Zoeken in deze blog

zaterdag 8 juni 2013

Leren tellen: appje voor jonge kinderen

Zaterdag 17 juni 2011 zat er een persbericht bij de slakkenpost. Het was de eerste brief gericht aan 'Over lezen en schrijven' die ik ontving, en viel dus op. Bovendien zat de brief verpakt in een mooie, mistig-doorzichtige envelop met een kleurig sluitzegel waarop appracadabra stond, in roze schrijfletters en ik zag door de envelop een tekening en nog wat dingetjes, nou ja, genoeg om de envelop meteen te openen.
Er viel een mooi visitekaartje uit van ene Diana van Ewijk uit Den Haag, waarop naast de gebruikelijke gegevens stond: 'wonderful children's apps in your own language'.
Er viel ook een ander envelopje uit, van plastic, die ik kon openen door aan een draadje te trekken, en daaruit viel een wat groter kaartje met aan de ene kant een wolkenlucht getekend en aan de andere kant ballonnen en aan weerszijden draadjes om het op te hangen.
Er moest iets gevierd worden, zo te zien.

De brief luidde na aanhef zo:
'Iets meer dan een jaar geleden zat een vermoeid gezin te wachten op een snikheet Italiaans vliegveld. De kinderen waren al snel uitgekeken op de meegebrachte boekjes en de (Engelstalige) apps en zetten het op een brullen. Nu lanceert datzelfde gezin (samen met twee vrienden) 'Tel de dieren!', een speciaal door iPhone en iPad geïllustreerd prentenboek waarmee je in 16 verschillende talen tot 20 leert tellen.
Bijgaand ontvang je het persbericht over 'Tel de dieren!'.
We zouden het geweldig vinden als jullie over Appracadabra of over 'Tel de dieren!' zouden willen schrijven. Maar omdat de 'Tel de dieren!' pas vanaf eind augustus te koop is, willen we je vragen om een eventueel stuk niet eerder dan 31 augustus 2011 te publiceren.
Mocht je meer informatie nodig hebben over Appracadabra, dan horen wij dat graag. je kunt in dat geval contact opnemen met Diana van Ewijk, via diana{bij}appracadabra.com of telefonisch op 06 48490837.

Met vriendelijke groet,
Diana van Ewijk
Appracadabra'

De brief leerde me dat de makers de beleefde aanspreekvorm u definitief voor versleten houden, net als Ryan Air, Ikea, KPN en vele andere bedrijven, plus soms de Nederlandse overheid, dat er sprake was van zich redelijk ongeremd uitende kinderen en kennelijk verkeerd gekozen 'boekjes', en een vonkje, een idee, dat uitmondde in een bedrijfje (?) en een uitgave.

Of dat bedrijf er al niet eerder was, weet ik niet zeker. De Engelstalige website vertelde wel iets over de vier mensen die het vormen, maar niet wanneer dat begon. Ik ontdekte dat die Diana van Ewijk een intiatiefrijk mens met handelsgeest moet zijn: ze had al drie websites gemaakt waarop allerlei knutsels en frutsels te koop waren: Ozowiezo (waar ik ontdekte dat voornoemde brullers waarschijnlijk haar dochters Lena en Jet waren), Homemade Happiness en Mamamarketing. Dat laatste is bedoeld voor mensen (mama's?) die een eigen webwinkeltje willen beginnen - net als zij.

Het persbericht en de website leerden me dat het gaat een app, zo'n miniprogramma'tje (applicatie) voor de smartphone, en dat het maken ervan iets ingewikkelder was dan ze dachten, zodat de publicatiedatum van mei naar augustus 2011 verschoof:
Initially we were to launch “Count the Animals!’ in May, but, well, publishing our very first app turned out to be a little bit more complicated than we thought. And since we want to launch a 101% perfect children’s app, we decided to take some extra time.  '
Dit komt ook van de website:
Our first app will be all about basic mathematic: learning to count from 1 tot 20. Not just ordinary counting, mind you… No, in this app you’ll have to ride a stubborn pony, catch a whole lot of jumping fleas and try to rescue a stack of jars with tadpoles in them… every time you tap on an animal, something strange or funny happens!
You can have a voice over in your own language reading the numbers to you, or you can count by yourself. And, for older kids: you can even count backwards – or, better yet: learn to count in Arabic, German, French or Polish! '
En volgens het persbericht zou dit al kunnen met tweejarigen. 'Bij ieder dier dat je aanraakt, gebeurt er iets verrassends'; 'de grappige geluidjes stimuleren kinderen om door te geen'; 'met "Tel de dieren!" leer je tot 20 tellen in het Arabisch, Chinees, Nederlands, Engels, Frans, Duits, Grieks, Italiaans, Japans, Litouws, Pools, Slowaaks, Spaans, Zweeds en Zwitser-Duits.' (Met zulke wereldwijde ambities zou ik er toch minstens Russisch, Hindi en Koreaans aan toevoegen.)

Het persbericht leerde me verder dat het viertal van plan was vanaf augustus elke twee maanden een nieuwe app voor kinderen uit te brengen, apps met een 'ambachtelijk gevoel'.
En 'Tel de dieren!' werd getekend door Caroline Ellerbeck, 'a renown Dutch illustrator who lives in Rotterdam'. Ja ja, het verkopen zit ze wel in het bloed.



Dit alles schreef ik op 17 juni 2011, o.a. omdat ik me afvroeg (en nog afvraag) wat er in de toekomst overblijft van het aloude kinderboek en daarom graag berichten plaats over verhalen voor kinderen op of in andere media. Zie 'Hoi, ik ben Yoleo!' (11-04-2013), Gecertificeerde recensenten (14-02-2013), Prentenboek-apps goed voor wooordenschatontwikkeling (20-12-2012), Boeken beleven (06-11-2012) Non-fictie anders (16-08-2011, o.a. over Appracadabra per gsm), Mediasnoepjes (11-08-2011), Geen e-boek van The Gruffalo (31-03-2011), Digitale kinderboeken (22-03-2011), Kinderboeken als app (11-01-2011), Krassen voor een geschenk (02-12-2010),  Modelcontract (in dat contract ook artikelen over digitaal uitgeven), Kinderen willen e-boeken (04-10-2010), en Alle kinderen een e-boek? (30-09-2010).
Ik sloeg mijn conceptbericht op, met de bedoeling er later mee verder te gaan.

En nu is het 8 juni 2013, en enkele dagen geleden kwam ik dit opgeslagen bericht bij een opruim-actie tegen onder 'concepten'. Wat is er geworden uit het initiatief? 
De website bestaat nog, met verscheidene apps te koop, en blog en al. Marlis, Xander, Jochem en Diana worden nog genoemd en alle genoemde andere websites bestaan ook nog. Succes geboekt, neem ik aan. Volgens de blog: 'We are Marlis, Xander, Jochem and Diana. We like to share our love for apps, picture books, hand drawn craftmanship and all the other things that makes us tick. You’ll also find lots of tips on travelling with kids and some of the coolest smartphone stuff from around the world. Enjoy!

Hoe ging het met Tel de dieren!? 'Thanks all for voting for ‘Tel de Dieren!‘ as Best Mobile App 2012. But alas… The winner in our category was TRVL – they won with 14 votes more than the runner-up – nice detail, no? We had a fun evening, walking & talking with other Dutch tech app start-up, in the very hip Hotel [...]
Maar de app is nog te koop en bovendien 'Oh happy day! Our children’s app Count the Animals is selected by UKs Junior Magazine as the Best Educational App 2012!'

Nu heb ik even geen zin om die app te recenseren. Maar deze korte geschiedenis is een kleine illustratie bij een nieuwe trend, die toekomst lijkt te hebben. Overigens is Tel de dieren! niet te vinden in de Boek-en-jeugd-gids, noch op Leesplein. Niet goed genoeg of niet van papier? Apple vermeldt wel: 'Verkozen tot een van de vijf beste kinderboeken-apps door Vrij Nederland'.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten