In 1914 begon een zeer ingrijpende oorlog en dat wordt allerwegen herdacht, zelfs in Nederland, in diverse periodieken, zie bijvoorbeeld het Historisch Nieuwsblad. Het is dan ook handig dat hoofdredacteur en vrijwel enig scribent Hanneke Koene in Boekenwurmblad 4 (juni 2014) een interview opnam met Do van Ranst, die indruk maakte met Iedereen bleef brood eten (De Eenhoorn, 2013).
Als lezer moet je wel even gaan zitten voor dit interview. Boekenwurmblad is een online periodiek en maakt maximaal gebruik van het medium, wat wil zeggen dat dit en vrijwel alle interviews gefilmd zijn. Je moet dus luisteren, niet lezen. En dat vergt tijd. Je krijgt er wel wat extra's bij: beeld. Niet alleen de pratende Do van Ranst, ook kaartjes en landschappen. Het is te merken dat het periodiek met enige vaart in elkaar wordt gezet. Het eerste filmpje toont vooral een voorlezende auteur, in het tweede vertelt de auteur over zijn boek (vooral over de voorbereiding), en dan komt er een derde filmpje met als titel 'Do van Ranst over Iedereen bleef brood eten'... Eh, daarover gingen filmpje een en twee ook al...
Dat derde filmpje is opgenomen in het museum In Flanders Fields te Ieper, een indrukwekkend museum, zeer het bezoeken waard.
Het vierde filmpje (titel: 'de trillende soldaat') is een vervolg, met veel beelden uit het museum, en veel voorleesfragmenten. Idem vijfde en laatste filmpje. Daar kwam ik al luisterend en kijkend achter, de structuur wordt niet vooraf aangeboden. Lekker rommelig, maar intussen kreeg ik wel een goed idee van de auteur, zijn beweegredenen, de voorbereiding, enkele ideeën over schrijven, en van het verhaal zelf.
Zo is er meer te vinden in deze aflevering van Boekenwurmblad.
- Een reportage over de riddering van Sjoerd Kuyper (die nu Officier in de Orde van Oranje-Nassau is, en overigens zijn website wel eens mag bijwerken),
- een interview met Ton van Reen,
- een reportage van de opening van het educatief centrum Willewete in Hasselt (zie ook Leesplein),
- interviews met de 'digischrijvers' en Boekentrailer-makers Michiel Reefs en Marcel van Driel,
- vrouwelijke illustratoren (ofwel illustratrices) aan het woord,
- voetbal komt langs (in de woorden van Koos Meinderts en het citaat is gelicht uit de ceremonie waarmee Sjoerd Kuyper werd geridderd),
- een reportage van de bekendmaking van de Nederlandse Kinderjury,
...en dan nog de vaste rubrieken, zoals
- 'Wat zegt de ambassadeur', Jacques Vriens over (deze keer) 'de rol van boeken bij het levend houden van het verleden' (naar aanleiding van WO I, zie boven) (en even ter herinnering: Vries is nog steeds Kinderboekenambassadeur)
- 'Van de werkvloer', deze keer over dyslexieletters, voordrachten van Christian Boer de man achter Dyslexiefont, en Werner Bartels (uitgever Dyslexion)
- 'Colloqium', Hanneke Koene in correspondentie met de wetenschap, deze keer Bob Jennekens, over pesten, en zowaar in geschreven tekst, dus geen filmpjes
- 'Leeservaringen', die geen recensies mogen heten van Hanneke, en last but not least
- 'Hannekes', een (eveneens geschreven) column van Hanneke Koene, deze keer over 'hedendaags onderwijs', en
- 'cartoon', zie onder.
Kortom, veel te lezen en (vooral) te luisteren. Het is nog steeds eenvrouwswerk (mijn bijdragen komen nog niet zo erg op gang, sorry, maar dat zou zomaar kunnen veranderen), met vaart in elkaar gezet, soms wat rommelig, maar wel informatief en onderhoudend.
En intussen is het er toch maar, een online periodiek over jeugdliteratuur dat eigenlijk niet te missen is voor wie zich met kinderboeken bezig houdt.
Een abonnement kost slechts € 12,- per jaar. Meteen doen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten