Zoeken in deze blog

maandag 2 januari 2012

Leesgoed 2011-6

... ontving ik net te laat, eind december, want het nummer was juist op deze cadeaumaand gericht met het thema 'Het cadeau dat lezen heet'.



Het wordt een steeds groter genoegen om het voorblad van Leesgoed om te slaan en de twee pagina's 'In beeld'  te bekijken, deze keer uit Een vijver vol inkt van Sieb Posthuma. Het wat dikke papier leent zich bij uitstek voor het afdrukken van zulke illustratiekunst.
Lezen als geschenk, ja, een mooi sint- en kerstthema. Lezen is voorwaarde voor 'een rijk leven', betoogt Majo de Saedeleer in het openingsinterview door hoofdredactrice (en meest frequente interviewer) Karin Kustermans, en daarom spant ze zich als directrice van Stichting Lezen (B) in om boeken bij (o.a.) kinderen te brengen. Ze kreeg er onlangs een prijs voor, de Prijs Filson Steers Mariman.
Wat aardser komt het thema terug in het interview dat Wendy de Graaff had met Daniel Albering, eigenaar van twee kinderboekwinkels, de Kleine Kapitein (Rotterdam) en de Groningse Kinderboekwinkel, en Maria Postema, van de Utrechtse Kinderboekhandel. Conclusie: 'Ondanks alle marketingsstrategieën en publiciteitsstunts verkopen werkelijk goede boeken zich, met een beetje hulp van mond-tot-mondreclame en enthousiaste boekhandelaren, gelukkig nog steeds zelf.' En, zegt Postema: 'Het beste verkoopinstrument is nog altijd een medewerker die oprecht enthousiast over een boek vertelt.'
Onder de kop 'De gelukkige lezer' vertelt Bert Kouwenberg over 'een nieuwe aanpak van dyslexie'. Daarbij speelt het programma Wordle een rol. En Edward van de Vendel verklaart in een interview door Tine Mortier: 'voor mij is het criterium dat ik moet kunnen geloven in een boek en zijn personages.' Suspension of disbelief, noemt men dat ook wel, dacht ik. Het interview gaat overigens niet daarover, maar over wat hem inspireerde.
Verder bevat dit nummer uiteraard de recensies en Boekidee, en korte stukjes van Jeannette Winterson, Hans Hagen, Mireille Geus, Bart Moeyaert en Jacques Dohmen over lezen.

Helaas is er rond Leesgoed ook minder goed nieuws. Ik begreep dat NBD Biblion geen budget overheeft voor vernieuwing van de de website en voor de Leesgoedprijs. Het tijdschrift Leesgoed mag in ieder geval in 2012 wel verschijnen.
Wat de Leesgoedprijs betreft, zal het dus blijven bij de vier uitreikingen die er in 2007-2010 zijn geweest. Prijswinnaars: BoekieBoekie (de redactie), Norbert Vranckx, Paul Vierboom en Ted van Lieshout. Jammer, mooi initiatief de nek omgedraaid.
Eerder (8 en 9 december jl.) heb ik al bericht dat de Leespluim en Jeugdliteratuur in praktijk ook zijn gestopt. De uitgeverij Biblion Uitgeverij is als imprint trouwens ook beëindigd; uitgaven komen voortaan onder het imprint van de firma, NBD Biblion. Zowel de redactie van Jeugdliteratuur in praktijk als de groep rond de Leespluim hebben zich niet eentweedrie neergelegd bij verdwijnen en zijn of waren op zoek naar mogelijkheden elders.

Het kan een vooroordeel zijn, maar ik vermoed dat het te laat verschijnen van Leesgoed 2011-6 niet aan de redactie ligt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten