Zoeken in deze blog

dinsdag 8 februari 2011

Eindelijk: Leesgoed 2010-6

Eindelijk was daar nummer 2010-6, dat normaliter december 2010 had moeten verschijnen. Maar ja, zulke problemen krijg je als de hoofdredacteur plotseling (en niet helemaal uit vrije wil) met prepensioen gaat. Hoofdredacteur-ad-interim Karin Kustermans heeft er met de artikelen die al gepland waren en wat nieuws toch een mooi nummer van gemaakt.

Voor het eerst een redactioneel van een ander. Dank, Karin, voor het werk en het 'groot woord van dank'. Nu het pluisje uit het oog van de baas is verdwenen, krijg je de kans om een nieuwe vormgeving uit te proberen. Natuurlijk doen. Ik ben benieuwd, en ook naar een tijdschrift dat doorgaat met 'boeiend, informatief, tot nadenken stemmend en mooi' te zijn. Hoewel over dat laatste de meningen verschilden.

Nummer 2011-1 wordt op de website als volgt aangekondigd:

' Het volgende nummer van Leesgoed zit, in navolging van de Jeugdboekenweek 2011, vol geheimen. En eigenlijk is heel het nummer nog een beetje geheim, want Leesgoed slaat een nieuwe weg in. Een kleine tip van de sluier: we praten met Harm de Jonge over de mysterieuze personages in zijn boeken, we gaan op zoek naar de mooiste geheimen in de kinderliteratuur, we kijken hoe informatieve boeken voor kinderen stukjes van de wereld ontsluieren. En nog veel meer! Benieuwd?
U leest het allemaal in het volgende nummer van Leesgoed! '
Prima en vergeet vooral niet de webpagina te laten vernieuwen waarop moeder NBD/Biblion het abonnement aanbiedt. Een moeder, overigens, die zich presenteert als 'voor alle bibliotheken en scholen', maar op de afgelopen Nationale (Nederlandse) Onderwijs Tentoonstelling niet te vinden was. Ja, wel Biblion Uitgeverij, maar niet de afdeling waar men die mooie, kastklare bibliotheekboeken kan kopen, al dan niet via een bibliotheek.

Nummer 2010-6, nog in de laatste vormgeving, bevat naast uiteraard het praktische katern Boekidee artikelen van
- Myrte Gay-Balmaz, over het Amsterdamse Schoolschrijver-project,
- Lien Mostmans & Joke Bauwens, over hun onderzoek naar de effecten van de Vlaamse leesbevorderingscampagne 'Voor nu en nog heel lang',
- Lourense Das, over het gebrek aan professioneel onderwijsbibliotheekwerk in Nederland,
- Inger Bos, een interview met Arthur Hoogland van uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, die zulke opmerkelijke kinderboeken in zijn fonds heeft, en ook het mooie boek Tekenaars, kinderboekenillustratoren geportretteerd van Joukje Akveld,
- Karin Kustermans, over datzelfde boek, en
- Wendy de Graaff, interview met de vertrekkende hoofdredacteur, met mij dus. Eigenaardige ervaring om eens de rol van geïnterviewde te mogen spelen, in plaats van interviewer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten