Zoeken in deze blog

zondag 13 augustus 2023

Zeven Sleutels

Het is een vertrouwd verhaalschema: de queeste. Van Gilgamesj en Enkidoe af, een slordige 3000 jaar geleden, via de Koning Arthur-verhalen uit de Middeleeuwen van Chrétien de Troyes tot en met moderne, waarvan The Chronicles of Narnia en The Lord of the Rings (In de ban van de ring) heel bekend zijn, maar vlak ook het oorspronkelijk Nederlandstalige werk De brief voor de koning van Tonke Dragt niet uit. 
Er is altijd iets om te vinden en op weg daarheen een duistere macht te zoeken en te overwinnen. Dat gebeurt nooit in een vloek en een zucht. Het gaat vooral om de weg ernaar toe.
 
Je moet sterk in je schoenen staan als auteur om een nieuwe queeste te schrijven, zeker nu er tegenwoordig concurrentie is van tal van digitale spellen die een soortgelijk verhaalschema hebben. 
Een debuut van een Nederlandstalige auteur trok mijn aandacht: De Zeven Sleutels, boek 1, Het pad van de Roverkoning. Verschenen bij een uitgeverij die in Vlaanderen veel bekender is dan in Nederland, Pelckmans. De auteur is Tom Rijpert, regisseur van reclamefilms en ander filmwerk en wat betreft scenario's dus door de wol geverfd, maar hij debuteert hiermee wel als auteur.
 
Er is een anonieme verteller aan het woord, een die in ieder geval verstand heeft van cliffhangers. Heel wat van de 21 hoofdstukken (p. 252) eindigen ermee, zoals het 21e:
 
'Terwijl ze een stap in de richting van haar moeder zette, voelde ze het hier en nu langs zichzelf afglijden. De natte mantel verdween, de koude tunnel verdween, en het was alsof de afgelopen tien jaar er nooit waren geweest. Alsof het leven van de kleine Moira nog helemaal open lag. Een leven waarin ik mijn eigen naam onmogelijk zou kunnen vergeten, dacht ze. Een leven met mijn moeder en vader.
 'Waar blijft ze nou?' vroeg een mannenstem. Het lieve gezicht van haar vader, waarvan ze niet begreep hoe ze het ooit had kunnen vergeten, verscheen in de gang.
'Papa...' fluisterde Moira, en ze wist dat ze hopeloos verloren was.

Als je nu nog niet uitziet naar deel 2, Voorbij de Val, dan moet je wel erg afstandelijk lezen.
 
Waar en wanneer het verhaal zich afspeelt blijft uiteraard duister. In een oude herberg verzamelen zich gasten die ieder voor zich op een aanvankelijk raadselachtige manier de uitnodiging hebben gekregen om naar die herberg op pad te gaan op zoek naar, ja naar wat. Dat blijkt voor iedere reiziger anders te zijn. Voor de herbergier, een dwerg, is het de schat van de Roverkoning en hij weet iets meer dan de anderen. Om die schat te vinden moeten zeven goed bewaakte poorten geopend worden.
Dat blijkt een zware opgave.
En in deel 1 zijn ze niet alle zeven voorbij.


Rijpert, Tom. De zeven sleutels deel 1, Het pad van de Roverkoning. Pelckmans, 2023. ISBN 978 94 6337 663 1, 256 p.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten