Zoeken in deze blog

dinsdag 21 september 2010

Chagrijnige serveersters

Beter had ik het niet onder woorden kunnen brengen. Dus citeer ik:


De rechtse spiraal naar beneden

Rechtse mensen zijn net chagrijnige serveersters. De chagrijnige serveerster is het klassieke voorbeeld van de zichzelfwaarmakende voorspelling. Als ze van een klant denkt dat hij toch geen fooi geeft, doet ze haar best niet meer. En wat concludeert de serveerster als ze inderdaad geen fooi krijgt? 'Ik wist al dat hij niks zou geven. Wat heb ik toch een mensenkennis!'
Rechtse mensen vinden bijvoorbeeld dat rechters slappe zakken zijn die veel te lage straffen geven. Een misdadiger hoeft maar te klagen over zijn moeilijke jeugd en de rechter loopt terstond over van begrip. Deze karikatuur wordt niet gesteund door de feiten. De laatste jaren zijn de straffen fors gestegen. In geen enkel land is het percentage gevangenen zo gestegen als in Nederland. En dat terwijl de criminaliteit is gedaald. Maar rechtse mensen hebben maling aan de feiten. Hun gevoel dat rechters soft zijn, is belangrijker. Om de slappe rechters buitenspel te zetten wil de PVV daarom minimumstraffen invoeren. Volgens uitgelekte plannen omarmt het kabinet in wording dit idee.
Door minimumstraffen kunnen rechters geen verschil meer maken tussen de dader van een criminele liquidatie en de vrouw die haar man vermoordt na jaren door hem te zijn mishandeld. Hij moet beiden minimaal 15 jaar opsluiten. Uit een recent internationaal vergelijkende studie van Peter Tak blijkt dat een van de effecten van minimumstraffen is dat rechters uitwegen gaan zoeken als de minimumstrafver afwijkt van de gewenste straf. Er komen dan 'oneigenlijke' sepots of vrij spraken om het onrecht van de te zware minimumstraf te ontlopen. En wat concludeert de rechtse denker? Schandaal! Rechters geven onterecht vrijspraak. Zie je wel dat rechters softies zijn!
Of wat dacht u van het uitgelekte plan van de beoogde coalitie om proefverloven voor tbs'ers nog meer aan banden te leggen. Zonder proefverlof kan een tbs'er moeilijk aantonen dat hij klaar is voor terugkeer in de samenleving. Zij zitten zo steeds langer vast. Criminelen proberen daarom een tbs-veroordeling te voorkomen door niet mee te werken aan een psychologisch onderzoek. Zo belanden meer gedragsgestoorde criminelen zonder behandeling in de gevangenis. De kans dat zij na hun vrijlating opnieuw in de fout gaan wordt dan alleen maar groter. Een gedragsgestoorde crimineel behandelen, biedt namelijk geen garantie op succes, maar hem niet behandelen is wel een garantie op mislukking. En wat concludeert de rechtse denker? Alarm! De recidive gaat omhoog, we moeten strenger straffen!
De PVV wil ook dat criminelen voor elke inbraak apart moeten brommen. Nu is het zo dat een dief die tien inbraken bekent niet tien keer wordt gestraft, maar één keer. De PVV wil daar een einde aan maken. Omdat de PVV ook bij herhaling de minimumstraffen wil verhogen; levert dat draconische straffen op. Iemand die drie inbraken bekent, krijgt in het voorstel van de PVV minimaal 1 jaar voor de eerste diefstal; 2 jaar voor de tweede en minimaal 6 jaar voor de derde diefstal. Iemand die drie inbraken bekent, moet dus 9 jaar zitten. Bekent hij er tien dan zit hij minimaal 51 jaar!
Criminelen die op heterdaad zijn betrapt, maken nu vaak schoon schip. Ze bekennen alles wat ze op hun kerfstok hebben. De politie lost zo in één ldap veel zaken op, Krijgt de PVV haar zin, dan zal een inbreker het wel uit zijn hoofd laten om vrijwillig wat dan ook te bekennen. Het betekent dat de politie elke diefstal, elke inbraak en elke overval apart moet bewijzen. Dat is een helse opgave. Het oplossingspercentage zal dus dalen. En wat concludeert de rechtse denker? Schande! De pakkans voor misdadigers gaat omlaag. We hebben meer politie nodig en hogere straffen.
Van een lange gevangenisstraf  wordt niemand beter. Ook de afschrikwekkende werking van hoge straffen is gering. Zeker als de PVV haar zin krijgt en het oplossingspercentage daalt. Van het invoeren van hoge minimum straffen en het onttakelen van het tbs-systeem wordt de samenleving dus ook niet veiliger.
Maar tot inkeer zullen rechtse mensen daardoor niet komen. Zij geloven namelijk toch al dat criminelen onverbeterlijk zijn. Net als de chagrijnige serveerster zien ze in de tegenslagen alleen maar een bevestiging van hun eigen wereldbeeld. Ze zullen alleen nog maar harder gaan schreeuwen om hoge straffen. Dat is de treurige rechtse spiraal naar beneden.


Pieter Hilhorst is politicoloog en schrijft stukjes in de Volkskrant.

Misschien wat kort door de bocht. Maar wel raak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten