Zoeken in deze blog

vrijdag 4 februari 2011

Laurentien op de bres voor laaggeletterden

Prinses Laurentien
Persberichten op 11 januari, 1 en 4 februari: prinses Laurentien (echtgenote van prins Constantijn) gaat haar tanden zetten in een klus op Europes niveau. Ze gaat zich inzetten 'voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven' in een 'High Level Group on Literacy'.
'Eurocommissaris Androulla Vassiliou (Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugd) heeft de prinses “vanwege haar deskundigheid op het terrein van laaggeletterdheid en haar jarenlange inzet voor de bestrijding hiervan”. En ze is meteen ook maar tot voorzitter benoemd.
Het komende jaar gaan de experts onderzoeken hoe het niveau van geletterdheid van kinderen en volwassenen bevorderd kan worden. Ze zullen aanbevelingen doen voor een structurele aanpak hiervan. Het eindrapport moet medio 2012 klaar zijn.'
'De installatie van de Expert Group maakt deel uit van de agenda ‘Europa 2020’; de Europese toekomststrategie voor 2020 die geletterdheid als randvoorwaarde ziet voor slimme, duurzame en inclusieve groei. De Expert Group benadert de aanpak van laaggeletterdheid niet alleen als een onderwijs- maar ook als een sociaal-economisch thema.'

Wel, wel.
Geen kwaad woord over Laurentien. Nu we toch nog steeds een koninklijk huis hebben, kunnen de leden ervan beter iets nuttigs doen. Voor Stichting Lezen en Schrijven is ze al enige tijd een actief boegbeeld.
'Prinses Laurentien houdt deze week een radiodagboek bij en is iedere dag tussen 13:15 uur en 13:30 uur te horen op Radio 1. Zo vertelde zij' op 31 januari 'over de voorbereidingen voor de persconferentie over de High Level Expert Group morgen in Brussel en zal zij' op 1 februari 'over de presentatie van haar nieuwe boek vertellen, Mr Finney en de andere kant van het water.' Ja, zo'n koninklijke hoogheid maakt heel wat gratis publiciteit en schuwt daarbij niet zichzelf in het zonnetje te zetten.
Maar toch bekruipt mij het idee dat men eigenlijk allang weet hoe 'laaggeletterdheid' verminderd kan worden. In grote lijnen: goed onderwijs, ook inhaalonderwijs voor volwassenen, goede en betaalbare dagopvang voor kleuters, ruimte houden of maken voor eenvoudige banen, en de samenleving niet bekijken als een bedrijf (met termen als de BV Nederland e.d.) maar als een, eh, ja, als een samenleving.
Dat vergt, afgezien van dat laatste, wat investering van belastingcenten.
Natuurlijk, als bedrijven ook iets willen bijdragen (vanwege het 'het economische belang voor bedrijven van goed opgeleide werknemers', dixit genoemde Stichting onder Strategie), is dat welkom. Maar dat verminderen van 'laaggeletterdheid' uitsluitend overlaten aan het bedrijfsleven en andere particuliere initiatieven, lijkt mij niet de juiste weg.
Nu staat dat ook niet zo in de strategie van genoemde Stichting, en er is niets tegen het 'vergroten van de bekendheid met de problematiek rond laaggeletterdheid', maar het lijkt er wel op dat de Stichting zorgvuldig vermijdt de overheid aan te spreken op beleid. Dat is jammer. Men wil vooral 'bedrijven en organisaties stimuleren om gezamenlijk projecten te starten, gericht op een praktische aanpak van laaggeletterdheid'. Ook niets tegen, maar niet genoeg.
Als die groep van Europese experts dezelfde kant op gaat, zullen Brusselse restaurants meer profiteren dan de laaggeletterden, vrees ik.



2 opmerkingen:

  1. Natuurlijk heb je gelijk als je noemt hoe Laaggeletterdheid verminderen kan. Ik mis er nog een; nl samenwerken met de bibliotheek. Meestal hebben zij een speciale collectie boeken en andere zaken die een (her) startende lezer op weg kunnen helpen. met vriendelijke mensen die je de weg er naar toe wijzen. Veel gemeenten geven ook een gratis lidmaatschap van de bieb aan deze mensen.Niet vergeten dus...

    BeantwoordenVerwijderen