Zoeken in deze blog

vrijdag 13 januari 2012

Eindejaarsbericht

Mooi initiatief van Letter & geest / InCT ('spreek uit als inkt'), Platform Innovatief Uitgeven: het verzamelen of initiëren van eindejaarstekstjes. Te vinden op InCT Nieuwsarchief, categorie opinie.
De ideeën, voorspellingen en kreten buitelen over elkaar heen. Inhoud wordt content, wat volgens mijn woordenboek Engels-Nederlands hetzelfde is, maar met de klemtoon op tent tevreden stellen wordt. De vraag waarom je zou willen uitgeven wordt niet gesteld, tenzij impliciet wordt verondersteld dat uitgevers tegemoet willen komen aan de 'honger naar informatie'. Wie weet, maar 'inkomsten generen' blijkt minstens even belangrijk. Logisch, veel teksten behandelen vooral het overleven van uitgeverijen.
'De waarheid is dat print in de laatste levensfase is gekomen', schrijft iemand.
Zou het? Een boek of tijdschrift is tegenwoordig een lekker leesbare afdruk uit een computer, veel leesbaarder dan wat er uit de met dure inkt gevulde printer naast je bureau komt rollen, en ook nog handzaam en meeneembaar gebonden. Eventueel ter plekke, op aanvraag (zie ook hier). Wel eens geprobeerd een lange verhandeling of roman te lezen op je scherm of 'e-book'? Dat laatste ding benadert nog het meest het lezen van papier, dat wel. Van Storyboox (zie onder) heb ik nog niets kunnen vinden.
Tussendoor ook een somber bericht van een schrijver, onder pseudoniem: 'Je kunt je nog afvragen welke uitgeverij het het langst zal volhouden, maar uiteindelijk zullen al hun fraaie grachtenpanden te koop staan. Nee, ik gun het ze niet. Maar ze verdienen het wel. '. Zie hieronder, 23-12. Misschien heeft die gemist wat uitgeven wordt: een 'crossmediale mix van geverifieerde, gestructureerde, gebalanceerde en relevante content'. Tja.

19-12-2011
Eindejaarscolumn: Boekenland boemelland
14 oktober, met de trein terug uit een uiteindelijk zonovergoten Frankfurt. Een mooie grijze rups die met duizelingwekkende snelheid het Duitse heuvelland doorklieft. Wat een uitvinding. De trein, mastodont uit de 19e eeuw, ingehaald door de auto en het vliegtuig, wist zichzelf te vernieuwen met concepten van snelheid, comfort en service.
(auteur: Klaas de Boer)

Verderop:
Traag sukkelt de boekenboemel door het land, vastgeklemd tussen de te smalle rails van de vaste prijs, met de seinen naar het experiment op rood en zonder gedachten dat de steeds geringere schare passagiers iets anders wil. Op de bok van de oude stoomlok een stuk of tien machinisten met elk een ander spoorboekje, en in de wagons de conducteurs, die steevast blijven geloven in het kartonnen kaartje uit angst dat straks het knippen zal verdwijnen. Zo nu en dan, bij een bocht, gaat de oude fluit schel door het dal. En de mensen kijken op vanaf hun tablets, hun readers en hun mobieltjes. ‘Hij rijdt nog!’ denken ze dan met een gevoel van weemoed...

Al jaren worden we achtervolgd door goeroe's die voorspellen dat het einde van het tijdschrift, het boek, zelfs het copyright nabij is. En jaren hadden ze ongelijk. Ik herinner me nog dat op een mooie avond in New York het panorama van Modern Times zich ontvouwde aan mijn voeten in de bar bovenin het Empire State. Vijf digimensen met een slok te veel tussen de bites hakten verbaal op mij in: information will be free! Vergeet je oude uitgangspunten.

Toen kwam de opmars van BOL, een revolutie in de boekenverkoop. De eigen initiatieven van de uitgevers werden allemaal getorpedeerd door een gebrek aan samenwerking van de Oude Reuzen van het vak. Ook toen hadden de machinisten van het boekenvak allemaal hun eigen spoorboekje.
De wetenschappers onder de uitgevers en de bedieners van de zakelijke markt hadden al lang eieren voor hun geld gekozen en contentmanagementsystemen aangeschaft, websites geopend en concepten bedacht waarmee zij hun klanten konden bedienen. Niet gemakkelijk, vaak wel moedig.

In de wereld van het boek was nog niet veel loos tot twee, drie jaar geleden. Toen begon de klap in non-fiction. De computer daalde af van de zolder naar de huiskamer, werd mobiel en daarmee een verlengstuk van het leven. Het ebook begon ook zijn plaats in te nemen.

En waar zijn we nu? Er wordt tussen de machinisten en de conducteurs gesteggeld over een platform. Met horten en stoten komt het in beweging. Er zijn experimenten in digitaal uitgeven, er wordt gesproken over DRM vormen, er moeten apps komen.
Gelukkig is er het bewustzijn dat er iets moet gebeuren. Maar of dat zo lukt is de vraag. Als het al gezamenlijk zou moeten, dan is dat opdoordat belangen van uitgevers en boekhandelaren divergeren, een moeilijk pad.
Toch is er hoop. De onderstroom van de boekenverkoop valt mee, als je naar de GfK cijfers kijkt. De schepen varen vooral door de baren van de bestsellers. En er zijn experimenten, al worden die met moeite op gang gebracht.

De toekomst? Een wereld waarin wij de klant bedienen. Wil hij een mooi boek, dat kan. Direct vanuit BOL of een platform op ieder gewenst format en niet te moeilijk te hanteren. Of een papieren, nou dat kan zeker ook nog in prachtige boekhandels, waar overigens ook digitale boeken te koop zijn op een goede manier. Als we daar willen komen moeten we veel beter de lezers kennen. Waarom kopen zij een boek? Op welke wijze komt hun keuze tot stand? Waarom kopen ze online, waarom in de retail? Het zijn onderscheiden processen, waarop we moeten inspelen. We weten er al iets van, dank zij GfK, maar het is pas een begin.
En de retail? Snelheid, comfort en service, net als de TGV en de ICE. Dan leren we toch nog iets van de trein.

20-12-2011
Eindejaarscolumn: Productie versus product
Bij innovatie denkt vrijwel iedereen aan nieuwe producten - bij voorkeur aan succesvolle producten. In die denkwijze zitten twee cruciale denkfouten. 1. Innovaties moeten succesvol zijn. 2. Vooral producten zijn innovatief. Een mislukkingspercentage van 90% wordt in veel sectoren als vrij normaal beschouwd dus wie dingen probeert die niet lukken hoeft daar niet meteen wakker van te liggen (behalve als ze veel geld hebben gekost).
(Auteur: Piet Bakker)

Het tweede punt is minstens zo belangrijk. Innovaties betreffen ook vaak het proces - dus de productie in plaats van het product. Bij veel uitgeverijen is daar nog veel te winnen. Ook al worden er nieuwe producten gemaakt, de organisatie blijft in veel gevallen log en weinig flexibel. Men experimenteert met outsourcing maar laat het intern nog steeds over 7 schrijven gaan. Sales en marketing maken weinig gebruik van sociale media, flexwerken en digitale distributie is onderontwikkeld. Onzichtbare innovaties, maar daarom niet minder cruciaal.
21-12-2011
Eindejaarscolumn: Print is in krimpfase beland
Teveel wordt print nog als 'cashcow' beschouwd. De waarheid is dat print in de laatste levensfase is gekomen: de krimpfase. Oplages en advertenties dalen. Uitzonderingen die er zijn, bevestigen alleen maar deze regel. In reactie is ingezet op new business. Van apps (B2C), webshops (kranten), 'solutions' (B2B) tot aankoop van TV-zenders. Bij veel uitgevers maken deze nieuwe ontwikkelingen de forse dalingen op print niet goed.
(auteur: Magiel Tak)

De dingen goed doen is niet meer voldoende, het is nu noodzakelijk om de goede dingen te doen. Geen 'in the middle of the road' strategie meer, maar echte strategische vernieuwing. De noodzaak is er, de opties zijn algemeen bekend. De belangrijkste hindernis is de uitgever zelf. Is zij in staat om over haar eigen successen uit het verleden te stappen? Dat vergt lef.

Geen nieuwe toekomst zal helaas voor verschillende uitgevers ook de uitkomst kunnen zijn. Lagardère en BBC verkochten dit jaar haar printportefeuille. Zij konden nog een koper vinden...

21-12-2011
Eindejaarscolumn: Uitgeven wordt marketing
De traditionele uitgeverij is gericht op één uitgeefvorm: "het verkopen van content". Dit is voor de toekomst onvoldoende. Uitgeverijen zullen zich open moeten stellen voor nieuwe kansen en ontwikkelingen, omdat hun oude functie bedreigd wordt door de mogelijkheden en toegankelijkheid van moderne media. Iedere auteur kan tegenwoordig zelf uitgever worden via internet en zijn boeken goedkoop laten drukken en inbinden.
(auteur: Edwin de Kuiper)

In plaats van te strijden tegen deze nieuwe ontwikkelingen, kun je ze ook gebruiken. Omarm het eBook, gebruik softwarefunctionaliteiten met Apps in combinatie met relevante vakinformatie, gebruik metadata die je uit het gebruik van content kunt halen, zodat je je markt beter in beeld hebt. Verkoop metadata, naar het voorbeeld van Flickr. Help ondernemers in de branche in plaats van advertentieruimte aan te bieden. Gebruik video en combineer dit met andere media. Talloze (kleine) ondernemers zoeken klanten in de markt die de uitgever kent... Uitgeven wordt marketing, daar ligt de kracht van de uitgeverij. In marketing (dus ook voor ondernemers, de 'nieuwe' klanten) in combinatie met gepersonaliseerde content kan de uitgeverij juist uitblinken.

22-12-2011
Eindejaarscolumn: Het glas is half vol!
De uitgeverij als branche saai en ouderwets, achterhaald misschien zelfs wel? En in de huidige tijd ten dode opgeschreven? Het is maar hoe je het bekijkt.
Van alle entertainmentsectoren is de uitgeverij een van de laatsten om zich op de nieuwe media te storten, maar daardoor kan de branche op de schouders staan van alle voorgangers en evidente valkuilen vermijden. Daarnaast: internet heeft zijn ontwikkeling naar een volwassen medium al doorgemaakt en werkelijk iedereen is ondertussen online. Daar kan de uitgeverij nu alleen maar van profiteren. Uitgeven is tenslotte content brokering; een papieren boek is slechts een van de verschijningsvormen.
(auteur: Jacqueline Remmers)

En de economische crisis? Die daagt de boekenvakkers uit om creatiever te zijn, innovatiever, sneller en slimmer. Goed, alleen de besten zullen overleven, en dat is misschien moeilijk te verkroppen voor een sector met zo'n collectiviteitsgeschiedenis. Maar word wakker en ruik de koffie: het is wel hoe de wereld werkt.

22-12-2011
Eindejaarscolumn: De uitgeverij in een neerwaartse spiraal?
De uitgeverij is en blijft een geweldige branche om in te werken. In welke branche heb je zó veel voordeel van alle nieuwe ontwikkelingen die er zijn? Naar mijn mening heb je als uitgever 5 kerntaken, ongeacht of je nou fictie of non-fictie uitgeeft. Je initieert een project, je acquireert de juiste personen, je creëert de uitgave, daarna valideer je deze en als laatste presenteer je de uitgave op de manier die het beste aansluit bij de gebruiker. En elke stap van het proces kan nu beter en efficiënter genomen worden door de recente ontwikkelingen in de sociale
media, internet en dragers als iPads en andere tablets.
(auteur: Jolijn van Eunen)

Ik heb al menig auteur en meelezer gevonden via LinkedIn en door alle online mogelijkheden is het geen probleem om dezelfde content op meerdere manieren uit te venten. Een seminar is niet meer een eendaags event waar je bij moet zijn; maak er een webinar van , een downloadable MP3, whatever. De mogelijkheden zijn eindeloos!

22-12-2011
Eindejaarscolumn: De uitgeverij in neerwaartse spiraal?
Is er sprake van doemdenken in de uitgeefbranche. Ik vind van niet. Het is de tijd waarin de techniek ons helpt nieuwe wegen te vinden terwijl de honger naar informatie groter is dan ooit. Het is even zoeken naar de nieuwe positie, maar de veerkracht van de branche is groot. Dat de uitgeverij even niet zo sexy is, is tijdelijk. De vraag of er licht aan het eind van de tunnel is doet vermoeden dat de branche in het duister wandelt. Ik zie dat dus anders.
(auteur: Wim Drost)

Een voorbeeld uit de geschiedenis van de educatieve uitgeverij ter onderbouwing. Toen de kopieerapparaten in de scholen verschenen deed het illegaal kopiëren zijn intrede. De educatieve uitgeverij zat in zak en as, zo zou men denken. Aanvankelijk leek dat zo, maar spoedig werden de werkboeken bedacht en dat fenomeen werd de cash cow van de educatieve uitgeverij. Nadeel was dat er meer energie gestopt werd in de beurspositie dan dat er geld gestoken werd in nieuwe technieken. En ja, de innovatie van het businessmodel bleef steken bij die ene keer. Maar het kan wel, als de druk maar groot genoeg is. Die druk loopt nu op en dat is goed. Dat schudt iedereen wakker. De wereld verandert en de uitgeverij gaat gewoon mee.

23-12-2011
Eindejaarscolumn: De uitgeverij in een neerwaartse spiraal?
Als schrijver die al decennia probeert binnen te komen bij gerenommeerde literaire uitgeverijen, zal het u niet verbazen dat ik van mening ben dat er inderdaad sprake is van een neerwaartse spiraal. Op vele fronten; qua kwaliteit, qua originaliteit en dus uiteindelijk qua verkoopcijfers. Je kunt je nog afvragen welke uitgeverij het het langst zal volhouden, maar uiteindelijk zullen al hun fraaie grachtenpanden te koop staan. Nee, ik gun het ze niet. Maar ze verdienen het wel. Niet omdat ze mij buitensluiten, maar omdat hun redacteuren zich zo rotsvast verschansen achter hun burootjes. Het enige dat aan komt waaien is een ziekte, of een fluim. Om een meesterwerk binnen te krijgen kun je niet meer afwachten bij de brievenbus.
(Auteur: Willem Jansen, pseudoniem)

27-12-2011
Eindejaarscolumn: De uitgeverij in een neerwaartse spiraal?
Er is geen einde van uitgeven en er is geen tunnel. Alleen weten we de nieuw aangelegde wegen niet nog te vinden. De keten verandert, de rollen, de machtsverhoudingen, de media kanelen en de geldstromen. Wat voor kansen wilt u nog meer horen, zien of ervaren. Content is er in overvloed, we hebben massa's kanalen en we hebben consumenten die diepgang en relevantie nastreven. Juist dat laatste aspect onderkennen de traditionele uitgevers, die graag samen met hun adverteerders willen zenden: "Wij weten wel wat goed voor u is".
(auteur: Peter Luit)

Die tijd is voorbij en wel voor alle typen uitgevers, dus willekeurig de content van boeken, kranten of (vak)tijdschriften. Richt de focus op de uiteindelijk klant, die dichterbij is dan u denkt. Het gaat niet om uw merk, maar om de gewenste content van uw klant. Willekeurig of deze klant nu wel of niet wil meepraten over uw merk. Faciliteer uw klant, of zij er gebruik van maken, bepalen zij zelf wel.De uitgeverij 1.0 bestaat misschien niet meer maar uitgeven 2,0 is springlevend. Kijk goed om u heen!

27-12-2011
Eindejaarcolumn: De uitgeverij in een neerwaartse spiraal?
Is de uitgeversbranche ten dode opgeschreven? Natuurlijk niet, mensen blijven toch lezen? Met de invasie van de nieuwe media de afgelopen jaren is er natuurlijk wel een hoop veranderd. Minder drukwerk, meer ebooks en Apps: de tablets en e-readers vliegen je om je oren. En dit is pas het begin, niemand weet waar het precies naar toe gaat.
(auteur: Marloes Pijfers)

Er is met de komst van deze ontwikkelingen ook plaats voor nieuwe businessmodellen en ik denk dat je daar dankbaar gebruik van moet maken. Zo ben ik de afgelopen maanden bezig geweest met het opzetten van 'StoryBoox': een digitale uitgeverij voor kinderboeken.
Het verschil met een 'gewone' uitgeverij? In plaats van de gedrukte boeken, leveren we de verhalen in de vorm van een App. Er komt dus geen drukker of boekhandelaar meer aan te pas en de financiële investeringen die ik heb moeten doen om de boel op te zetten waren minimaal.

Maar misschien wel het meest verrassende: StoryBoox is in de eerste plaats ontstaan uit verbazing over het otbreken van een soortgelijk initiatief. Gek hè?
Ikzelf ben zelf trouwens tweeëntwintig, vers afgestudeerd aan een kunstacademie en vind het uitgeven tot nu toe alles behalve saai en conservatief.

27-12-2011
Eindejaarscolumn: De teloorgang van een uitgever
In De Verenigde Staten worden meer e-books verkocht dan paperbacks. Dit argument wordt vaak als voorbeeld gebruikt om de teloorgang van de uitgever aan te tonen. Zodra de consument al haar boeken (al dan niet betaald) downloadt, dan zijn er geen fysieke winkels meer nodig, laat staan uitgevers.
Ik ben auteur en ik weet niet of het zo werkt.
(auteur: Marcel van Driel)

Ik ben geen tegenstander van e-books, ik lees meer boeken op mijn iPad dan op papier. Mijn laatste boek Superhelden.nl is ook als e-book verschenen. Daarvan zijn er maar liefst 10 verkocht (tegen 4.500 papieren exemplaren). Maar over een jaar is dat 10% en over vijf jaar is de papieren versie een luxe editie, net zoals vinyl dat nu is voor muziek.

Winkels gaan het inderdaad moeilijk krijgen en sommige uitgevers ook. Maar de goeie, die worden spekkoper. Ze maken betere contracten voor de beste schrijvers, huren topredacteuren en steken alles in marketing en pr. Want de lezer bereiken, dat is nog altijd het allermoeilijkste.

28-12-2011
Eindejaarscolumn: De uitgeverij in een neerwaartse spiraal?
Door een veelvoud aan factoren is ook de uitgeverij (algemeen gesproken) niet met de veranderende tijdgeest meegegaan. Aan de andere kant zijn er die dat veel innovatiever hebben gedaan en hedendaagse boeken uitgeven. Die boeken worden zodanig gepresenteerd dat het aantrekkelijk is. Kijk maar eens naar grote boekwinkels in Duitsland. Bijvoorbeeld in Aken. Daar worden boeken op een tafel of wand rondom een thema gegroepeerd op een manier dat je al langslopend meteen naar de boeken wordt toegetrokken. Er zijn vele fijne zitplekken om rustig een boek te lezen. De zin om te gaan lezen wordt gestimuleerd door de manier waarop boeken worden uitgestald.
(auteur: Pauline Laumans)

Ook de Buchmesse is een groot succes voor nieuwe genres omdat veel lezers genoeg hebben van herhaling. Veel mensen zoeken verdieping en willen niet langer met hun rug naar de toekomst en gezicht naar verleden blijven staan. Mensen zoeken kwaliteit en geen kwantiteit.

Nederland is een land dat weliswaar heel Popi Jopie doet, vooraan wil staan en elke noviteit meteen blind achterna loopt, maar dat in feite afbreekt. Populair doen is een groep mensen die samen meteen achter een nieuwe trend aanholt en dit promoot, terwijl de fundamenten van een goedlopend systeem worden afgebroken. Door de virtuele wereld wordt het innerlijke kennisniveau en historisch besef afgebroken. Bibliotheken en uitgeverijen lopen achter de consument aan omdat het lekker verkoopt. Hierdoor wordt veel kwaliteit verbannen naar de prullenbak en wordt de boekwinkel oninteressant. We zijn een land dat geen zicht heeft op wat er in de wereld buiten ons land gebeurt. We volgen blind de V.K. en de V.S. Landen die in hun zelf gegraven moeras nu ondergedompeld worden. Als het om economie gaat volgen we opeens onze grootste handelspartner Duitsland. Met andere woorden Nederland verkoopt zijn ziel, blijft in het verleden hangen en heeft steeds minder een eigen gezicht. We zijn volgers geworden en zijn steeds vaker een pias in de wereld.

Nederlanders moeten bewust worden en over de horizon leren denken en handelen, in plaats van in de hokjesgeest blijven denken en doen. Nederlanders hebben hun mond vol van in het hier en nu leven, maar slechts een enkeling weet en handelt naar de betekenis ervan. In het hier en nu leven betekent dat de mens de geschiedenis herkent en vooral die van zichzelf (dit leven en parallelle levens), waardoor er zicht komt op de toekomst en men nu in het heden doordacht kan handelen. Niet langer denken doen, maar weten omdat er dan innerlijke kennis is waarop voortgegaan wordt.

28-12-2011
Eindejaarscolumn: De uitgeverij in een neerwaartse spiraal?
Het is vooral een kwestie van hoe je uitgeven definieert. Wanneer je het ziet als de exploitatie van creatieve content langs diverse wegen (print, digitaal, belevenis), dan is de branche nog altijd even sprankelend en levensvatbaar als vroeger. Dat wil niet zeggen dat er geen problemen zijn. Zoals ik ook al in InCT (en mijn boek Basisprincipes van Mediamarketing) betoog, wordt het wel lastiger om met content inkomsten te generen. Er dienen zich echter steeds weer nieuwe interessante modellen aan en mogelijkheden om die nieuwe modellen toe te passen op wat wordt gezien als traditionele media.
(auteur: Ruurd Mulder)

28-12-2011
Eindejaarscolumn: De toekomst is nu
Grinnikend zaten we op de bank toen onze driejarige dochter het tv-scherm probeerde te swipen. Onze peuter had wel een punt: waarom kan onze tv dat eigenlijk niet?! Kinderen van nu zijn niet anders gewend dan dat informatie letterlijk binnen handbereik is; tv-programma's op een touchscreen, updates van vrienden op je mobiel en boeken op de tablet. Voor mijn kinderen is dit de realiteit: de toekomst is nu.
(auteur: Rikky Schrever)

Uitgeverijen die hierop inhaken, krijgen de kans om andere doelgroepen te bereiken, nieuwe uitgeefproducten te realiseren en daarmee meer omzet te genereren. Zij doen dit volgens mij niet uit pure noodzaak, maar omdat het kan. Opnieuw verdienen aan bestaande content is gevonden geld!
Natuurlijk duizelt het mij soms ook, want de snelheid waarmee de digitale ontwikkelingen elkaar opvolgen, heeft veel weg van een ritje in de achtbaan. Maar het pretpark dat voor ons ligt, wil ik voor geen goud missen.

29-12-2011
Eindejaarscolumn: Het nieuwe uitgeven 2011: Waar gebeurd
Gevestigde Uitgever: Leuk idee voor je nieuwe boek, daar zit een goed verhaal in.
Gerenommeerde Auteur: Ja, ik ben er ook wel tevreden over. Aan wat voor oplage denk je ditmaal?
Uitgever: Hangt ervan af.
Auteur: Waarvan?
Uitgever: Hoe groot de oplage is die je zelf afneemt.
(auteur: John Berger)

Auteur: ???
Uitgever: Ja, we moeten natuurlijk wel een launching customer hebben.
Auteur: Dus als ik er eentje aanbreng, dan wil je het wel uitgeven?
Uitgever: Ja, en dan doe ik de boekhandelsdistributie wel.
Auteur: Dus, als ik het goed begrijp, financier je dat doordat ik zelf een grote klant moet aanbrengen?
Uitgever: Nou, eh, zo moet je dat eigenlijk niet zien...
Auteur: Hoe moet ik het dan wel zien?
Uitgever: ?
Auteur: Waar heb ik dan in vredesnaam nog een uitgever voor nodig?

Het vervolg:
Auteur doet rechtstreeks zaken met grote klant. Uitgever staat buitenspel.

29-12-2011
Eindejaarscolumn: De uitgeverij in een neerwaartse spiraal?
Neerwaartse spiraal? Ik heb nog nooit zo’n inspirerende baan gehad! Als educatief uitgever is het mijn job om informatie zo te arrangeren als de klant het wil hebben. Daar zit mijn toegevoegde waarde als uitgever!
Informatie kun je overal (gratis) vinden, maar kan ik het zo maken dat jij ervoor wil betalen? Omdat het je gemak biedt, of overzicht, of het je stap-voor-stap meeneemt, of...
(auteur: Sabine Kokee)

Mijn credo? Leren mag ook gewoon leuk zijn! ICT biedt daarvoor geweldige extra mogelijkheden die ik op papier niet heb. Het is een uitdaging om de juiste vorm te vinden, en daar kan ik als uitgever al mijn creativiteit in kwijt.
Dus práát met je klanten. Hoe komen ze aan informatie? Waar zijn ze naar op zoek? Waarom lezen ze soms wel een boek, waarom kiezen ze soms voor een andere bron? Wat beweegt ze? Ga naar buiten, en ontdek dat uitgeven een geweldig vak is!


30-12-2011
Eindejaarcolumn: De uitgeverij in een neerwaartse spiraal?
In mijn optiek: een uitgeverij 2.0 biedt haar doelgroep de juiste crossmediale mix van geverifieerde, gestructureerde, gebalanceerde en relevante content om deze doelgroep te ontlasten van eindeloze speurtochten door alsmaar expanderende, online versplinterde (non)content. No rocket science.
(Auteur: Maarten Eshuis)

Uitgevers zouden tevens ondernemers moeten zijn in 2.0 :-) En bij ondernemen is niets zeker; anders zou een ieder het willen/kunnen/doen. Ik zie zeker geen sombere tijden voor ondernemende uitgevers zolang deze inventief blijven. En uitgevers old skool zullen grotendeels het veld moeten ruimen. Niets mis mee.

30-12-2011
Eindejaarscolumn: De uitgeverij in een neerwaartse spiraal?
Creativiteit zit in mensen. Mensen moet je binden. De uitgeverij die het oude businessmodel loslaat en een netwerkorganisatie opzet, komt tot verrassende nieuwe zaken. Het communitydenken als nieuw fundament. Het old school-denken moet inderdaad op de schop. Dat is denken van losers. De uitgeverij als facilitator van creatieve geesten.
(auteur: Sak van den Boom)

Even wat reclame tussendoor:
Beste abonnee
U bent aangemeld voor de InCT-nieuwsbrief en krijgt wekelijks het laatste nieuws op het gebied van innovatief uitgeven. ' Kan ik alleen maar aanraden. Doen? Zie hier.
Colofon InCT:
© 2011 Letter en Geest,
Postbus 33028
3005 EA Rotterdam
Uitgever: David Huijzer
Hoofdredacteur:
David Huijzer
 '
Nog een ander eindejaarsbericht:

Stichting Lezen (NL):
'  Stichting Lezen blikt terug en vooruit
2011 was een vol jaar zo aan het eind van het jaar willen we een aantal hoogtepunten hieruit belichten:
Lancering Leesplan.
De Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs is voor de 2e keer uitgereikt.
Start project De Weddenschap
De Pabo Voorleeswedstrijd gaat door
80.000 kinderen deden weer mee met De Nationale Voorleeswedstrijd 
Lancering LeesmonitorOp 18 januari 2012 gaan De Nationale Voorleesdagen weer van start
De goede resultaten van Kunst van Lezen waren voor het kabinet aanleiding om dit leesbevorderingsprogramma dat Stichting Lezen samen met het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken uitvoert, voort te zetten.
Daarnaast zijn er, samen met onze partners, weer tal van leesbevorderende activiteiten, projecten en onderzoeken uitgevoerd. Wij willen iedereen die daaraan heeft bijgedragen bedanken voor de samenwerking en wensen al onze lezers fijne feestdagen en een leesrijk 2012.

Aan nieuwe lezers van 'geverifieerde, gestructureerde, gebalanceerde en relevante content' wordt gewerkt, ook in Vlaanderen.
Hopelijk zit er in die content hier en daar een indrukwekkend verhaal, gedicht of lied.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten