Zoeken in deze blog

zaterdag 3 februari 2018

Presentaties onderzoek jeugdliteratuur

Een van de aardigste activiteiten van IBBY Nederland is de jaarlijkse studiemiddag waar onderzoekers een presentatie kunnen geven van hun werk. Vaak wordt die middag gecombineerd met een andere activiteit, bijvoorbeeld een prijsuitreiking.
Aangezien zulke evenementen zelden de reguliere pers bereiken, neem ik het betreffende persbericht hier over:

IBBY-Nederland nodigt haar vrienden en andere geïnteresseerden uit voor een studiemiddag en de feestelijke uitreiking van de Miep Diekmann Thesis prijs 2018 (en de eervolle vermelding) in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Programma
Vanaf 13.00 uur is de zaal open.
13.30 uur: Woord van welkom door Helma van Lierop-Debrauwer, voorzitter van IBBY-Nederland.
13.40 uur: Aart G. Broek: Wie is die Diekmann die zo brutaal is om over Antilliaanse kinderen te schrijven?
14.15 uur: Petra Molenaar: De literaire belangstelling voor en de perceptie van jeugdliteratuur bij eerstejaars PABO-studenten (referent Toin Duijx)
14.50 uur: Kelly Hübben: Beestenboel: dieren in de Gouden Boekjes (referent Helma van Lierop-Debrauwer)
15.25 uur: korte theepauze
15.50 uur: Voorlezen van juryrapport Miep Diekmann thesis prijs
16.00 uur: Uitreiking van de Miep Diekmann Thesis prijs 2018 en de eervolle vermelding
16.15 uur: Selma Noort: Miep Diekmann, de coach. Miep Diekmann, mijn coach?
16.30 uur: Dolf Verroen: Verbazingwekkend
16.45 uur: Afsluiting door Helma van Lierop-Debrauwer. Aansluitend een drankje en een hapje in de zaal.

Sprekers
·         Aart G. Broek: Over Mieps jeugdjaren op het eiland Curaçao, de verbinding van die jaren met haar werk en werkzaamheden, de uitbouw door nieuwe ervaringen met eilandelijke samenlevingen, bewoners en schrijvers.
·         Petra Molenaar: De studie maakt onderdeel uit van een promotieonderzoek naar de groei in literaire competentie bij eerstejaars pabostudenten. Deze lezing wil het lezen van de pabostudenten en hun ideeën over jeugdliteratuur in beeld brengen
·         Kelly Hübben: In haar lezing wordt de betekenis van de talloze dieren die de Gouden Boekjes bevolken vanuit een breder cultureel perspectief besproken.

[...]
Aanmelding
Dankzij de gastvrijheid van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag is de middag voor Vrienden-van-IBBY (die dus hun donatie voldaan hebben) en studenten van de master Jeugdliteratuur gratis toegankelijk. Aan overige deelnemers wordt een deelnemersbijdrage van tien euro gevraagd. Je kunt echter bij aanmelding ook aangeven Vriend-van IBBY te worden.
Aangezien er een beperkt aantal mensen in de zaal kan, dient men zich van tevoren aan te melden voor de middag via een mail aan IBBY-Nederland@planet.nl.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Voor wie de International Board on Books for Young people (IBBY) niet kent: zie hier.
Over de Miep Diekmann thesis prijs 2018 berichtte ik al eerder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten