Zoeken in deze blog

woensdag 9 april 2014

Hollands Brabants

Waar geschreven of gesproken wordt over Hollands zonder dat de twee provincies Noord- en Zuid-Holland bedoeld worden, word ik wantrouwig. Hier wordt een poging gedaan mij iets op de mouw te spelden, te verkopen, of mij mee te slepen in een visie die niet de mijne is.
Reclamemakers weten precies wanneer ze de term moeten gebruiken ('Hollandse aardbeien!'), en per ongeluk neemt een journalist soms de term over, zoals in de Volkskrant van 8-4-2014: 'Hollandse robot-pr in Hannover'. Uit het stuk wordt duidelijk dat hier Nederlandse robot-pr wordt bedoeld.
Maar zoals Nederlandse aardbeien kennelijk minder lekker klinken als Hollandse aardbeien, of Hollandse tomaten als sappig worden verkocht terwijl Nederlandse tomaten waterig zijn, of er in Hollandse kaas stokjes met vlaggetjes steken en in Nederlandse kaas niet, zo is Hollandse robot-pr wellicht vlotter dan Nederlandse robot-pr.

Bonter maakt het een schoonmaakbedrijf uit Noord-Brabant, ook wel kortweg Brabant genoemd, in diezelfde krant. De gisse koppenmaker zet erboven: 'Brabants schoonmaakbedrijf pakt de zaken graag op zijn Hollands aan'. En stipt daarmee precies aan wat er zo vreemd is aan dat bijvoeglijk naamwoord Hollands. Letterlijk genomen is Brabant immers niet Hollands, zoals Holland niet Brabants is. Of is Brabants ook Hollands? Vraag dát eens aan iemand die zich als rasechte Brabander presenteert...

Het ging om een bedrijf waarvan de eigenaar, ene Wesley de Laat (is Wesley een typisch Hollandsche voornaam? O.k., flauw...), er rond voor uitkomt dat-ie "alleen maar Nederlanders" in dienst heeft. Daarmee bedoelt hij echter niet dat zijn medewerkers allen een Nederlands paspoort hebben. Want let op: "Of het nou Polen zijn of Turken, Marokkanen of Bulgaren, het zijn geen echte Hollanders."
Is een echte Hollander iets anders als een echte Nederlander?
De journalist van dienst (Kaya Bouma) kwam op dit item door een personeelsadvertentie. '"Gezocht: glazenwassers, schoonmakers en schilders." Met onderaan, in vette letters: "Wij zijn een Hollands bedrijf met Nederlandse werknemers".' Kaya Bouma ging op zoek en kwam op de Facebookpagina van het bedrijf nog tegen: "Voor onze nieuwe locatie zijn wij altijd op zoek naar de beste werknemers van HOLLANDSE bodem!"
Fascinerend.
Ik voel op mijn klompen aan dat brabo Wesley hier niet bedoelt dat-ie uitsluitend werknemers wil die in Nederland (of de provincies Zuid- en Noord-Holland) zijn geboren, ook al staat dat er letterlijk. En evenmin dat zijn bedrijf in Nederland is geregistreerd en dat al zijn werknemers de Nederlandse nationaliteit hebben.
Proef de zinsnede Hollands bedrijf met Nederlandse werknemers en vervang woorden:
- Nederlands bedrijf met Hollandse werknemers
- Nederlands bedrijf met Nederlandse werknemers
- Hollands bedrijf met Hollandse werknemers.
Vier verschillende bedrijven?

Bij Hollands zie ik, met dank aan onze reclamemensen, toch sneller bonkige heren met vlasblond haar en blauwe ogen, blozende bleke meisjes met wipneuzen en ronde blanke baby's (Hollands welvaren!) voor me als bij Nederlands. Ja, ook molens en tulpen, stukjes jonge kaas met mosterd en vlaggetjes, en haring met uitjes.
Is Geert Wilders een Hollandse of een Nederlandse parlementariër? Wordt de nieuwe BMW Mini in Nederland of in Holland geproduceerd? (De fabriek staat in Born, Noord-Limburg.) Zijn Leeuwarden, Maastricht en Middelburg Hollandse of Nederlandse steden? Is Willem Holleeder een Nederlandse of een Hollandse misdadiger?

Het krantestukje eindigt zo
'Voor de nieuwe vestiging die zijn bedrijf binnenkort opent in Rotterdam is hij trouwens ook op zoek naar een allochtone medewerker. "Er wonen daar veel mensen met verschillende nationaliteiten, die willen wij de kans geven bij ons te werken in plaats van de criminaliteit in te gaan."
En in  Brabant? "Hier niet."'

Duidelijk: hier wordt nationaliteit verward met afkomst en/of uiterlijk. Hoewel er in Rotterdam natuurlijk redelijk wat mensen wonen met een buitenlandse nationaliteit (misschien zelfs mensen met twee nationaliteiten), vermoed ik dat onze Wesley dat niet bedoelt. Hij bedoelt dat hij in Rotterdam ook best iemand wil aannemen die een wat andere kleur huid en haar heeft en met een wat ander accent spreekt als de doorsnee-Nederlander.
Want als zo iemand niet bij Wesley komt werken, gaat-ie toch maar het verkeerde pad op.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten