Hanneke Koene ging dapper voort met haar Boekenwurmblad en zo verscheen op 16 maart nummer 3.
Boekenwurmblad is geen papieren tijdschrift: het komt niet door de gewone maar de digitale brievenbus, met een bericht: 'Beste Herman, het derde Boekenwurmblad is klaar'. Klik op een link en voilà.
Het is vooral nog steeds een eenvrouwsproduct, dat blijkt wel uit de redactionele inleiding. Want die leidt via
naar het slot, waarin Hanneke onbevangen een verband legt tussen blad en winkel.
Er is niets mis met dat verband, behalve dat de hoofdredactrice zich niet lijkt te realiseren dat er ook nog andere kinderboekwinkels zijn en dat niet alle lezers zullen weten dat het hier de (haar) Maastrichtse winkel betreft. Althans, ik vind dat je er niet van uit mag gaan dat alle lezers dat weten als je streeft naar lezers uit heel het Nederlandstalig gebied.
Diezelfde onbevangenheid toont ze in het in vier delen geknipte interview met Joke van Leeuwen, dat ze start met de felicitaties met de 'eerste' prijs uit de volwassenenletterenwereld (de AKO-Literatuurprijs voor Feest van het begin), zodat de vriendelijke geïnterviewde haar in alle bescheidenheid moet wijzen op (o.a.) de Constantijn Huijgensprijs die ze eerder mocht ontvangen.
In dat interview doet Joke van Leeuwen behartenswaardige uitspraken over de onrust in de boekenmarkt, de nog steeds soms moeilijk te overschrijden grens tussen Nederland en Vlaanderen, laat ze ons weten dat de prijs voor Feest van het begin ook de verkoop van werk voor kinderen gunstig beïnvloedde, vertelt ze (onder het kopje 'over leed en lachen') over verhalen waarin 'kinderen tegen de volwassenenwereld aanlopen' (Koene), over voorlopers van de graphic novel en meer.
Het kijken of lezen waard, dus.
Dat geldt voor meer bijdragen. Zoals
- het interview met John Schrijnemakers over De Leesfabriek,
- de interviews met de leerlingen van het Bouwens van der Boijecollege (afdeling vmbo tl) in Helden-Panningen en docente Miryam van der Schoot en Ben Boumans van het Sophianum in Nijswiller,
- Floortje Zwigtman over negentiende-eeuwse mode,
- Benny Lindelauf over De hemel van Heivisj, de twee soorten uitgave (voor jeugd en volwassenen), die in tekst niet verschillen,
- journalist Daan de Hulster over Lek van Jacobine de Brauw,
- Mirjam Oldenhave over lezen door en voor vaders,
- Jacques Vriens, 'Neerlands eerste Ambassadeur van het kinderboek' ('bespreekt in elk Boekenwurmblad een onderwerp dat met boeken, lezen of leesbevordering te maken heeft') over politiek in kinderboeken,
- en laat ik tenslotte de burgemeester van Hogezande niet vergeten, in het kader van de verkiezingen van gemeenteraden. Die tekende eendjes op de muren, weet je nog? In Boekenwurmblad nummer 3 voorgelezen door Tim Gladdines.
Ook dit nummer van Boekenwurmblad is met de nodige vaart en tussen andere boekenbedrijven door gemaakt en voor criticasters zijn er wel wat splintertjes te verzamelen en is er zout op slakken te leggen. Maar die slakken en splintertjes zijn er dan toch maar. Opnieuw past bewondering voor de energie die Hanneke Koene in deze editie heeft gestoken, en het resultaat mag er zijn.
Voldoende om uit te zien naar nummer 4. Neem een abonnement! Kost slechts € 12,- per jaar.
NB. Men mag mij van partijdigheid betichten - er staat, voor het eerst en piepklein, een bijdrage van mij in dit nummer, over de uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs 2014 aan Marjolein Hof.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten