Zoeken in deze blog

donderdag 6 juni 2013

Wedden dat ik lees

De Weddenschap logo

Op 19 september 2012 startte een campagne om leerlingen van het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs aan het lezen te krijgen, en die wordt komend schooljaar herhaald, met 18 september als start.
Drie (3, DRIE) boeken zullen ze (in zes maanden tijd) lezen, als ze de 'weddenschap' aangaan met drie 'bekende Nederlanders'. Dat is, zullen de organisatoren hebben gedacht, een formidabele prestatie voor de gemiddelde vmbo-leerling. Drie (3) hele boeken! Omtrent de omvang zijn geen voorwaarden bekend. In Hoe werkt het staat: 'In principe mogen de deelnemers elk Nederlandstalig boek lezen dat passend is bij hun leeftijd.'
Er waren in de eerste campagne prijzen te winnen: 'een iPad, en andere prijzen, zoals toegangsbewijzen voor Drievliet, bioscoopbonnen, vrijkaartjes voor een motorrace, dvd’s en boekenpakketten. Wie meedoet met de klas, kan een meet & greet met één van de BN´ers winnen.
Wow, om in het register te blijven.
De bijbehorende website was heel modern ingericht, met kwetterhoekje en andere allerlaatste berichten, advertentie-achtige nieuwtjes, persoonlijke verhalen op video van een stel vlotte tieners, te weten Farma, Ajoud en Jasper.

Men haalde veel uit de kast....

Wat zou er geworden zijn van de eerste campagne? Bij Kunst van Lezen vond ik dit:

'De Weddenschap afgesloten met vmbo-debattoernooi21-03-2012
Op vrijdag 9 maart was de finale van het landelijke vmbo-debattoernooi op het Scala-college in Alphen aan den Rijn. Leerlingen van 28 vmbo-scholen debatteerden daar over vier stellingen die te maken hadden met lezen. Het toernooi werd dit jaar gesponsord door Stichting Lezen.
Met de debatfinale werd ook De Weddenschap, de leescampagne voor het vmbo, afgesloten. In de slotronde debatteerden de twee sterkste teams over de stelling 'Boeken lezen voor Nederlands hoort bij het vmbo'. De Francois Vatelschool uit Den Haag wist het debat uiteindelijk te winnen met sterke argumentatie. In de voorrondes debatteerden de leerlingen over Latino King van schrijfster Bibi Dumon Tak. Dit boek uit de slashreeks van Querido is bij De Weddenschap het meest gelezen boek. Ook de boeken van Carry Slee waren populair.
Bijna 3050 leerlingen hebben zich op www.deweddenschap.nl geregistreerd. Zo'n 900 hebben de eindstreep behaald door het lezen van de vereiste drie boeken. Komende weken zal de loting plaatsvinden van de prijzen. De hoofdprijs is een iPad en scholen die klassikaal hebben deelgenomen aan De Weddenschap maken kans op een meet & greet met rapper Yes-R.
Ook volgend leerjaar gaat De Weddenschap weer van start. Nieuwe, verse BN'ers draaien zich inmiddels warm om alle vmbo-leerlingen in Nederland uit te dagen boeken te gaan lezen. Op woensdag 19 september vindt de aftrap plaats.'
De website is nu voorlopig ietsje soberder, duidelijk gericht op docenten:
'De Weddenschap gaat 18 september van start. Met deze leecampagne voor vmbo en mbo, heeft u een uitdagend middel in handen om leesplezier bij uw leerlingen op de kaart te zetten.
3 BN'ers dagen leerlingen uit 3 boeken te lezen in 6 maanden tijd. Schrijf u vandaag nog in als deelnemend docent. Wanneer De Weddenschap start krijgt u inloggegevens waarmee u kunt zien welke boeken uw leerlingen hebben gelezen.' De spelfout leecampagne is authentiek. Men kan zich dus aanmelden. En een degelijke brochure downloaden, geschreven door Kees Broekhof. Zoals dat tegenwoordig hoort is er een Facebook-pagina en iets op Kwetter.

Het doet me denken aan een wanhoopscampagne, gericht op maximale beloning voor een minimale prestatie. Wie weet werkt het. Uitstraling en zo.
Maar we weten: de docent is doorslaggevend, wil het iets worden met lezen in het onderwijs. Kees Broekhof deed zijn best om argumenten te leveren voor goed en uitgebreid taal- en leesonderwijs, maar dat is niet genoeg. Enthousiasmering, bijscholing... Een project als Leeskr8t is misschien een begin, en zie ook Er Was Eens en Leesplan, merkwaardig genoeg niet genoemd in die brochure.Geen opmerkingen:

Een reactie posten