Zoeken in deze blog

donderdag 26 juni 2014

Jongeren

Lezen 2014-2 gaat grotendeels over jongeren en lezen. Jongeren is een rekbaar begrip, ook in deze editie. Mijn oude Van Dale (1976) houdt het op 'persoon van jeugdige leeftijd', en daaronder zou dan ook de baby van de buren passen, tenzij de Van Dale baby's nog niet onder personen schaart.
Rond het leesgoed waarmee ik me het meest heb beziggehouden (kinderboeken) kwam ik vooral de trits kinderen - jongeren - volwassenen tegen. En regelmatig ook kinderen - jeugd- volwassenen, alsof kinderen geen jeugd zijn. Jongeren zijn in die omgeving dus geen kind meer, maar ook nog geen volwassenen.
Dan is het verrassend om op p. 18 en 19 van Lezen 2014-2 acht mensen geportretteerd te zien onder de kop 'Hoezo, jongeren lezen minder?', van wie de jongste geboren is in 1997 (dus laten we zeggen: 17 jaar) en de oudste in 1987 (27 jaar). Dat bedoel ik met rekbaar. 27 jaar en nog niet volwassen?

Nou ja, ik gun ze hun uitgerekte jeugd van harte. Willen we niet (bijna) allemaal 'forever young' blijven? Hoor het (na Bob Dylan) de grijsaard Pete Seeger zingen:

May your hands always be busy
May your feet always be swift
May you have a strong foundation
When the winds of changes shift
May your heart always be joyful
May your song always be sung
May you stay forever young
Forever young, forever young
May you stay forever young!

Volgens mij hoef je niet lang te zoeken om ook 'jongeren' van 30 of zelfs 40 jaar oud te vinden. (Pete Seeger, jongens en meisjes, komt nog uit de tijd dat er in het land van de Teaparty nog enig sociaal benul was en men doorhad dat niet iederéén met hard werken rijk kon worden.)
Overigens blijkt uit dit nummer van Lezen, p. 12, dat je ook 'minderjarige jongens' kan vinden - naast meerderjarige jongens dus, neem ik aan!
Best een leuk artikel overigens, over dat project van de Leescoalitie in de Rijksinrichting De Hartelborcht, door mederecensent en blogger Pjotr van Lenteren.

Vanwege die jongeren is er waarschijnlijk de aandacht voor Maartje Wortel en Ineke Riem in dit nummer, net als een bespreking door Joukje Akveld van Bunkerdagboek van Kevin Brooks ('naargeestig, bloedstollend en inktzwart'). Ineke Riem won onlangs met Zeven pogingen om een geliefde te wekken de Dioraphte Jongerenliteratuurprijs.
En uiteraard (en terecht) is er een artikel over het vak literatuur in het voortgezet onderwijs en de website Lezenvoordelijst, die is voortgekomen uit het promotie-onderzoek Het oog van de meester van Theo Witte (2008). Zie trouwens ook Literaryframework.
Eveneens is er aandacht voor De Jonge Jury. Kijk, zo zijn we terug bij die mensen die zich geen kind meer vinden maar zich nog niet volwassen durven of willen vinden.

Maar zoals altijd zijn er ook artikelen over boeken en activiteiten voor andere leeftijdsgroepen, per slot hecht Stichting Lezen, de uitgever van Lezen, zeer aan de doorgaande leeslijn. Neem bijvoorbeeld het interview met Marjolein Hof door Joukje Akveld, of het kijkje in het atelier van Alice Hoogstad, en de aandacht voor het onvolprezen project de Schoolschrijver.



Lezen is 'is voor lezers in Nederland kosteloos'. Neem dus vooral een abonnement! Ze zijn bij Stichting Lezen vast heel blij als zich enkele honderdduizenden lezers melden. (Hoeveel 'lezers in Nederland' zouden er zijn?) Wel pech voor de Vlaamse lezers, overigens.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten