Zoeken in deze blog

zondag 30 januari 2011

Parlez-vous français Charles Brown?


Zestig jaar Peanuts: het is in onze streken deze zomer al herdacht, met als aanleiding de tentoonstelling die het Nederlands Stripmuseum in Groningen er aan wijdde. Er verschenen artikelen in o.a. Trouw en Het Parool. Aan de vroege kant, want de eerste strip van Charles Monroe Schulz (1922-2000) over Charles Brown, Snoopy enz. verscheen op 2 oktober 1950.
In Frankrijk kwam de aandacht wat later, door een tentoonstelling tijdens het grote strip-evenement in Angoulême (38e editie 27-30 januari jl., 200.000 bezoekers). Voor de opening van deze tentoonstelling kwam Joyce Halverson, Schulz' weduwe over, en men had de ambassadeur van de VS in Frankrijk gestrikt, groot spektakel dus:

Dominique Poncet, samensteller van de tentoonstelling, geeft hier op 29 januari jl. uitleg aan Joyce Halverson, terwijl ambassadeur Charles Rivkin blij verrast een andere kant uitkijkt.

De organisatoren van Angoulême houden een grote fotoverzameling op de website bij en tijdens het festival wordt uiteraard een reeks prijzen uitgedeeld. Uit de volgende foto, van alle prijswinnaars samen, blijkt dat men kinderen niet geheel overslaat:

Is het gezelschap een afspiegeling van het lezerspubliek? Ik ontwaar enkele vrouwen, maar zie hoofdzakelijk jongens van 8 tot 80 jaar. Maar dat is natuurlijk vals: op een foto van bekroonden tijdens een kinderboekenevenement staan óók hoofdzakelijk volwassenen.

Tussen de bekroonde titels overigens bij mijn weten geen enkele Nederlandse of Vlaamse titel.
Zie over strips (en hun lezers) ook mijn bericht d.d. 26-1, 'Gezellig samen: Obama en Palin'.

PS. Op 1 februari schreef Joost Pollman over Angoulême een stukje in de Volkskrant, met de mooie subkop: 'Wat Cannes is voor de film, is Angoulême voor la bande dessinée. Alles op het gebied van de stripkunst komt er samen. En de industrie dijt uit: naar games, grafisch ontwerp en animatie.' Hij signaleerde onder meer de expositie 'Parodies: la bande dessinée au second degré'. Daar viel onder meer onderstaande strip te bewonderen:


Da capo al fine.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten