Zoeken in deze blog

maandag 16 januari 2012

Kaspar Hauser en meer

Vers voor de pers. Voor Nederlandse uitgevers en recensenten een begrip, met dank aan de CPNB. Uitgeverijen presenteren hun nieuwe uitgaven of plannen voor uitgaven. Vroeger voor pers, boekhandelaren, bibliothecarissen, tegenwoordig alleen voor de pers. Allerlei locaties passeerden; nu in Muziekgebouw aan het IJ, te Amsterdam. Vers voor de pers najaar veranderde (als ik het goed heb in 2008) in Manuscripta (zie ook hier).

Vers voor de pers: met minder oppervlak per uitgeverij dan ooit, soms enkel een tafeltje met een boekenkastje. Geen enkel probleem, dat dwingt tot selectie en bevordert overzicht. Een kinderboekuitgever merkte op dat de kinderboeken wel erg verspreid waren. Dat vond ik ook. Maar er is meer dan jeugdliteratuur, ook andere nieuwe titels trekken de aandacht. Zo viel mijn oog op wat reclame voor graphic novels, nieuw-Nederlands voor beeldverhalen, compleet met uitleg.
Of een boekje met recepten voor troostrijke momenten, bijvoorbeeld met kippensoep.

Of de prijzenswaardige Vereniging van Zelfstandige Uitgevers, 'ongeveer 170 zelfstandige uitgevers verzameld die zich inzetten voor de kwaliteit van hun boeken', waaronder vast veel toegewijde eigenheimers, sieraden voor het boekenvak, naast al die bedrijven waar het vooral om de winst draait.

Ook zag ik, en nu kom ik in de buurt van het kinderboek, een vakboek aangekondigd over Marten Toonder als filmer: De Toonder-Animatiefilms, van Jan-Willem de Vries, bij stripuitgeverij Silvester, verwacht maart 2012, in het kader van 100 jaar Toonder. 'Koningin zaterdag 21 januari 2012 bij première musical De Nieuwe IJstijd.' Weten we dat ook weer. Welke associaties zou het door een geblondeerd straatvechtertje geplaagde staatshoofd bij die titel hebben?

Goed, de kinderboeken - want daar houd ik het toch maar bij. Een heel klein rondje, dus zeker geen opsomming van alles wat werd aangekondigd.

- Er is een nieuw 'voorleesmagazine', Jip. Niet verwarren met Jippo, dat ooit bij Malmberg verscheen. Jip is van Juniorpress Magazines BV te Amsterdam en Bas Maliepaard is de hoofdredacteur. Acht verhalen per nummer, zes nummers per jaar, 'te koop in supermarkt en (kantoor)boekhandel', abonnementsprijs staat vreemd genoeg niet op de site.
De verhalen komen naar mijn indruk veelal uit kinderboeken. Het is aantrekkelijk vormgegeven en bevat naast verhalen ook interviewtjes en andere oorspornkelijke bijdragen, zoals in het afgebeelde nummer bijvoorbeeld 'Het schetsboek van The Tjong-King'.

Dr. Seuss is in de VS al jaren een hit onder boeken voor kinderen die leren lezen. Of zijn boeken het in onze contreien ook goed zullen doen? Gottmer waagt het erop, er verschenen al zeven titels, nummer acht is in aantocht: Horton hoort een Hun! Kennelijk worden ze goed verkocht.

-

Dit wonderlijke plaatje is afkomstig uit De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine van Ransom Briggs. Vertaald uit het Engels (Amerikaans), 'about an orphanage for strange children with even stranger powers, such as a girl who floats above the ground', gaat verschijnen bij Clavis, waar baas Philippe Werck net een nieuwe 'general manager' van de uitgeverij heeft benoemd, Leon Kustermans. Wellicht heeft die de klachten over niet uitbetalen van royalties inmiddels opgelost.

- Kelderkind van Kristien Dieltiens, bij De Eenhoorn, is gebaseerd op de geschiedenis van Kaspar Hauser. Volgens uitgever Bart Desmyter desgevraagd beslist het meest bijzondere boek in de aanbieding, verschijnt 22 februari 2012.

- Van grootmeester Eric Carle verschijnt bij Gottmer De kunstenaar en het blauwe paard, een 'boek waarin 70 jaar inspiratie en talent samenkomen', en bedoeld als hommage aan de schilder Franz Marc, daarnaast ook 'een boek voor alle kunstenaars in de dop'.


- Onbekend takent. Een lief prentenboek bij Brandaan is Jacob Kusdrager, van Tirza Beekhuis (beeld) en Reinier Sonneveld (tekst), en ook een mooi Valentijnsboek. Vanaf de website kun je het boek met een Valentijnsboodschap naar iemand laten sturen.

- Werd  Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht van Mark Haddon (zie ook eigen website) nog gezien als boek voor jongeren (het is o.a. te vinden in Boek en Jeugd), waarschijnlijk door de leeftijd van de hoofdpersoon, voor Een akkefietje (A spot of bother) gold dat niet (hoofdpersoon 57 jaar oud) en ook Het rode huis (Contact, oorspr. The red house) wordt aangeboden voor volwassenen. Of dat betekent dat tieners er niet van zouden kunnen genieten, vraag ik me af, na lezing van de samenvatting.

- Nieuwsgierig werd ik ook naar Echt heel grote vragen over geloof van Julian Baggini, bij Gottmer. Baggini is filosoof en schreef o.a. dit boek:

Over dat geloofboek schrijft de Nederlandse uitgeverij: ''De toon is nergens sturend, dus kinderen kunnen hun eigen oordeel vellen over óf ze geloven en wat of waarin ze dan geloven'.

- Bij Gottmer verschijnt ook Hoe word ik snel rijk? 50 vragen van kinderen over geld van Bas van Lier, die in 1998 al Het geldboek voor kinderen schreef (Ploegsma). Benieuwd, ik vroeg me onlangs af hoe je kinderen zinnige uitleg geeft over wat in de kranten en op tv 'de crisis' (of 'de eurocrisis') heet. Ik hoop dat hij zich niet herhaalt.
Ik kreeg onlangs een tekst toegestuurd van een nog te publiceren boek over geld, ga ik (zoals beloofd) nog lezen, misschien staat daarin uitgelegd hoe staten failliet kunnen gaan en waarom er paniek ontstaat als kredietbeoordelaars hun oordeel wijzigen.

- Vergeefs ging ik op zoek naar NBD Biblion. Niets. Teken aan de wand? Eerst wordt aangekondigd dat men het imprint Biblion Uitgeverij afschaft (hoewel dat nog vrolijk op de website figureert), volgen daarna de uitgaven? Wat een rommeltje maakt mijn voormalige werkgever ervan. Er zijn nog allerlei nieuwe boeken verschenen - hoe kun je ooit verwachten dat die de aandacht van de pers krijgen als je verstek laat gaan?

Met deze minironde doe ik onrecht aan al die andere mooie uitgaven die op stapel staan, ik weet het. Maar ik houd het toch maar hierbij.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten