Zoeken in deze blog

zondag 21 mei 2023

Jean-Claude van Rijckegem

produceert films en schrijft (o.a.) scenario's en romans. Die laatste spelen zich doorgaans af in het verleden. Van Tante Dingdong (2000, Vlaamse Filmpjes, ja, die reeks bestaat nog steeds en in 2030 wordt als-ie doorgaat het eeuwbestaan gevierd!), via Duivelsoog en andere samen met vriend Pat van Beirs geschreven verhalen, tot IJzerkop in 2019 en Onheilsdochter in 2022.
 

 
Dat deed hij bescheiden, lichtvoetig en charmant door zijn loopbaan als schrijver te beschrijven, van niet-lezend kind via strips van de Priba en later scenario's tot auteur van de zich in het verleden afspelende verhalen die hij zelf graag als veertienjarige gelezen had willen hebben.

De Annie M.G. Schmidtlezingen komen voort uit de leerstoel jeugdliteratuur aan de Leidse universiteit. De eerst werd in 2000 gehouden en behalve in 2020, toen de lezing wegens Covid-maatregels werd afgelast, is de lezing een jaarlijks fenomeen.
Tot en met 2022 werden de lezingen gepubliceerd: de teksten zijn hier terug te vinden.
De Grote Vriendelijke Podcast nam de Annie M.G. Schmidtlezingen vanaf 2019 op. Die van Jean-Claude van Rijckegem is hier terug te luisteren en hier te downloaden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten