten klinken. (September 2016, site helaas verdwenen.)

Days with my father
Was een ontroerend en prachtig fotoverslag door Phillip Toledano... (April 2010). Verwijst nu (2017) naar een blog over geheugenverlies.

Dislectika
Spelen met letters door David Nuur. Een initiatief van het Bonnefantenmuseum. (November 2013, inmiddels onvindbaar, hier nog een restje op Pinterest.)

Drogredenen
Een leuke! (September 2010.)

Duf
Was een van de leukste sites voor jongeren, gekoppeld aan het 'handboek' Duf. De pagina is er nog, laatste bericht dateert uit 2014.

Weer eens iets anders dan gebouwen inpakken.
 
Fake languages
In 2014 gevonden dankzij Gaston Dorren. Een Oosteuropeaan geeft een zeer goede imitatie van diverse Europese talen, waaronder Nederlands. Helaas, in 2017, 2021 en 2022 bleek het filmpje onvindbaar.

Händel anders - en hoe!
Top flash mob. Wat een koor! Wat een vondst!
 
'David J. Peterson, the language creator for HBO's Game of Thrones, explains how to go about creating a fictional language'. (April 2021.) Ofwel: hoe ontstonden de fictieve talen High Valyrian en Dothraki. Meteen ook een leuke inleiding over taal in het algemeen! Peterson gaf meermaals uitleg en er zijn dus varianten te vinden.

Independent Drawing Initiative
Een wereld aan tekenkunst. (November 2013.)
 
Een kinderboekrecensiewebsite die net als Leesbevordering in de klas opvalt door volledigheid, althans het streven ernaar.

Kjoek
Noeste verzamelarbeid van Richard Thiel, die er tot kort geleden ook een zeer informatief blog Jipjip op na hield. Zoeker in jeugdliteratuurzaken: als je je gegevens niet op Leesplein vindt (zie onder), dan tot in 2017 (zie hier) bij Kjoek. Of bij Villa Kakelbont, dat nu kortweg Jeugdliteratuur heet.
 
Een kinderboekrecensiewebsite die net als Jaap leest opvalt door volledigheid, althans het streven ernaar.

Leesgoed (link intussen rechts ingehaald, maar zie hier)
Het vakblad (met website) over jeugdliteratuur in de ruimste zin van het woord. (Vanaf 1978, website vanaf 2007.) Begon in 1975 als bulletin En nu over jeugdliteratuur. Veranderde in 1978 in een vaktijdschrift, onder hoofdredactie van mij. Dat veranderde in 1983 van naam. Aan mijn hoofdredacteurschap kwam oktober 2010 een einde. Per 1 november 2010 ging ik met prepensioen. Eind 2012 besloot NBD Biblion de uitgave van Leesgoed (zowel gedrukt als digitaal) te stoppen.

Leesplein
Was zeer uitgebreide databank over jeugdliteratuur. Eigenlijk hadden Leesplein en Leesgoed moeten samengaan. Maar daar zat organisatorisch het een en ander tussen... en inmiddels is Leesplein opgeslokt door Bibliotheek.nl.

List of aliens in fiction (Wikipedia)
Fantastische lijst van vele tientallen vreemde wezens, van Aquarians tot Zygons. Ziet er wel uitsluitend Engelstalig uit, dus nog makkelijk uit te breiden, lijkt me.

List of aliens in fiction (Fact-index)
Afgeleid van de Wikipedia-lijst, staat onderaan vermeld.

Little People Project
Op een onbewoond eiland...

Living Garden of Knowledge Made From 40,000 Books
Er is niets levends aan deze boekentuin, maar bizar is het wel. (Januari 2012.)
 
Een vernietigende sketch uit 2021.

Ode aan de vreugde
Een van de mooiste flashmobs, uitgevoerd in Sabadell, met mooi gefilmde portretten. Om blij van te worden.

Omniglot
Een ABC van schriftsystemen en talen. Heerlijke verzameling van gekrabbel en gebabbel, de Babylonische spraakverwarring in beeld gebracht. Zoals autoverkopers zouden aanbevelen: zéér compleet. (Februari 2012.)

One11
'Het nieuwjaarscadeau van journalisten voor Nederland.' En wel hierom. Over mensen die bouwen, niet breken. (Per 1-1-2011, de site bestaat nog maar wordt niet bijgehouden.)

Ons Cis & Ons Mien
Mooi portret van een tweeling door fotografe Romi Tweebeeke. (28-02-2014. Op dat moment kon je haar steunen om die serie in een fotoboek vast te leggen. Nu niet meer, maar het boek is er gekomen.

Onze kinderboeken
Op 11 december gelanceerd, samenwerkingsproject van 'DBNL, Bibliotheek Rotterdam, Stadbibliotheek Haarlem, Koninklijke Bibliotheek en andere  instellingen op het gebied van de jeugdliteratuur' (Leesplein 12-12-2010). Verzameling scans van oude kinderboeken, gratis toegankelijk. Er wordt gestreefd naar uitbreiding.  

Osvaldo en Coca
Voor ik iets anders ontdek hét tangopaar voor wie even genoeg heeft van glamourtango met splitten, afgetrainde lijven en spectaculair gezwaai. Als ik op mijn 70e zo kan dansen, ben ik blij, dacht ik. 'Un fenómeno', inderdaad.

Pluizer
Vanaf december 2010 online: de kinderboekrecensies van Pluizer. Gratis en voor niks. ' Deze nieuwe site sluit aan bij de traditie en bevat bij de lancering al bijna 5 000 recensies. Ze zijn het resultaat van het lees- en schrijfwerk van meer dan veertig LINC-vrijwilligers, die hun passie voor boeken en (voor)lezen met u willen delen. '

Puur theater
Recensies van theater, ook jeugdtheater. Zie bijvoorbeeld die over Peter Pan. De website bestaat nog, maar de laatste recensie dateert van 2014.
 
Zeer onderhoudend blog, deels reisverhalen, deels allerlei andere zaken.

Taalcanon
Opgericht in 2012. Een website met korte stukjes over taal. Een initiatief van Anéla (De Nederlandse vereniging voor toegepaste taalwetenschap), LOT (Landelijke Onderzoeksschool Taalwetenschap) en AVT (Algemene Vereniging voor Taalwetenschap). Er mag nog wel wat bij...

Talking Gibberish
Een prachtig artikel van Gaston Dorren in Aeon.

Blog Ted van Lieshout
Altijd alert. Na onprettige ervaringen met Web-log, waar hij jarenlang zijn blog hield, kwam hij via een korte periode bij Blogger terecht bij Wordpress.
 
Langzaam daagt het dat er meer is dan God, Nederland, oranje en man en vrouw. Dat er mannen zijn die op mannen vallen, en vrouwen die op vrouwen vallen, dat er mensen zijn die liever man of juist vrouw worden en dat er mensen zijn die niet zo goed weten wat ze eigenlijk zijn. 
Verhalen voor kinderen waarin dit een rol speelt zijn sinds november 2022 te vinden in Queerkinderboeken, als navolging van Queerboeken.

Vereniging van Zelfstandige Uitgevers
Een bont gezelschap eigenheimers. Verdient alleen daarom al vermelding.

The Voynich Gallery
Hm. Een nog niet ontcijferd oud manuscript - of een mooie grap? Er zijn sterke bewijzen voor echtheid. Het bevindt zich in Yale University's Beinecke Rare Book & Manuscript LibraryVerwante sites: The Voynich  Manuscript, en nog eens. En zie ook Wikipedia.

A Year of Books
Opmerkelijk, dat Facebook-stichter en (nog steeds) mede-eigenaar Mark Zuckerberg deze pagina startte uit overtuiging dat er meer gelezen zou moeten worden. Iedere twee weken wordt een nieuw boek besproken. Uiteraard alleen Engelstalig.

Zozuidas
Zolang het bestaat: diepe keel financieel bijnaboeventuig Amsterdamse Zuidas. Erg leuk.